2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Sávokban támadt a jégeső szerdán Dunapatajon, károk járásszerte – Sorban álltak a gazdák a vegyszerboltok előtt

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 04., 19:09

A laikusok számára érdekes, a gazdálkodók részéről ismert természeti jelenség, viharos erejű széllel, helyenként özönvízszerű esővel érkező, sávokban pusztító jégeső volt szerdán 12 és 14 óra között a kalocsai járás több településén. Mint az eseményt követő percekben a közösségi médián nyomon követhető képek alapján is beszámoltunk róla, a komoly széllökésekkel, égzengéssel érkező jégeső például Dunapataj belterületén egy - egy 500 méteres sávban borsónyi nagyságban esett. Ráadásul olyan intenzitással, hogy a jégdarabokat helyenként söpörni lehetett. Szakmár, Kalocsa is kapott az égi áldásból, amit elsősorban a kukorica és a szőlő sínylett meg. A kár csak pár nap, egy hét múlva lesz igazán látható, felmérhető. Annyi bizonyos, a sérült növényeket kondicionálni kell, hogy az elszenvedett sérüléseket kiheverjék.

Dunapataji gazdák arról számoltak be, hogy elsősorban a település központjára koncentrálódó jégeső sávokban hullott. A borsó nagyságú jégdarabok átlyukasztották a dísznövények és a veteményesekben lévő növények levelét.

Forrás: Varga-Ruff Szilvia / Facebook


A határban lévő kukoricát érte a legtöbb kár, korántsem biztos, hogy ez a termésen majd nem érződik meg.

Mindenesetre ma reggel már a vegyszert árusító boltok előtt sorban álltak a gazdák, hogy megvásárolják az ilyenkor szokásos szereket.

A kiskeretek, szőlők tulajdonosai például a Bátyai úti mezőgazdasági voltban arról tanácskoztak, melyik növényvédő-szer lenne a legjobb, amit sikeresen szórhatnának ki a megsérült levelű, szárú növények kondíciójának helyreállítása érdekében.

Ugyancsak pataji gazdától tudjuk: például Szelid üdülőfalu központjában 10 cseppnél több eső nem esett, míg a pataji és a szakmári határt és magát a falut is igencsak pásztázta a jégeső.

Forrás: Mekszné Hanák Klára / Facebook


Mint megtudtuk, Solttól egészen Dusnokig hullott jég, de akkora vízmennyiséggel érkezett, hogy szerencsére totális kárt nem szenvedtek a szántóföldi növények és az ültetvények. Akinek kára van és agrárbiztosítással rendelkezik, az a bejelentését ezekben a napokban teszi meg. 

Forrás: Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK