2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az 1919-es vörösterror áldozataira emlékeztek Kalocsán – A 20 kalocsai mártírt mai leszármazottai is gyászolják

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 26., 13:10

Kalocsán az 1919. június 24-én és 25-én, a vörösterror idején kifejezetten a megfélemlítés, a megtorlás céljából kivégzett 20 férfi áldozatra emlékeztek kedden délután. A kivégzések egykori helyszínén, a jezsuita rendház, ma gyermekotthon falán lévő emléktáblánál Kákonyi István önkormányzati képviselő mondott helytörténeti szempontból is figyelemre méltó beszédet, majd Simon Zoltán alpolgármesterrel közösen koszorúzták meg az emlékhelyet. Az egybegyűlt emlékezők, köztük az ártatlan mártírok mai leszármazottai a rendszerváltozás után felélesztett hagyomány jegyében 20 gyászszalagos fehér szegfűt kötöztek fel a közeli fák törzsére.

Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, a Szózat hangjaival zárult, irodalmi felütésként pedig Kállai Sándor Nagy László: Varjú-koszorú című versét szavalta el. 

Kákonyi István beszédében a 20 ártatlanul kivégzett mártír nevét, életkorát és foglalkozását egyenként említve elmondta:16 embert kötél, négyet golyó által végeztetett ki a tanácsköztársaság véreskezű hóhérja Szamuely Tibor, akit a Duna menti településeken kirobbant ellenforradalmi mozgolódások leverésére rendelt ki Kalocsára Kun Béla. A legfiatalabb áldozat 17.,a legidősebb az 50. életévét töltötte be, a legtöbben földművesek voltak.

A szónok felidézte:

Szamuely és a Lenin-fiúk különös figyelmet szenteltek Kalocsának, az érseki városnak. Szamuely Tibor népbiztos nevét a vörösterror tette hírhedté. Szamuely a terror szükségességét egy 1919. április 20-án tartott beszédében így indokolja: „Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába.” Június 18-án tört ki a Tanácsköztársaság ellen indult legnagyobb felkelés, a Duna-melléki ellenforradalom. A parasztforradalom győzelmének első állomása Dunapataj volt, itt a kezdeményező egy gazdaparaszt, Kalocsán pedig két tartalékos százados volt. 1919. június 24-én este 16 személyt akasztottak fel a jezsuita rendház melletti celtiszfákra, 2 embert fejbelőttek a törvényszék udvarán. Másnap újabb 2 emberrel végeztek, szintén fejbelőtték őket. Kegyetlenség, embertelenség jellemezte Szamuelyt, aki június 25-én este az érseki kastélyban vigyorogva kért vizet a vacsora előtt, mondván, hogy „meg akarom mosni a kezem, mert hullaszagú.”– hangzott el, majd Kákonyi István így folytatta:

A vörösterror kalocsai áldozatait június 25-én temették el. Egyházi szertartásban nem részesülhettek, de a családjuknak sem adták ki őket. Közös sírban, koporsó nélkül temették el őket a temető Bimbó utcai bejáratától balra. Kálmán (Kohn) Józsefet az izraelita temetőben hantolták el. Várady Lipót Árpád kalocsa-bácsi érsek – aki a forradalom alatt mindvégig székhelyén maradt, s akit Budapestre hurcoltak, s a megpróbáltatásokat alázattal és méltósággal viselte – nagyszámú papi segédlettel 1919. szeptember 8-án a város lakosságának jelenlétében beszentelte a tömegsírt. Társadalmi adakozás után 1920. május 11-én exhumálták a holttesteket és díszsírhelybe temették őket. 1922. június 25-én, a Jézus Szíve búcsú napján a jezsuita rendház falán emléktáblát avattak. A feliratot páter Mezei Gerő jézustársasági tanár írta."Hősök hősei ti, a hit s haza hős katonái,
Itt a bitófákon tört meg a rémuralom!
Innen ered a honszabadítás glória fénye.
Éltetek áldozatán krisztusi honszeretet!
Kalocsa hős ivadéka, merengj el mély kegyelettel.
Golgota orma e hely; jelzi, a hősre mi vár!

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ez az emléktábla a szocialista hatalom alatt az enyészeté lett. 1993. június 24-én Kalocsa közössége újraállította az 1919-es mártírok emlékhelyét. Mi sem felejtünk. Azt sem felejtjük el, hogy 1919. bűneink fő forrása a gyűlölet politikai kampányeszközévé tétele. Magyarország érdeke, hogy sem politikai, sem szociális vagy más indulatok ne ébresszék fel a gyűlölet és a terror szunnyadó tüzét. Nyugodjanak békében!"– zárta megemlékező beszédét Kákonyi István önkormányzati képviselő. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK