2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Filvig Géza frappáns, kimerítő válasza az ellenzéki tüntetés követeléseire

Filvig Géza frappáns, kimerítő válasza az ellenzéki tüntetés követeléseire
2021. 08. 18., 17:28

Nem meglepő módon dr. Filvig Géza polgármester nem hagyta válasz nélkül azokat a személyét és az általa irányított városvezetést ért kritikákat, amelyek azon a tüntetésen hangzottak el, amelyet a Szentháromság téren – engedély nélkül – kivágott fák apropóján hirdettek meg a szervezői, ám amelyen sokak meglepetésére inkább az ellenzéki előválasztás négy pártjának képviselő-jelöltjei számára biztosítottak közönséget a bemutatkozásához. Ennek égisze alatt egymással versengve ostorozták a helyi és országos vezetést, amire a nyári szabadságáról e hét kedden visszatért polgármester a közösségi médiában adott választ.

Emlékezetes: a hónap elején, hipp-hopp kivágták a Katolikus Óvoda előtt álló öt japánakác fát. Az akcióról kiderült, hogy az ahhoz való engedélykérést elmulasztották, amiért az önkormányzat szabálysértési eljárást indított a kivitelező érsekséggel szemben – erre később az érsekség is közleményben reagált.

Egyidejűleg, kapva az alkalmon Király Róbert önkormányzati képviselő vezetésével demonstrációt szerveztek a Szentháromság térre, sok érdeklődőnek okozva csalódást azzal, hogy nagyrészt nem a fákról szóltak a szónoklatok, hanem ellenzéki előválasztási kortes beszédeket hallhattak az egybegyűltek. A szónokok, amellett, hogy a főtér átalakítását illették kritikával, nagyobb részt a jelenlegi városvezetés, benne kiemelten Filvig Géza munkáját, valamint a Fidesz-KDNP kormányt kritizálták élesen, a fák védelmének égisze alatt még miniszterelnök-jelöltet is népszerűsítve.

Ezek után nem volt meglepő, hogy dr. Filvig Géza polgármester személyes megszólíttatása okán, valamint – a város első számú vezetőjeként – a városvezetésnek címzett bírálatokra a város honlapján közzétett önkormányzati közleményen túl is reagált a történtekre, miután e hét kedden visszatért szabadságáról.


A tüntetésen elhangzottakra adott válaszát a mai napon közösségi médiás oldalán tette közzé. Ezt az alábbiakban tárjuk olvasóink elé.


NYÍLT VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS A TÁVOLLÉTEMBEN RENDEZETT, TÜNTETÉS MÖGÉ BÚJTATOTT, POLITIKAI KAMPÁNYRENDEZVÉNYRŐL!


Nem szeretem az érdektelenséget, úgy gondolom, mindig kiemelt figyelmet fordítok a lakossági véleményekre és igényekre!

Viszont az ellenzék politikai tartalmú hecceléseit és ferdítéseit nem kívánom kommentálni, de mivel ezen a „tüntetésnek” nevezett kampányrendezvényen kalocsai ügyek félremagyarázásába bújtatva hergelték a lakosokat, így most szükségét érzem, hogy magam is véleményt nyilvánítsak.

Király Róbert képviselő úr és a Békés Kalocsáért Egyesület által szervezett „tüntetést” politikai kampányrendezvénynek titulálom.

Úgy látom, városunkban is bizonyos körökben elkezdődött az előválasztásra hangolódás. A rendezvényen négy képviselőjelölt szónokolt: Király Róbert (Új Világ Néppárt), dr. Angeli Gabriella (MSZP), dr. Magóné Tóth Gyöngyi (Demokratikus Koalíció) és dr. Kudron Nándor (Jobbik).

Király képviselő úr most is kifejezetten törekedett a személyes lejáratásomra, ez a személyeskedése ismét a tények figyelmen kívül hagyását eredményezte nála. Emlékeztetném képviselő urat, hogy az óvoda pályázatra 2020-ban 138 millió forintot kapott Kalocsa, az iparterület pályázatra 118 milliót, hogy meg tudjon valósulni a két beruházás. Az ezt megelőző években egyedi kormányzati támogatást nem kapott a város.

Sajnálattal hallgattam szónoklatát, ahogy a városban a szegregált területekre kiírt pályázatot és az ott élőket is lebecsülte. A régi, lejárt kártyát is elővette, kabinetezett ismét, ami nekem továbbra sincs, így alaptalan ez a felvetése.

„Fakivágási programot” akar rám húzni? Miért rám? A Szent István király út újrafásítását az előző képviselőtestület többsége hagyta jóvá, és a leköszönő polgármester kiadta, hogy a következő polgármester idejében kezdjék a fakivágást, ezért az első polgármesteri munkahetemben meg is kezdték a munkálatokat. A Foktői úton kialakított záportározó helyén történő fakivágásokról is 2017-ben született meg a döntés.

Képviselő úr azt is elfelejtette, hogy 2020 novemberében a Paks II. beruházásra való városi felkészülés okán létrejött Kalocsai Innovációs Központ Kft. alapítását minden képviselővel, így Önnel is megvitattuk, akkor senki nem ellenezte, most pedig kizárólag nekem tulajdonítja a cég létrehozását. Viszont a KIK Kft. által elnyert támogatásról és az abból a pénzből épülő játszótérről nem beszél. Sajnos teljesen érdektelen, pedig ahol épül, ott Ön a képviselő.

Azt állítja, hogy „tudnom kellett az engedély nélküli fakivágásról”, nem tudom hogyan jutott erre a következtetésre. Az engedély nélküliség azt jelenti, nem volt engedély kérve, így tudomásunk sem lehetett róla.

Az „Ifjúsági ház” elvételét említi képviselő úr a civilektől. Az ifjúsági ház felújítása félkész állapotban forráshiány miatt megrekedt, használhatatlan volt, de így, az ideiglenes óvodává alakítással be tudjuk fejezni óvodafejlesztési támogatással az épületet. Sajnálatosan 75 kalocsai óvodásnak problémás volt az elhelyezése, mi ezt megoldottuk. Az erről szóló egyeztetésen szintén jelen volt Ön is, mint minden képviselő, senki sem ellenezte ezt a megoldást. Most miért változott meg a véleménye?

Nem egész kétévnyi polgármesterségem után számon kéri rajtam, hogy még nincs kész az új uszoda. Nem kifogást keresek, de kérem, Ön figyelmen kívül hagyja a másfél éve tartó Covid járványt, ahol a védekezéssel volt legfőképp elfoglalva a kormányzat, és városunkban is sok nehézséget kellett megoldani. Higgye el, dolgozunk rajta, hogy mielőbb új uszodája legyen Kalocsának!

Hiányolja Szijjártó Péter miniszter úr támogatását, ismételten kérem, tájékozódjon, hat kalocsai vállalkozás kapott több mint 8 milliárd forintot a külügyminisztériumtól gazdaságfejlesztésre. Ők tehát kormányzati segítséggel fejlesztenek, bővítenek és új munkahelyeket teremtenek a kalocsaiaknak!

Követeléseit végigolvastam, szerencsésebb lett volna, ha megfogalmazásuk előtt valóban tájékozódik, akkor talán nem esik ilyen tévedésekbe.

Hatályos megállapodása van az önkormányzatnak az érsekséggel a főtér felújítására, melyet szintén megvitattunk év elején, mi képviselő testületi tagok, ahol Ön is jelen volt. A beruházás befejezését illetően 2021. december 31. napjában állapodtunk meg.

„Követeli” az önkormányzat részéről ellenőrző, felügyelő kinevezését. Az önkormányzat részéről Boromisza Viktor osztályvezetőt neveztük meg kapcsolattartónak, a megállapodásban is rögzítettük ezt. Osztályvezető úr és a városi főépítész minden héten, csütörtöki napon tart egyeztetést az érsekség főépítészével az aktuális munkálatokról.

„Követeli” a pártdelegált és politikai tanácsadók foglalkoztatásának felmondását. Ilyenek nincsenek az önkormányzati rendszerben, így nem is tudom azok foglalkoztatását felmondani...

„Követeli” a kulturális központ intézményi átszervezésének testületi megvitatását. Erről már a júniusi testületi ülésen is tájékoztattam, ezek szerint ez is elkerülte a figyelmét, hogy a képviselő testület fogja megvitatni és a döntést meghozni a kulturális intézménnyel kapcsolatban, melyre napokon belül sor kerül, így ez a követelése is okafogyottá vált...

Képviselő úr, én nem követelek Öntől semmit, csupán kérek.

Kérem, hogy saját képviselői munkájával szemben legyen kritikusabb, és segítse a város fejlődését, ne pedig a tények elferdítésével vezesse félre a lakosságot, köszönöm!

Dr. Angeli Gabriella is kritizálta a jelenlegi városvezetés munkáját. Nem szeretnék tiszteletlen lenni kedves Gabriella, de ha én 5 éves, egyéni képviselői munkám után a választásokon 63 szavazatot kapnék, biztos szerényebben bírálom azok munkáját, akiket a lakosság többsége megválasztott.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi DK-s megyei önkormányzati képviselő asszony is karcos állításokat tett. Elbocsátásokról beszélt, pedig ilyen nem volt, ez nem igaz. Akiket név szerint megemlített, azoknak a határozott idejű szerződésük járt le és nem lett meghosszabbítva, egy személy pedig maga mondott fel.

Megemlítette a képviselő asszony, hogy neki is mennie kellett, pedig a tény az, hogy DK-s képviselővé választása után maga mondott fel, az intézményvezetői státuszáról kellett volna csupán lemondania a megyei képviselői összeférhetetlenség miatt.

Csodálkozom most a nagy aggódásán a kalocsai kulturális intézményért, pedig amikor a képviselő asszony munkaviszonya megszűnt, a hivatali számítógépéről minden rendezvényszervezési információt, előzményt, levelezést letörölt a korábbi évekből összegyűjtött programok kapcsán, így nagy nehézséget okozott ezzel utódjának és az intézménynek egyaránt.

Szomorúan láttam, amikor 2018/2019-es évben az intézményvezető asszony által szervezett önkormányzati pályázati finanszírozásból megrendezésre kerülő programokban a saját politikai holdudvar tagjai lettek bevonva és propagálva. Most az országgyűlési képviselői kampányában aktívan vissza is segítik ezek a személyek, így már érthetőek az összefonódások.

Szóba hozta a színházat. Igen, a színházzal kapcsolatban nekünk kellett a Magóné vezetése alatti mulasztásokat pótolni, amiket üzemeltetőként nem tett meg, még jó, hogy nem lett baj! Ahogyan az intézmény alapító okiratát is nekünk kellett a törvényi szabályozásnak megfelelően korrigálnunk a mulasztása miatt.

Sajnálom, hogy képviselő asszony megyei képviselőként nem érdeklődik a megyei önkormányzatnál folyamatban lévő „Szociális városrehabilitációs” pályázatunkkal kapcsolatban, pedig általában szociális érzékenységét helyezi leginkább kirakatba.

Úgy gondolom, hogy Dr. Kudron Nándor képviselő jelölt úr a nyertese ennek a „demonstrációnak”. Kiskőrösről, idegenként átjött és ismerté tehette a nevét a kalocsai ellenzéki körökben saját bemutatkozó beszédével.

Az a leginkább szembetűnő számomra, hogy minden felszólaló képviselőjelölt az országos ellenzéki hangulatot kívánta erősíteni városunkban szónoklatával, mikor ezt a „tüntetést” a városért szervezték elméletileg, vagy talán mégsem...

Még Karácsony Gergely mellett is hallhattuk a buzdítást! Kérdem én, mi köze Karácsonynak Kalocsához? Ezek szerint mégis az országos előválasztási kampány az apropója az eseménynek...

Higgyék el, nagyon sok a nehézsége a városnak, de a teljes városvezetéssel Kalocsa fejlődéséért dolgozunk, és azért, hogy az itt élő embereknek minél jobb körülményeket tudjunk biztosítani.

Aki ebben partner, jöjjön, és húzzuk együtt az 1000 éves város szekerét...

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK