2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bagó Zoltánt mandátuma visszaadására, a kampánypénz tételes elszámolására szólították fel – A jelölőszervezet önös érdeket lát a háttérben

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 02., 11:13

Kalocsán második hete uralja a közbeszédet, hogy a Szívből Kalocsa Egyesület, annak elnöke szerint Dr. Bagó Zoltán, a szervezet polgármesterjelöltje vitatható módon használta fel a kezébe adott, illetve utalt, a képviselőjelöltek és a külső bizottsági tagság várományosai által befizetett, milliókat kitevő kampány hozzájárulásokat. Az egyesület csütörtökön kiadott közleménye szerint Bagó Zoltán részéről előre megtervezett félrevezetés történt. Miután nem lett polgármester, önös érdekből, a kompenzációs listát felhasználva elorozta azt a lehetőséget, hogy a Szívből Kalocsa eszmeisége és céljai érvényesüljenek a városi önkormányzat képviselő-testületében, a város közéletében. A Szívből Kalocsa Egyesület saját Facebook oldalán november 28-án tételes elszámolásra és mandátuma visszaadására szólította fel Bagó Zoltánt, akit a viszont válaszadás lehetősége érdekében megkerestünk.

Aki a nagy port kavart ügybe most csöppent bele, annak érdemes tudni, hogy a portálunkon november 19-én megjelent interjúban Gyarmati-Simigh Dóra részletekbe menően feltárta a Szívből Kalocsa, mint jelölőszervezet és Bagó Zoltán polgármesterjelölt közötti konfliktus okait.

Egy képviselőjelölti kampány-hozzájárulás 600 ezer, a beígért két alpolgármesteri szék várományosának hozzájárulása 2 millió forint volt. Ezt a pénzt a többség Bagó Zoltán kezébe elismervény nélkül adta, vagy utalta.
bővebben ...

Erre Dr. Bagó Zoltán a saját közéleti Facebook oldalán reagált, a közleményt több volt képviselőjelölt társa is aláírta.

A Szívből Kalocsa Egyesület erre válaszul egy a Facebook oldalán olvasható közleményt adott ki.

A Szívből Kalocsa Egyesület közleménye dr. Bagó Zoltán közösségi médiában tett kijelentéseire:

Tisztelt Bagó Zoltán!
Érdeklődve és megdöbbenve olvastuk múlt heti bejegyzését privát közösségi média oldalán. Közhelyekkel és idézetekkel teli írásából csupán a lényeg maradt ki. Abban semmilyen válasszal nem szolgált a felmerült visszás ügyekkel kapcsolatban.
Idézeteket mi is találtunk, álljon itt pár, ami számunkra sokat mondó:
„Akinek hasznára van a bűntett, az a tettes.” (Seneca) – ezt átvettük, mert viszont érvényes.
„A tisztesség valami láthatatlan, s kinek nincs, gyakran az henceg vele.” (William Shakespeare)
„Amint egy hazugságot beengedünk a szobába, legyen az akár a legjobb indokból is, egy csomó másik jön be a hátán. Aztán ezek a hazugságok bandákba állnak, és lemészárolják az igazságot.” (Harlan Coben)
„A nagy veszély nem abban áll, hogy a hazugságok nem igazak, vagyis valótlanságok, hanem abban, hogy valósággá válnak mások tudatában.” (Christine Leunens)
Tisztelt Bagó Zoltán,
Egy vitában általában az viselkedik indulatosabban, akit jobban érint a vita negatív végkimenetele és ettől fél.
A felvetett kérdésekre reagálva:
Bagó Zoltánra leadott szavazatok száma 1324 darab voks volt. Ilyen kevés szavazattal még senki nem lett polgármester Kalocsán! Ebből a megismert logikát követve szintén le kellene vonni a konzekvenciát!
A jelölőszervezeti lista első helye nem lett kötve a választások előtt szavazatmennyiséghez! Ezt a szabályt Ön találta ki utólag, a választások után.
Ezzel a mostani lépéssel a kész, a jó ügyekért felállított, bejegyzett, tagokat és követőket magáénak tudó egyesületet golyózta ki teljesen.
Az egyesület vezetésének felajánlott listás helyért időt és energiát, nem utolsó sorban pénzt akart megspórolni, mintegy beülve a készbe. Mint utólag megtudtuk ez egy előre megtervezett félrevezetés volt.
A vereség után már csak a saját „törtető politikai ambícióját”, a testületbe „bármi áron való” bejutását tartotta szem előtt.
A civil szervezetre már nincs szüksége: „A mór megtette a kötelességét, a mór mehet.”
Sajnálatra méltó, hogy ezen a rossz ösvényen még mindig vannak, akik kitartanak a becstelenség mellet, még akkor is, ha azzal csupán saját naivitásukat leplezik.
Az igazság előbb-utóbb úgy is ki fog derülni, addigra még nehezebb lesz a szembenézés. Rövid távon ugyan el lehet még fedni a dolgokat, de el kell jutnunk a felismerésben oda, amit mindannyian látunk és hallunk!
Bizony ez a „király meztelen”!
Végezetül Tisztelt Bagó Zoltán!
A Szívből Kalocsáért Egyesület vezetősége továbbra is kéri a 2019-es önkormányzati választásokon Ön által kezelt kampányköltések tételes, a kifizetett összegekkel összhangban lévő tartalmi elszámolását. Például meg szeretnénk nézni a hatalmas pénzen kétszer is megrendelt közvélemény kutatási anyagokat, amit a kampányban szisztematikusan titkolt előttünk. Később az idő igazolta, hogy annak tartalma abszolút nem tükrözte a valós eredményeket.
Reméljük annak mind mennyiségi, mind minőségi összegzése után mindannyiunk számára nyugvó pontra tudunk kerülni.
A felmerült vádak csakis ezek után tudnak tisztázódni.
Továbbá egyesületünk felszólítja a listánk első helyéről elfoglalt képviselői mandátumának visszaadására. Ennek oka bizalomvesztés, a jelölő szervezet megtagadása, az egyeztetés totális elmaradása.
A Szívből Kalocsáért Egyesület nélkül nem lett volna lista, ha nincs lista, nincs lista-első befutó hely sem. Azt kérjük, had döntse el a jelölő szervezet közössége, hogy kit tart értékes, alkalmas, jellemes embernek a város képviselő testületi pozíciójába.
Amennyiben ezen érveket nem hajlandó meghallgatni és továbbra is önérdekét tekinti szem előtt, abban az esetben kérjük, hogy mindenkori tiszteletdíját (vagy annak egy részét) ajánlja fel egyesületünk jótékonysági akcióira, rendezvényeinek támogatására.
Tisztelettel:
Szívből Kalocsáért Egyesület

Mint Emlékezetes, Gyarmati-Simigh Dóra az általa adott interjúban több, más forrásból is ellenőrzött, visszaélés gyanús eseményről, háttéralkuról számolt be. Ezek a rideg tényeket nézve olyan, a helyi közélet tisztasága elleni, először a nyilvánosság elé tárt incidensek, amelyek végső formájukban Kalocsán mindeddig példa nélküliek.

Lehet persze ezt hiperaktív fantázia szüleményének, a sajtó szenzáció-hajhászásának feltüntetni, de a nyilatkozatok, dokumentumok tükrében egyre inkább az körvonalazódik: a közszereplő polgármesterjelölt és a képviselőjelöltek esetében mindez sajnos nem torzított lenyomata a valóságnak.

Több olvasónk szerint is realitás: miután Gyarmati-Simigh Dóra részletesen feltárta, hogy ezen a választáson anyagi és morális értelemben ki, mennyit veszített, a résztvevők a további kármentés jegyében összezártak.

Összegezve: a Gyarmati-Simigh Dóra által adott interjúban elmondottakra Bagó Zoltán a fentebb már említett, a közösségi médiában közszereplőként jegyzett oldalán ugyan reagált, de a jelölőszervezet elnökének kijelentéseit, a ténykérdéseket válaszában elkerülte, azokat nem cáfolta.

Azt leszögezzük, hogy az ügy előzményeként szolgáló,

Gyarmati-Simigh Dórával készült interjú megjelenése előtt írásban megkerestük dr. Bagó Zoltánt,

az Egyesülettől kapott e-mail-címen. Ám a képviselő több volt, vagy jelenlegi e-mail-címei miatt azt vagy nem kapta meg, vagy ahogy gondoltuk, nem élt a reagálás lehetőségével.

E helyett a sokkal korlátozottabb elérésű közéleti közösségi oldalán a ténykérdéseket elkerülő, vádaskodó, jó hírnevünk megsértésére is alkalmas bejegyzést tett közzé.

Fontos tudni, hogy portálunkhoz Bagó Zoltán részéről helyreigazítási kérelem, az interjúban tett állításokkal szembeni cáfolat, amit a rendelkezésünkre álló adatokkal összevetve elbírálásra mérlegre tudnánk tenni, nem érkezett.

Időközben Bagó Zoltánt a közösségi médián keresztül elértük, egyeztettük vele élő e-mail-címét, amelyre az alábbi, három kérdést tartalmazó levelet küldtük. A levél fogadásáról visszaigazolást ezúttal sem kaptunk, de mint lejjebb olvasható, a képviselő válaszolt a megkeresésünkre.

Tisztelt Dr. Bagó Zoltán képviselő úr!
Kedves Zoli!
A Szívből Kalocsa Egyesület honlapján csütörtökön megjelent közleménnyel kapcsolatban kérem, portálunk alábbi kérdéseire szíveskedjen választ adni.
- Készít-e átfogó, tételes, a kampányköltségekkel összhangban lévő elszámolást az Önnek átadott, utalt kampány-hozzájárulásokról, erről tájékoztatja-e az Önt jelölőszervezetként indító Szívből Kalocsa Egyesület elnökét, illetve akik a jelölőszervezetből erre igényt tartanak?
Ha igen, mikor tervezi ezt megtenni?
- Visszaadja-e a Szívből Kalocsa Egyesület listavezetőjeként szerzett képviselői mandátumát?
- Amennyiben nem adja vissza mandátumát, elfogadja-e a jelölő szervezet azon kérését, hogy a mindenkori tiszteletdíját, vagy annak egy részét felajánlja az egyesület karitatív programjaira?
Kérem, válaszát szíveskedjék december 2-án, hétfőn 10 óráig megküldeni!
A Messenger üzenetváltást követően itt is tájékoztatom képviselő urat, hogy portálunk már korábban kísérletet tett az Önnel való kapcsolatfelvételre, de a Szívből Kalocsa Egyesülettől kapott e-mail-címen nem értük el. Miután Ön által visszaigazolva bizonyosságot szereztünk élő e-mail-címéről, ezt a levelet már erre a címre továbbítom.
Közreműködését köszönöm!
Üdvözlettel: Zsiga Ferenc főszerkesztő

Dr. Bagó Zoltán válasza december 1-jén megérkezett, az alábbiakban olvasható.

„Tisztelt Főszerkesztő úr!
A politikai harcban az igazság és a tisztesség nem lehet teljesen tehetetlen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben” – mondta a minap az Európai Néppárt új elnöke, Donald Tusk, a pártcsaládban felfüggesztett Fideszre célozva.

Az Ön által vezetett portál, és/vagy az azzal kapcsolatba hozott személyek, hónapok óta hecckampányt folytatnak ellenem, meg akarnak félemlíteni, és szisztematikusan elhallgattak eddig.
Mindezekre, valamint az Ön hosszú, pártokon és városvezetőkön átívelő munkásságára tekintettel - egészen addig, amíg hasonló intenzitással nem tájékoztatnak a Filvig-Font-Törökferi csapat és néhány kalocsai vállalkozó kampányfinanszírozási ügyeiről - nem kívánom sem én, sem a jelölttársaim többsége kiegészíteni a korábbi közleményünket.
Ezt tájékoztatásul mellékelem. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=119721226142605&id=108146403966754&__tn__=K-R” 

Bagó Zoltán válaszát tiszteletben tartjuk.
Kommentálni csupán annyiban kívánjuk: a kampány során a Szívből Kalocsa valamennyi rendezvényén részt vettünk, arról korrekten tájékoztattunk, tehát Bagó Zoltán szisztematikus elhallgattatása alaptalan vádaskodás.

Álláspontunk szerint nem arról van szó, hogy most Bagó Zoltán ellen a kampányban politikai riválisai és a sajtó áskálódnak. Sokkal inkább az az igazság: most jött el az ideje a jelölőszervezeten belüli belső megtisztulásnak és kritikáknak, amelyekre mint Bagó Zoltán nyilvánvalóvá tette, érdemben továbbra sem válaszol.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK