2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Virágba borult a Szőlők közi gyomnövény meghatározó park – Taknya, nyála folyik az ott lakóknak

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 19., 22:24

Nem külterületen, nem is védett természeti terülten, egyenesen Kalocsa belterületén, a volt tűzoltó gyakorlótéren, a Petőfi Sándor utca, Gödrök köze, Tulipán, Remete, Pásztor utca bejáratához közel eső területen derékig érő, javában virágzó gaztenger rontja a városképet, az ember esztétikai érzékét és persze egészségét. A március eleje óta egyre durvább képet mutató, lassan mellig érő, szemet riasztó állapotokról szólva Szűcs Zsolt közterület-felügyelő portálunk kérdésére elmondta: a területet befektetési céllal megvásároló, fővárosi székhelyű céget hiába szólították fel a telek kaszálásra, rendben tartására, az egyelőre a füle botját sem mozdítja.

A környéken lakók elmondásából tudjuk, hogy a probléma hosszú évek óta tart. Az egykor szeméttelepnek használt, majd feltöltött területet megvásároló cég valamiféle üzem építésében gondolkodott, de a talajmintavételt követő elemzés elszomorító adatokat tárt fel. Olyan speciális alapozásra lenne szükség, ami az építkezést jelentősen megdrágítaná. A közterületek rendje fölött akkoriban talán jobban őrködő önkormányzat azért jelölte ki a terület város felé eső részét tűzoltó gyakorlópályának, hogy legalább azt a részt rendben tartsák a lánglovagok.

Az eladást követően azonban ők is szedték a sátorfájukat, maradt a tulajdonossal rendelkező, de valójában gazdátlan terület.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Botanikai elemzésbe nem fogtunk, de a város azon területén a nagy növénymeghatározó lexikont biztosan nagy haszonnal lehetne forgatni. Azt nem tudjuk, hogy az összesen 350 gyomnövényből ott mennyi található, de ránézésre is szép számmal képviseltetik magukat.

A területet szemlélve Ady Endre: A magyar Ugaron című versének az a része ugrott be, a költő után szabadon:

Elvadult vad tájon gázolok, ősi földön dudva, muhar
Ezt a vad mezőt ismerem, ez a „kalocsai” Ugar.
A környéken élőktől tudjuk: a látottakon túl számukra leginkább a folyamatos orrfolyás, szemviszketegség, könnyezés, orrnyálkahártya-gyulladás jelzi, hogy már megint nem kaszáltak. Holotta legtöbb probléma április, május, június hónapban, a pázsitfüvek virágzásakor jelentkezik, ezeknek a gyomnövényeknek a pollenje akkor uralkodik a légtérben. A július, augusztus, szeptember sem mindig zavartalan, mert a csalán és a parlagfű virágzása még a legjobb immunrendszerrel rendelkezőket is próbára teszi.Az érzékenyek számára az allergiás időszak ősztől tavaszig eltarthat.

A terület egy részét bejárva parlagfűvel is szép számmal találkoztunk. Amint az köztudott, a parlagfű virágporának szóródása július végén, augusztus elején kezdődik, és egészen az első fagyokig tarthat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Egy közepes parlagfű növény több tízezer magot és mintegy 8 milliárd (!) virágporszemcsét termelhet egy szezonban.

A mag rendkívül ellenálló, akár 30 évig is csíraképes maradhat a földben.

A terület fotózás közben lépett hozzánk egy férfi, aki szerint már holnap megkezdi a gépi kaszálást, mert a cégtől évek óta neki van erre megbízása. Jelentem megnéztük! Másnap, majd harmadnap sem történt semmi, legfeljebb, hogy az aranyat érő csütörtöki, pénteki eső jól jött a végeláthatatlannak tűnő gazáradatnak. Talán a környéken lakóknak is, mert az eső az allergén anyagokat kimosta a levegőből.

A választási körzethatárokat nézve arra jutottunk, hogy Kalocsán közel kétezer ember közvetlenül, további kétezer a széliránytól függően közvetve szenvedhet az inkriminált területen uralkodó állapotoktól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés