2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Mobilitási és autómentes napok Kalocsán – A keddig tartó programsoron kimozoghatjuk magunkat, ráadásul jutalomért!

Mobilitási és autómentes napok Kalocsán – A keddig tartó programsoron kimozoghatjuk magunkat, ráadásul jutalomért!
Illés György Cinó  |  2021. 09. 17., 14:57

Nemzetközi kezdeményezés nyomán országos rendezvénysorozat népszerűsíti hazánkban is az autómentes közlekedést szeptember derekán. Ebben már jó néhány éve Kalocsa városa is részt vesz. A programok megszervezésében és lebonyolításában idén pályázati forrást is sikerült becsatornázni, így a korábbiaknál még nagyobb szabású programsort állíthattak össze a szervezők.

Az autómentes mobilitási programsor lebonyolítására az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz nyújtott be pályázatot Kalocsai Város Önkormányzata. A sikeres pályázat révén elnyert egymillió forintos forrásból összeállított gazdag programsorral kapcsolatban. Mezey Gabriella ifjúsági referens tájékoztatott.

Az autómentes mobilitási hét minden évben szeptember 16-ától 22-éig tart, ennek megfelelően a kalocsai programsor is már tegnap, csütörtökön megkezdődött.
A program nyitónapjának tapasztalatai kapcsán Mezey Gabriella örömét fejezte ki, hogy az általános iskolások nagy létszámban kapcsolódtak be a programokba. Több száz gyermek teljesítette az akadálypályát kerékpárral, rollerrel, illetve bármilyen módon, ami az autómentes nap szellemiségét tükrözi.
A nagyobbak KRESZ-totón is felmérhették közlekedési ismereteiket. A résztvevők jutalomban részesültek, a hibátlan tesztek kitöltői pedig még értékesebb ajándékkal lehetek gazdagabbak.

A kisiskolások mellett a még kisebbeket és a középiskolásokat is igyekeznek bevonni a programokba. Az előbbiek rajzpályázaton vehettek részt, amelynek témája az autómentes közlekedés népszerűsítése. A pályaműveket szakértő zsűri értékeli. Kisebb ajándék minden pályázónak jár, de a legjobbak természetesen még értékesebb jutalmat kapnak.

A felsőbb évesek és a középiskolások – persze, a kisebbek is – bátran bekapcsolódhatnak a városlakók, a felnőttek számára szervezett programokba is, hiszen az oktatási intézmények mellett a város lakosságát is igyekeznek megszólítani a szervezők. Számukra idén három nagy aktivitást szerveztek, amelyre nullától 99 éves korig várják a kalocsai polgárokat.

Szombaton reggel kilenctől este hét óráig a Kubikus parkban lehet részt venni azon a mobilitási akción, amelyen tetszőleges emberi hajtású közlekedési eszközzel, vagy akár futva, esetleg gyalog egy bizonyos időintervallumot teljesíthetnek a résztvevők. A cél az, hogy összességében – az évszámnak megfelelően – legalább 2021 percig mozgassák meg a város lakóit. Ajándék nélkül innen sem fog senki távozni: a résztvevők matricát kapnak, amelyeknek azonban később is lesz még jelentősége. Hogy pontosan mi az, egyelőre titok, legyen meglepetés!

Vasárnap meszesi kerékpártúra lesz a program, mégpedig két turnusban, amelyek délelőtt 10 és 11 órakor a Diegótól indulnak. A célállomásra érkezőket itt is ajándékok és a titokzatos, rejtélyes matricák várják majd.

Kedden a „Fuss kedd-vedre” című rendezvény várja az érdeklődőket. Az éjszakába nyúló, legalábbis sötétedés utánig tartó futóprogram este hét órakor indul a Kubikus parkból, így a futás még világosban kezdődik majd. Azonban a célba már sötétben érnek majd a résztvevők – ennek a fő üzenete a „látni és látszani” közlekedési alapelv hangsúlyozása. Ezzel összhangban ezen a rendezvényen a sötétedés utáni biztonságos közlekedést szolgáló eszközök lesznek majd az ajándéktárgyak.

Nosza, kalocsaiak, bringára, rollerre, futócipőbe!


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK