2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

„Tiszta szeméttelep”! – Elégedetlen olvasónk jelezte, többen megerősítették: nem egyedi eset ez a hanyag munka, pedig elég drága!

2020. 02. 12., 17:17

A kommunális hulladék elszállítása után maradt áldatlan állapotokat fotózott olvasónk a Széchenyi lakótelepen. Más forrásaink szerint erre nem csak ott van példa a városban, pedig épp az itt élők elég komoly összeget fizetnek a regionális hulladékkezelőnek, amiért alaposabb munkát várnának. Legalábbis a hozzánk eljutott, részben a díjat sokalló, részben a munkavégzés minőségével elégedetlen olvasói jelzések szerint. Ön hogy gondolja? Szavazzon a cikk alatt!

A cikkünk illusztrációjaként fölhasznált képeket egy olvasónk küldte, amihez a következőket fűzte hozzá:

Széchenyi LTP, most mentek el a kukások!
Már bocsánat, de így kell itt hagyni?!...Hétről-hétre!!
Tiszta szeméttelep utánuk minden!!”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Facebook


Korábban egy másik kalocsai felhasználó egy a városhoz kötődő közösségmédiás csoportban a miatt volt elégedetlen, hogy

A KUKA KIÜRÍTÉSE UTÁN MÉG EGY FÉLVÖDÖRNYI SZEMÉT BENNE MARADT.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Facebook


Igaz, az az eset nem a kommunális szemétgyűjtővel, hanem a sárga fedeles, szelektív edénnyel esett meg – de azt is ugyanaz a társaság szállítja el –, és a teljesség kedvéért azt sem hallgathatjuk el, hogy a kép közlőjétől úgy értesültünk, hogy ez nála csak egyszer fordult elő, és már a következő alkalommal is rendesen kiürítették a kukáját.

MÁSOK ELLENBEN ARRÓL PANASZKODTAK, HOGY TÖBBSZÖR IS ÜRÍTETLENÜL HAGYTÁK OTT A KUKÁJÁT.

Ezek a panaszok különösen a miatt tűnnek jogosnak, mivel Kalocsán olyan magas a szemétdíj, hogy sokkal többe akkor sem kerülne háztartásonként, ha egyénileg hordanánk ki a szeméttelepre, és ott súly szerint fizetnénk az elhelyezéséért.

A kommunális hulladék elhelyezésének az ára – igaz, nem Kalocsán, hanem egy másik hulladéklerakóban érdeklődtünk, de az ár túl nagyban nem különbözhet – bruttó 34.000 forint tonnánként.
Ez azt jelenti, hogy egy környezettudatos háztartás – főleg egy egyedül élőé – olcsóbban jönne ki szerződés nélkül, vagyis úgy, ha maga vinné ki a szemetet a lerakóba, és ott a súly alapján fizetne az elhelyezéséért.

Aranyáron?

SŐT, AMENNYIT FIZETÜNK A SZEMÉTSZÁLLÍTÁSÉRT, ANNYIBÓL KIS TÚLZÁSSAL A KUKÁK ARANYFÜSTTEL VALÓ NÉHÁNYÉVENKÉNTI BORÍTÁSÁNAK IS BELE KÉNE FÉRNIE...

Ez persze csak vicc, de ha utánaszámolunk, egyáltalán nem olyan vicces!

  • a kukáink (110 literes) felülete körülbelül 1,12 négyzetméter (kerület: 140 cm, magasság:80 cm; a fenéklemezt és a fedőt nem számoltuk bele).
  • az interneten elérhető 23,75 karátos aranyfüst bruttó ára 25-ször 8x8 centiméteres laponként 11.000 forint, vagyis
  • 0,16 négyzetméter ára 11 ezer forint
  • 1,12:0,16=7 vagyis, hét csomag aranyfüst elegendő a teljes belső, vagy a külső borításhoz,
  • annak ára 7x11.000=77.000, eszerint pedig


VASTAG CERUZÁVAL SZÁMOLVA MINTEGY NYOLCVANEZERBŐL MEGVÁSÁROLHATÓ A KUKÁK ARANNYAL VALÓ KIBÉLELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES NEMESFÉM.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Művészekboltja.hu / www.muveszekboltja.hu/03886aranyfust-8x8cm25lap-2375k-superior-manetti-1255

Persze ahhoz, hogy ennyiből megússzuk, a munkát magunknak kell elvégezni, és a ragasztó is pénzbe kerül, aminek árát itt elhanyagolhatónak tekintettünk.

A hulladékszállító vállalat egy, a közelmúltban, egy kalocsai háztartás számára kiküldött számláján 110 literes edényre vonatkozóan 4.409 forint szerepelt mint a rezsicsökkentés figyelembevételével kalkulált, ténylegesen fizetendő bruttó összeg.

Ennek alapján a kuka egyszeri ürítése mintegy 630 forintot kóstál.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: KALOhírek

Az év 52 hétből áll, ezzel számolva


32.752 FORINTBA KERÜL EGY ÉVBEN A KOMMUNÁLIS HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSA.

Tehát:

HA NÉGYÉVENTE EGYSZER BORÍTANÁK BE ARANNYAL BELÜLRŐL, A KÖVETKEZŐ NÉGY ÉVBEN KÍVÜLRŐL

– így nyolcévente teljese aranyozást biztosítva a kukáknak – akkor magára a hulladék elszállítására és kezelésére, azaz

A KUKÁK KIÜRÍTÉSÉRE MÉG AKKOR IS MARADNA TÖBB MINT 51.000 FORINT NÉGY ÉVRE.

Ez háztartásonként, hetente 245 forintot jelent.

A 245 FORINT PEDIG KÖNNYEN LEHET, HOGY A REÁLIS ÁRHOZ KÖZELEBB VAN, MINT A JELENLEG FIZETETT 630 FORINT...

Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek nagyjából 53-szorosáért – alig több mint egyévi díj áráért – egy egész tonna kommunális szemetet elhelyezhetünk a hulladéklerakóban.
Ezt megfordítva, az, akinél heti kevesebb, mint 18,8 kilogramm szemét keletkezik hetente, az már olcsóbban helyezhetné el a szemetét egyénileg a hulladéklerakóba.
Körülbelül heti 15 kilogramm alatt pedig – ami egy környezettudatos háztartásban egyáltalán nem lehetetlen – már a szállítási költséget beleszámolva is jobban jöhetnénk ki.

Fölvetődik a kérdés, hogy

AKKOR MINEK TARTJUK A HULLADÉKKEZELŐ VÁLLALATOT?

(Túl azon, hogy a törvény szerint kötelező…)

SZAVAZZANAK!


SZAVAZÁS

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés