2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Botrányos a benzinkutak éjszakai (nem) nyitva tartása – Solttól Dunapatajig, onnan Sükösdig tolhatod az autódat

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 02., 11:22

Mostanában nehéz nem pesszimista hangvételű cikket írni a városunkban uralkodó, egyre lejjebb és lejjebb tartó egyes szolgáltatók és szolgáltatások színvonaláról. A hiánygazdálkodás kellős közepén, a hetvenes, de még a nyolcvanas évek végén is nagyon oda kellett figyelni arra, hogy Kalocsán és környékén éjszaka is legyen elég üzemanyag a tankban, vagy a szinte a kocsi tartozékának számító marmonkannában. Akkoriban az 51-es főút Solttól Bajáig tartó közel 90 kilométeres szakaszán egyetlen benzinkút nem volt nyitva. Már azt hittük, ez az idő soha nem tér vissza! Ha a politikai rendszer nem is, de a töltőállomások nyitva tartása szégyenszemre újra ezt a korszakot idézi. Ráadásul már állami beavatkozás, kontroll sem lehet, hogy ugyan, az öt közül legalább egyetlen egy üzemanyagtöltő állomás legyen éjszaka is nyitva egy 60 ezer embernek a járási székhelyet jelentő városban.

Ha valaki nem elég fineszes, az elterjedt szóhasználttal élve, „megszívja”, ha Kalocsán és környékén 21-22 óra után az autója a vésztartalékot is elfogyasztotta. Gyakorlatilag mindegy merre akar indulni. Baja irányába legközelebb Sükösdön, Kiskőrös felé Petőfi szülővárosában, Pestre tartva – ha egyáltalán tud róla – Dunapatajon, az 51-es út melletti, éjszakára önkiszolgáló üzemmódban működő benzinkútnál tankolhat.

Kalocsa öt üzemanyagtöltő állomása közül a MOL-kút, a Gombolyagi úti magán töltőállomás, a volt Volán-telephelyen működő benzinkút, a Tesconál lévő Shell kút, de még a Bátyai úti OMV töltőállomás is 22 óra után zárva van. Így a helybéli vagy az átutazó vérmérséklete és szókincse szerint nyugtázhatja, hogy most aztán ráfáztam.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A gyógyszertáraknál van éjszakai ügyelet, mindig másik és másik van nyitva, de

Kalocsán már jó ideje nincs éjszaka is üzemelő benzinkút,

holott már az idegenforgalmi szezonban járunk. Szép kis bizonyítvány ez magunkról!

A megszorult, benzinhiányban szenvedő átutazók bizonyosan sok szépet gondolnak rólunk, a paprikájával, népművészetével büszkélkedő városról.

Bár ha jobban az 51-es út jobb és bal oldalán elterülő gaztengerre, egy-két kis üde színfolttól, például a városba érve a Habermayer-féle közterületi „botanikus kerttől”, a multik parkolóitól eltekintve az igénytelenség más és más megnyilvánulását veszi figyelembe, aligha csodálkozik. Azonnal átvillan az agyán: hát persze, ha itt tartanak, miért éppen a benzinkút lenne nyitva.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Továbbá hogy van az, hogy Dunapatajon a benzinkutat éjszakára át tudják állítani önkiszolgálóra, kártyás vagy készpénzes fizetésre, Kalocsán, ahol nyilvánvalóan nagyobb lenne a forgalom, ilyenről szó sincs. Zárva van, slussz-passz!

Mi van, ha ne adja a jóisten, egy valamilyen nem várt katasztrófa miatt egyszer csak útnak kellene indulnia egy egész városnak, de nincs hol tankolni.

Egyesek talán jogosan vetik fel, hogy bizonyos kérdésekben túlságosan megnőtt az állam befolyása. Erre én azt mondom: lehet, de nem eléggé, ha egy ilyen, a közösségi létet alapjában befolyásoló kérdést az állam kizárólag a szolgáltatókra kénye-kedvére bízza.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>