2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai majális – Vidám főzőcskéző társaságok, különleges és „hagyományos” ételek

Illés György Cinó  |  2022. 05. 02., 15:00

A kalocsai majálison összesen öt társaság települt ki az Érsekkertbe, de ők kitettek magukért: vaddisznópörkölttől a kacsalábon forgó liba zúzapörköltig terjedt a skála, de főtt birka, pulyka, is rotyogott a bográcsokban május elseje délelőttjén.

Erre az alkalomra egy helytörténeti jelentőségű molinó is készült a régi május elsejék képeiből.
Azoknak a „daliás időknek” a hangulata, ugyan, még nem tért vissza, amit az is jelez, hogy a korábban megszokott vállalatok egyáltalán nem települtek ki sátraikkal az Érsekkert főútja mellé. Ehelyett egy politikai párt mellett civilszervezetek és a hagyományőrzők főzőcskéztek.

A sétány főbejárat felőli végétől kezdve jártuk sorra a sátrakat.
Az első táborhely az IPA, azaz International Police Association helyi baráti köréé volt. Ez a rendőrök, rendvédelmi dolgozók nemzetközi szervezete, amelynek célja a hétköznapi bűnüldöző és -megelőző munka támogatása a tapasztalatok, információk kölcsönös megosztása révén.
Az IPA kalocsai szervezetének ügyeletes szakácsa vaddisznó pörköltet főzött. Úgy hírlik, egy árnyalat szilvalekvár is került bele.
Kóstoltuk, nem szólt ki belőle, sőt, nagyon kerek volt!

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A Mi Hazánk Mozgalom egy pompás birkapörköltet főzött.
Nagyon ügyeltek a részletekre, mert az étel minőségét személyesen ellenőrizte, és elégedetten nyugtázta Szabadi István pártigazgató is, aki immár pártlistájuk 5. helyéről bejutva mandátumot szerzett országgyűlési képviselője is.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A Kalocsai Jövőért Egyesület egyedüliként őrizte a régi május elsejék elmaradhatatlan hagyományát: ők ugyanis virslit főztek!
Persze, nem érték be ennyivel, ugyanis egy tartalmas pörkölt azért csak kifőtt mellette a bográcsban. Ezt pedig több önkormányzati képviselő mellett dr. Filvig Géza polgármester is megkóstolta kora délután, amikor már a Leander Kills pólójában reklámozta a kalocsai származású énekes-basszusgitáros frontember zenekarának esti koncertjét.
Hogy ennek köszönhető-e, ki tudja, de tény, hogy este nyolcra dugig megtelt a szabadtéri színpad nézőtere.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ ÉLETMENTŐK KALOCSAI MENTŐ ALAPÍTVÁNY STANDJÁNÁL KACSALÁBON FORGÓ LIBAZÚZA PÖRKÖLTET FŐZTEK.

Bizonyára mindenki sejti, mit takar a tréfás elnevezés: a zúza a csirkelábbal együtt főzve is nagyon jól megy egymáshoz, de a kacsaláb még különlegesebbé teszi!

Mivel a zúzának jóval több időre van szüksége, mint a lábnak, ezért ott jártunkkor a kacsalábak még várakoztak a meleg fürdőre a bográcsban, amelyben épp félkész volt a zúza, így sajnos ezt nem kóstolhattuk meg, pedig már akkor is nagyon jól nézett ki…
De lehet, hogy otthon kipróbáljuk ezt a receptet!

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Egy sátrat kihagytunk, ugyanis ott a többieknél később került sor a május elsejei lakomára. Amíg ugyanis a vidám társaságok falatoztak, még javában zajlottak a kalocsai hagyományőrző és néptánc-oktatási csoportok bemutatói a szabadtéri színpadon.

  • A Liszt Ferenc AMI,
  • a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület,
  • a Piros Rózsa Táncegyüttes és
  • a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes


tánccsoportjainak produkciói után a kalocsai folklórhagyományok mai letéteményeseit gombás pulykaragu vacsora várta, amelyet jókedvűen, közösen fogyasztottak el.

A FŐZŐ TÁRSASÁGOKNAK HELYET ADÓ, VADGESZTENYE-FASORRAL ÖVEZETT ÁRNYAS FŐÚT KÖRNYÉKE EGÉSZ NAP VISZONYLAG SZELLŐS KÉPET MUTATOTT, IDEÁLIS KÖRNYEZETET KÍNÁLVA A BARÁTI TÁRSASÁGOK EGYÜTTLÉTÉHEZ.

Annál nagyobb volt a forgalom a főbejárat, a szabadtéri színpad és a vidámparknak helyet adó parkoló felőli kocsibejáró határolta területen. Ugyanis a vásárosok, kifőzdések, vattacukorárusok hagyományosan ugyancsak a főút mentén elhelyezett strandjait újabban a bevezető út mellett állítják föl, a büfékocsik és étkezdék pedig a bejárat melletti füves területet veszik körül – itt késő estig nagy volt a nyüzsgés, jövés-menés!

További részletekért olvassák el összefoglalónkat!

Reméljük, jelen tudósításunkkal sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy jövőre még többen fölbátorodjanak, barátokkal, munkatársakkal, sportközösségeikkel civil és társadalmi szervezeteikkel kiszálljanak május elsejére, hiszen ez rendkívül kellemes időtöltés, és csapatépítésnek sem utolsó!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>