2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kukatortúra – Gyötrelmes kisméretű kukát intézni

Zsiga Ferenc  |  2016. 03. 09., 13:23

2016. január 1-jétől az önkormányzat által igazoltan egyedül élő, a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási társasággal szerződött kalocsai és környékbeli ügyfelek a meglévő 110 literes helyett 60 literes űrtartalmú kukát is használhatnak. Nyolcvan literes kukára igazolás nélkül is szerződhet, aki feleslegesnek tartja a nagyobb űrméretű gyűjtőedényt. A váltás pénztárca kímélő, de hogy mennyire, azt az isten háta mögötti, külterületi kalocsai ügyfélszolgálattól telefonon nem lehetett megtudni.

A cég honlapján, ismertetőkön megadott 30/3730338-as mobilt napok óta senki nem veszi fel, vezetékes szám pedig nincs. A cég vaskúti székhelyén a telefont ugyan felveszik, azonban a 2-es, lakossági ügyfélszolgálat melléken „számlázás”-ként, igaz, rendkívül udvariasan, kulturáltan jelentkező, készségesen tájékoztatást adó hölgy sem tudott pontos információt adni arra vonatkozóan: most akkor pontosan mennyi is az annyi? Más cégekkel ellentétben a Felső-Bácska honlapján egy kuma szó nincs a jogszabályról és a kisebb kukára való cserélés ügyintézésének módjáról.

Azaz így nem igaz, mert elrejtve, a letölthető dokumentumok között, a Bejelentő és megrendelő lapon külön rubrika szól az edényzet cseréjéről. A bejelentő lap ugyan kicsit lemaradt az élettől, a feltüntetett cím még mindig a Kalocsa, Érsekkert 4-1, oda tehát senki ne induljon, de egyéb vonatkozásaiban aktuális, ügyintézésre alkalmas.
A lapon is megadott mobil szám persze most is csak sípol, a vezetékes számról meg azt mondja a gépi hang: ezen a számon előfizető nem kapcsolható. Az „ügyfélszolgálat” összetett szóból tehát a „szolgálat” részt virtuálisan máris törölhetjük, de azért menjünk tovább a rögös, kisebb-nagyobb kukával kirakott úton.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vaskúti hölgytől tudjuk, hogy aki 60 literes kukát akar magának, annak az önkormányzat ad ki igazolást arról, hogy életvitelszerűen egyedül él az ingatlanban. Az edényt mindenki maga szerzi be, de fontos, hogy a szerződés módosításához az igazoláson túl a vásárlásról szóló, nevére kiállított számlát is magával vigye.

A szerződés módosítása nem a következő hónap kezdőnapjával, hanem gyakorlatilag a bejelentést követően indul. A 60 literes kukának heti egy alkalommal történő ürítése 200 forint körül van (pontos árat egyelőre nem tudtak mondani), de az biztos, hogy a jelenleg meglévő 120 literes kuka ürítése sokkal többe kerül. Úgy lehet kalkulálni, hogy egyedülállóknál a szemétszállítási díj közel megfeleződik.

Azt most is leszögezték: a szelektív hulladékgyűjtésre biztosított sárga fedelű kuka kéthetente történő ürítésért nem kell fizetni. Aki a 80 literes gyűjtőedényt választja, annak csak a vásárlást igazoló számlát kell az ügyfélszolgálatra bevinni. Hosszabb távon neki is megérheti a kisebbre történő csere, ebben az esetben a jelenlegi díj mintegy egyharmada maradhat a zsebében. Természetesen nagyobb, 3-4, esetleg több tagú családok esetében nem reális opció a 110 literesnél kisebb kuka használata.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Na, akkor nézzük, hol tudunk kisebb űrméretű kukát vásárolni?

Van egy rossz hírünk! Az általunk elért és megkérdezett kalocsai forgalmazóknál csak 50, 80 és 110 literes kuka van. Tehát az egyedül élőknek leginkább megfelelő 60 literes nem kapható. A nagy kereslet miatt mind a kereskedők, mind a vásárlók égre-földre keresik a 60 literest, de egyelőre nem találnak. Kerekes változatban pedig még remény sincs, hogy be tudnák szerezni mostanában. Nyolcvanliteres kukát a sportpálya melletti műanyag boltban 5950 forintért árulnak. Ötven literes kuka ott, és a piac téri műanyag üzletben egyaránt van, az ára azonos, 5950 forint.

Az ember azt hinné, a kukaváltás problematikája dramaturgiailag a kevésbé érdekfeszítő témák közé tartozik. Valószínűleg így van, ezért nem is számítunk arra, hogy e téma kapcsán meghökkentő mértékű olvasottságot mutat majd a portál számlálója. Ám hogy egyre több embert érdekel, azt mi sem bizonyítja jobban: a műanyag üzletek eladói nemcsak sok érdeklődővel, de a szemetes ügyeink intézésének helyszíne, a külterületen található ügyfélszolgálati iroda miatt egyre több panaszossal találkoznak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK