2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megkoszorúzták Cserey József emléktábláját a Szent István Gimnáziumban

Kastély Béla  |  2021. 07. 31., 19:33

Július 31-én, szombaton délelőtt koszorúzással indult a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány és a megalakulásának 15. évfordulója ünneplő Mezei Virágok Népdalkör közös kórustalálkozója.

A megemlékezésen a Mezei Virágok Népdalkör vezetője, Vén Ferencné méltatta Cserey József életútját. Ennek keretében a következő gondolatokat osztotta meg az ünneplőkkel:

Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Cserey Józsefet néptanítónak gondolom, aki 1921. május 17-én született, tehát születésének 100. évfordulóját ünnepeljük az idén. Kalocsára a háború után került, és városunk valamennyi iskolájában éneket tanított. Igazgatója volt a Dunapataji Zeneiskolának is. Nem tudom, ismerte-e Weöres Sándor költőnek azt a gondolatát, hogy „A madárnak szárnya van, az embernek pedig kötelessége.”  Cserey József néptanítóként tudta a kötelességét! Mint ahogy minden pedagógusnak kötelessége ismereteit, tudását átadni az utánunk következő nemzedékeknek!"mondta Vén Ferencné.

A népdalkör vezetője kiemelte:

HAZÁNKBAN NAGYON SOK OLYAN NEMZETI KINCS VAN, AMELYET ÁT KELL MENTENI AZ UTÓKORNAK.

Cserey József 1950-ben kezdte meg a népdalok gyűjtését. Kezdetben kerékpárjával járta a falvakat, a tanyákat, és meghallgatás után lejegyezte a nép ajkán megszólaló szép dallamokat, később magnetofon segítette a munkáját. Együttműködött a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének népzenekutató csoportjával.  Számos esetben zsűrizett népdalversenyeken, részt vett például a tévé Röpülj páva műsorában is.

1964-ben munkásságát Kalocsa Város Tanácsa azzal is elismerte, hogy első ízben adta ki a Kalocsai kertek alatt című népdalgyűjteményét, 130 dallal.

A gyűjtemény 1976-ban másodszor is kiadásra került, húsz dallal kiegészítve. Így már 150 gyűjtött dala volt a tanár úrnak. Ez a kiadvány harmadik, majd negyedik kiadást is megért. Köszönhető Bencze Károlyné Évának, aki mintegy ötven dallal egészítette ki a kötetet, tehát

JELENLEG A KALOCSAI KERTEK ALATT CÍMŰ NÉPDALGYŰJTEMÉNY 200 DALT TARTALMAZ.

Szintén Benczéné Évának volt az ötlete, hogy dalversenyeket szervezzenek Cserey József tiszteletére. Így került sor arra, hogy 1986-ban az első Cserey József népdalversenyt megrendezték.

Kalocsa Város Tanácsa 1997-ben posztumusz Kalocsa Város Művelődési Díját adományozta Cserey Józsefnek, valamint 2006-ban szintén posztumusz Pécsiné Ács Sarolta díjat kapott.

Vén Ferencné elmondta nagyon büszkék lehetünk arra, hogy ilyen néptanító és ilyen pedagógus élt városokban! 

A szónok ünnep gondolatait Babits Mihály idézettel zárta:

A múlt ismerete nélkül nincs jövő, és minél több fonállal kapcsolódsz a múlthoz, annál gazdagabb lesz a jövőd."

A koszorú elhelyezése alatt a résztvevők a „Kalocsai kertek alatt folyik el a kanális” című népdalt énekelték.

Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A megemlékezést dr. Kovács Istvánné, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület elnöke zárta, aki a megjelenteket a Juca néni csárdájába invitálta, ahol a rendezvény tovább folytatódott.

Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés