2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Szabálysértési eljárás kutyatámadások ügyében – Több ebhez köthetőek a városszerte tapasztalt esetek?

Illés György Cinó  |  2020. 03. 07., 11:01

Egy kiskutyát már megölt egy pitbull a közelmúltban, négy másik esetben kutyára támadt a megfelelő, hozzáértő neveltetés és rendszeres foglalkozások híján agresszivitásra való hajlamáról és harci ösztönéről ismert fajtához tartozó eb, sőt, ember elleni támadásról is lehetett hallani. Azonban lehetséges, hogy az esetek nem is egy kutyához köthetőek. Egy korábbi bejelentés nyomán már szabálysértési eljárás is folyik a rendőrségnél, de a jegyzői hivatal sem tétlen, ugyanis időközben kiderült, több hatóságnak párhuzamosan van hatásköre az ilyen esetekkel kapcsolatban.

Amint már tegnap megírtuk, egy hétvégi eset kapcsán, az arról a közösségi médiában közzétett bejegyzéshez fűzött hozzászólásokból kiderült: pitbull terrier tartja rettegésben a Kertváros kutyatartóit, aggodalomra okot adva a kisgyermekes családok számára is. Később más városrészekből is hasonló tapasztalatokról adtak hírt, sőt egy végzetes támadásról is írtak, amelynek során az agresszív kutya egy kistestű fajtársát meg is ölte. A kutya – vagy egy másik hasonló fajtájú eb – állítólag már embert is megtámadott.

Miután a közösségi médiában többen is jelezték, hogy már értesíttették a rendőrséget szabadon kószáló, veszélyes kutyá(k)ról és a kutyatámadásokról, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától kértünk tájékoztatást az esetekkel kapcsolatban.
A megkeresésünkre kapott válaszból megtudtuk:

VALÓBAN ÉRKEZETT BEJELENTÉS A RENDŐRKAPITÁNYSÁGRA.

A Kalocsai Rendőrkapitányságon egy korábbi bejelentés alapján

EGY SZABÁLYSÉRTÉSI ELJÁRÁS MÁR FOLYIK ILYEN ÜGYBEN.

A körülmények tisztázása folyamatban van – derült ki a szűkszavú tájékoztatásból.

Megkerestük a Kalocsai Polgármesteri Hivatalt, személy szerint dr. Kiss Csaba jegyzőt, egyrészt, hogy segítsen tisztázni a hatásköröket, mivel a közösségi médiában olyan vélemény, illetve hozzászólás is megjelent, amely szerint március elsejétől ez már nem jegyzői hatáskör, hanem a rendőrségre tartozik.
Ezzel kapcsolatban Kiss Csaba elmondta, hogy a hatáskörök tényleg változtak, de az ismertetettnél bonyolultabb a helyzet:

Egy jogszabályváltozás miatt január elsejétől valóban elkerült a jegyzőktől az állatvédelmi felügyelet feladatai, azonban egy újabb változás épp február 29-én utalta vissza a jegyzőkhöz a hatáskörök egy részét. Ennek folytán az a helyzet állt elő, hogy

TÖBB HATÓSÁGNAK, KÖZTÜK A JEGYZŐKNEK ÉS A RENDŐRSÉGNEK EGYMÁSSAL PÁRHUZAMOSAN VAN JOGKÖRE, ILLETVE ELJÁRÁSI KÖTELEZETTSÉGE AZ ILYEN ESETEKKEL KAPCSOLATBAN.

A konkrét esetekkel kapcsolatban Kiss Csaba elmondta portálunknak, hogy a tanúk és panaszosok meghallgatása után

SZINTE BIZTOSRA VEHETŐ, HOGY NEM EGY ÁLLATTAL HOZHATÓAK ÖSSZEFÜGGÉSBE AZ ISMERTTÉ VÁLT KUTYATÁMADÁSOK.


Ezt elsősorban az támasztja alá, hogy egymáshoz közeli időpontban, de a város egymástól távol eső körzeteiben történtek a támadások.
Amint ismeretes: a Kertvárosból, a Széchenyi lakótelepről, valamint az Ökörjáró és a Petőfi Sándor utca környékéről is jeleztek agresszív pitbullok támadását.
Kiss Csaba elmondta: a közveszélyt okozó kztyák tulajdonosainak azonosítása folyamatban van.

A TOVÁBBI, HASONLÓ ESETEK ELKERÜLÉSE VÉGETT A KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐK FOKOZOTT FIGYELEMMEL JÁRŐRÖZNEK A KUTYATÁMADÁSOKKAL SÚJTOTT VÁROSRÉSZEKBEN.

A jegyző azonban a megtörtént esetekkel kapcsolatos eljárásokról nem kívánt bővebb tájékoztatást adni, mondván, hogy folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban ez nem volna szerencsés, tekintettel arra is, hogy e kérdések a fentiek értelmében más hatóságok jogkörét is érinti.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK