2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szabálysértési eljárás kutyatámadások ügyében – Több ebhez köthetőek a városszerte tapasztalt esetek?

Illés György Cinó  |  2020. 03. 07., 11:01

Egy kiskutyát már megölt egy pitbull a közelmúltban, négy másik esetben kutyára támadt a megfelelő, hozzáértő neveltetés és rendszeres foglalkozások híján agresszivitásra való hajlamáról és harci ösztönéről ismert fajtához tartozó eb, sőt, ember elleni támadásról is lehetett hallani. Azonban lehetséges, hogy az esetek nem is egy kutyához köthetőek. Egy korábbi bejelentés nyomán már szabálysértési eljárás is folyik a rendőrségnél, de a jegyzői hivatal sem tétlen, ugyanis időközben kiderült, több hatóságnak párhuzamosan van hatásköre az ilyen esetekkel kapcsolatban.

Amint már tegnap megírtuk, egy hétvégi eset kapcsán, az arról a közösségi médiában közzétett bejegyzéshez fűzött hozzászólásokból kiderült: pitbull terrier tartja rettegésben a Kertváros kutyatartóit, aggodalomra okot adva a kisgyermekes családok számára is. Később más városrészekből is hasonló tapasztalatokról adtak hírt, sőt egy végzetes támadásról is írtak, amelynek során az agresszív kutya egy kistestű fajtársát meg is ölte. A kutya – vagy egy másik hasonló fajtájú eb – állítólag már embert is megtámadott.

Miután a közösségi médiában többen is jelezték, hogy már értesíttették a rendőrséget szabadon kószáló, veszélyes kutyá(k)ról és a kutyatámadásokról, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától kértünk tájékoztatást az esetekkel kapcsolatban.
A megkeresésünkre kapott válaszból megtudtuk:

VALÓBAN ÉRKEZETT BEJELENTÉS A RENDŐRKAPITÁNYSÁGRA.

A Kalocsai Rendőrkapitányságon egy korábbi bejelentés alapján

EGY SZABÁLYSÉRTÉSI ELJÁRÁS MÁR FOLYIK ILYEN ÜGYBEN.

A körülmények tisztázása folyamatban van – derült ki a szűkszavú tájékoztatásból.

Megkerestük a Kalocsai Polgármesteri Hivatalt, személy szerint dr. Kiss Csaba jegyzőt, egyrészt, hogy segítsen tisztázni a hatásköröket, mivel a közösségi médiában olyan vélemény, illetve hozzászólás is megjelent, amely szerint március elsejétől ez már nem jegyzői hatáskör, hanem a rendőrségre tartozik.
Ezzel kapcsolatban Kiss Csaba elmondta, hogy a hatáskörök tényleg változtak, de az ismertetettnél bonyolultabb a helyzet:

Egy jogszabályváltozás miatt január elsejétől valóban elkerült a jegyzőktől az állatvédelmi felügyelet feladatai, azonban egy újabb változás épp február 29-én utalta vissza a jegyzőkhöz a hatáskörök egy részét. Ennek folytán az a helyzet állt elő, hogy

TÖBB HATÓSÁGNAK, KÖZTÜK A JEGYZŐKNEK ÉS A RENDŐRSÉGNEK EGYMÁSSAL PÁRHUZAMOSAN VAN JOGKÖRE, ILLETVE ELJÁRÁSI KÖTELEZETTSÉGE AZ ILYEN ESETEKKEL KAPCSOLATBAN.

A konkrét esetekkel kapcsolatban Kiss Csaba elmondta portálunknak, hogy a tanúk és panaszosok meghallgatása után

SZINTE BIZTOSRA VEHETŐ, HOGY NEM EGY ÁLLATTAL HOZHATÓAK ÖSSZEFÜGGÉSBE AZ ISMERTTÉ VÁLT KUTYATÁMADÁSOK.


Ezt elsősorban az támasztja alá, hogy egymáshoz közeli időpontban, de a város egymástól távol eső körzeteiben történtek a támadások.
Amint ismeretes: a Kertvárosból, a Széchenyi lakótelepről, valamint az Ökörjáró és a Petőfi Sándor utca környékéről is jeleztek agresszív pitbullok támadását.
Kiss Csaba elmondta: a közveszélyt okozó kztyák tulajdonosainak azonosítása folyamatban van.

A TOVÁBBI, HASONLÓ ESETEK ELKERÜLÉSE VÉGETT A KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐK FOKOZOTT FIGYELEMMEL JÁRŐRÖZNEK A KUTYATÁMADÁSOKKAL SÚJTOTT VÁROSRÉSZEKBEN.

A jegyző azonban a megtörtént esetekkel kapcsolatos eljárásokról nem kívánt bővebb tájékoztatást adni, mondván, hogy folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban ez nem volna szerencsés, tekintettel arra is, hogy e kérdések a fentiek értelmében más hatóságok jogkörét is érinti.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK