2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Vigyázz a Meszesre vezető úton, letört ágak, halmokban állhat a zúzmara!– Több autó összetört, könnyű sérültek is vannak

Vigyázz a Meszesre vezető úton, letört ágak, halmokban állhat a zúzmara!– Több autó összetört, könnyű sérültek is vannak
Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 23., 08:35

Eddig hó nélkül megúsztuk a telet, de ez kicsit fel is bátorította az autósokat. Könnyen lehet, miközben a jégbe dermedt tájban gyönyörködünk, egyszer csak megcsúszunk az útmenti fákról lehulló, halmokban álló déren, vagy a lefagyott úton. Még a figyelmesebbek is kivannak téve annak, hogy miközben a dérhalmokat, a dér súlya alatt letört faágakat kerülgetik, egyszer csak az árokban találják magukat. Több olyan járműről tudunk, amelyek a Meszesi úton, illetve a várost Kiskőrös irányába elhagyva törtek össze az elmúlt napokban. Sajnos sérültek is vannak.

Különösen az elmúlt hét csütörtökön, pénteken és szombaton alakult ki veszélyes helyzet a Meszesre vezető úton. Információnk szerint több személygépkocsi összetört, a baleseteknek legalább két könnyű sérültje van. Ők saját lábon mentek be a kórházba, értesülésünk szerint már jól vannak.  

A tapasztaltabb járművezetők valószínűleg tudják, hogya jellemzően ködös, borongós, komor hangulatú időben a szitáló köd hamar ráfagy az útra.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Ahogy az az említett három napon is történt, a szitálás, hószállingózás, gyenge havas eső formájában jelentkező csapadék különösen rossz látási viszonyok között, a sűrű ködben okozott meglepetéseket.

Az éjszaka folyamatosan, szinte óráról órára tovább hízó zúzmarás réteg a vezetékeket, fákat megülve komoly problémákat okozott, mert az öregebb fák elszáradt ágai letörtek a súly alatt. Ezek az ágak, valamint a melegedés hatására a fákról lehulló, halmokat képező dér nem csak a járművekre, de az éppen arra kerékpározókra, futókra is potenciális veszélyt jelentettek. Nem véletlen, hogy ilyenkor az erdőkből kitiltják a turistákat.

A Meszesi út azért volt veszélyesebb, mert a hatalmas nyárfák elöregedett ágai letörtek, és a melegedés hatására lehulló dér tetején, vagy alján landoltak. Így aki azt gondolta, csak egyszerűen áthajt egy dérkupacon, az könnyen meglepődhetett a reccsenő ágat hallva.

A közösségi médiában többen megosztották a gyönyörű, fehérbe öltözött, dérbe dermedt tájat, az ilyenkor különösen szép Meszesi úti fasort.

Ezeken a képeken jól látszik, hogy a fák ágai a rájuk nehezedő dér súlya alatt meghajolnak. Azt talán az általunk készített képek adják vissza, hogy a nem éppen hajlékonyságáról ismert nyárfának elég volt egy kisebb széllökés, és máris zuhantak le a kisebb - nagyobb ágak. Ezekből a villogó bekapcsolása mellett mi is jónéhányat félrehúztunk.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Amikor pénteken délelőtt a Meszesre vezető utat fotóztuk, egy furgonos úgy 90-es tempóval hajtott rá a dérkupacokra. Azzal sem törődött, hogy a kocsi a jeges halmok és az ágak kerülgetése közben jól láthatóan, és biztosan jól érezhetőn meg-meg csúszik.
 
Szurkoltunk, hogy ne törje össze magát, de talán csak a véletlennek köszönhető, hogy a nem is négykerék-meghajtású jármű egyáltalán az úton maradt.

A kocsi folyamatos gyorsulása miatt azt hittük, ezt már csak a légierő éri utol, de a védgátnál megállt. Megdöbbenve láttuk, hogy várakozásunkkal ellentétben nem egy fiatalember, hanem egy 60-as éveiben járó férfi száll ki a kocsiból.

Mielőtt bárki is azt hinné, azzal állok elő, hogy a balesetek elkerülése érdekében vágjuk ki a fákat a Meszesi út, vagy bármelyik út mentén, elmondom:

A fa, ha kellő távolságra van, kell az út mellé, mert például optikailag kijelöli a nyomvonalat, gátolja a hóátfúvást, csökkenti a zajt, árnyékolja a szembe sütő napot. Az út közeléből felszívja vizet, ott kezeli a légszennyezést, ahol keletkezik, és mert szép. Számunkra különösen szép a Meszesi úti fasor, amely hozzátartozik a városképhez, elválaszthatatlan a város arculatától.

Ugyan nagyon sajnálatos, ha bárkit baleset ér, és az utakért felelősek is kétségkívül többet tehetnének télen- nyáron a biztonságosabban járható utakért, a balesetek megelőzéséért, de azért nem mindig más a hibás.

AZ A HIBÁS, AKINEK A KORMÁNY A KEZÉBEN, A GÁZPEDÁL A TALPA ALATT VAN. MÉG AKKOR IS, HA EZT AZ ADOTT SZITUÁCIÓBAN, KÜLÖNÖSEN TÉLI IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEHÉZ ELISMERNI, BELÁTNI.

Tudom, nálam sokkal hozzáértőbbek is vannak e témában, de azt talán a tapasztalatok alapján megerősíthetem: ha nagyon csúszik az út, eleve jobb kettesből indulni. Minél alacsonyabb a motor fordulatszáma, annál kisebb az esély arra, hogy megcsúsznak a hajtott kerekek. Ha már haladunk, akkor is tartsuk az alacsony fordulatot. Havas, csúszós úton szerencsésebb, ha a váltó a szokásosnál legalább egy fokozattal feljebb van. Na és persze, bár nálunk még mindig nem kötelező, a téli gumi alapvetés.

Vezessünk óvatosan, vigyázzunk egymásra!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK