2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai majális – Vidám főzőcskéző társaságok, különleges és „hagyományos” ételek

Illés György Cinó  |  2022. 05. 02., 15:00

A kalocsai majálison összesen öt társaság települt ki az Érsekkertbe, de ők kitettek magukért: vaddisznópörkölttől a kacsalábon forgó liba zúzapörköltig terjedt a skála, de főtt birka, pulyka, is rotyogott a bográcsokban május elseje délelőttjén.

Erre az alkalomra egy helytörténeti jelentőségű molinó is készült a régi május elsejék képeiből.
Azoknak a „daliás időknek” a hangulata, ugyan, még nem tért vissza, amit az is jelez, hogy a korábban megszokott vállalatok egyáltalán nem települtek ki sátraikkal az Érsekkert főútja mellé. Ehelyett egy politikai párt mellett civilszervezetek és a hagyományőrzők főzőcskéztek.

A sétány főbejárat felőli végétől kezdve jártuk sorra a sátrakat.
Az első táborhely az IPA, azaz International Police Association helyi baráti köréé volt. Ez a rendőrök, rendvédelmi dolgozók nemzetközi szervezete, amelynek célja a hétköznapi bűnüldöző és -megelőző munka támogatása a tapasztalatok, információk kölcsönös megosztása révén.
Az IPA kalocsai szervezetének ügyeletes szakácsa vaddisznó pörköltet főzött. Úgy hírlik, egy árnyalat szilvalekvár is került bele.
Kóstoltuk, nem szólt ki belőle, sőt, nagyon kerek volt!

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A Mi Hazánk Mozgalom egy pompás birkapörköltet főzött.
Nagyon ügyeltek a részletekre, mert az étel minőségét személyesen ellenőrizte, és elégedetten nyugtázta Szabadi István pártigazgató is, aki immár pártlistájuk 5. helyéről bejutva mandátumot szerzett országgyűlési képviselője is.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A Kalocsai Jövőért Egyesület egyedüliként őrizte a régi május elsejék elmaradhatatlan hagyományát: ők ugyanis virslit főztek!
Persze, nem érték be ennyivel, ugyanis egy tartalmas pörkölt azért csak kifőtt mellette a bográcsban. Ezt pedig több önkormányzati képviselő mellett dr. Filvig Géza polgármester is megkóstolta kora délután, amikor már a Leander Kills pólójában reklámozta a kalocsai származású énekes-basszusgitáros frontember zenekarának esti koncertjét.
Hogy ennek köszönhető-e, ki tudja, de tény, hogy este nyolcra dugig megtelt a szabadtéri színpad nézőtere.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ ÉLETMENTŐK KALOCSAI MENTŐ ALAPÍTVÁNY STANDJÁNÁL KACSALÁBON FORGÓ LIBAZÚZA PÖRKÖLTET FŐZTEK.

Bizonyára mindenki sejti, mit takar a tréfás elnevezés: a zúza a csirkelábbal együtt főzve is nagyon jól megy egymáshoz, de a kacsaláb még különlegesebbé teszi!

Mivel a zúzának jóval több időre van szüksége, mint a lábnak, ezért ott jártunkkor a kacsalábak még várakoztak a meleg fürdőre a bográcsban, amelyben épp félkész volt a zúza, így sajnos ezt nem kóstolhattuk meg, pedig már akkor is nagyon jól nézett ki…
De lehet, hogy otthon kipróbáljuk ezt a receptet!

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Egy sátrat kihagytunk, ugyanis ott a többieknél később került sor a május elsejei lakomára. Amíg ugyanis a vidám társaságok falatoztak, még javában zajlottak a kalocsai hagyományőrző és néptánc-oktatási csoportok bemutatói a szabadtéri színpadon.

  • A Liszt Ferenc AMI,
  • a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület,
  • a Piros Rózsa Táncegyüttes és
  • a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes


tánccsoportjainak produkciói után a kalocsai folklórhagyományok mai letéteményeseit gombás pulykaragu vacsora várta, amelyet jókedvűen, közösen fogyasztottak el.

A FŐZŐ TÁRSASÁGOKNAK HELYET ADÓ, VADGESZTENYE-FASORRAL ÖVEZETT ÁRNYAS FŐÚT KÖRNYÉKE EGÉSZ NAP VISZONYLAG SZELLŐS KÉPET MUTATOTT, IDEÁLIS KÖRNYEZETET KÍNÁLVA A BARÁTI TÁRSASÁGOK EGYÜTTLÉTÉHEZ.

Annál nagyobb volt a forgalom a főbejárat, a szabadtéri színpad és a vidámparknak helyet adó parkoló felőli kocsibejáró határolta területen. Ugyanis a vásárosok, kifőzdések, vattacukorárusok hagyományosan ugyancsak a főút mentén elhelyezett strandjait újabban a bevezető út mellett állítják föl, a büfékocsik és étkezdék pedig a bejárat melletti füves területet veszik körül – itt késő estig nagy volt a nyüzsgés, jövés-menés!

További részletekért olvassák el összefoglalónkat!

Reméljük, jelen tudósításunkkal sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy jövőre még többen fölbátorodjanak, barátokkal, munkatársakkal, sportközösségeikkel civil és társadalmi szervezeteikkel kiszálljanak május elsejére, hiszen ez rendkívül kellemes időtöltés, és csapatépítésnek sem utolsó!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés