2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A politikus is ember 3. – Pécsi Vivien: a csillagokba volt írva, nem kerülhette el a képviselőséget

A politikus is ember 3. – Pécsi Vivien: a csillagokba volt írva, nem kerülhette el a képviselőséget
Illés György Cinó  |  2020. 03. 09., 16:15

A történelmi múlt, cselekvő jelen című TOP pályázati projekt részeként kerül megrendezésre „A politikus is ember” című sorozat, amelynek harmadik vendége Pécsi Vivien, a Fidesz-KDNP színeiben az önkormányzati testületbe bejutott képviselő volt kedden a Kamarateremben.

Filvig Géza polgármester és Kákonyi István képviselő után Pécsi Viviennel is Kézér Lilla Kata beszélgetett a múlt kedd délutáni rendezvényen. A két ifjú hölgy között a nőkre jellemző gördülékeny csevegés alakult ki, amelynek során megismerhettük a város legfiatalabb képviselőjét. Igaz, Vivient nem sokat kellett kérdezgetni, szinte végig magánál tartotta a kezdeményezést.
Az elmondottakból egy sokoldalú személyiség alakja bontakozott ki.

Pécsi Vivien 31 éves Kalocsán született. A Kunszt utcai óvodába járt és már óvodás korábban is kiviláglott felelősségtudó személyisége, amit azóta is igyekezett fönntartani. Az általános iskolát a Kertvárosi Általános Iskolában végezte. Nagyon szeretett iskolába járni, ahogyan később középiskolába és egyetemre is. Amint elmondta, nyár végén már alig várta, hogy megtudja, milyen új tárgyai lesznek és hogy láthassa az új tankönyveit.

Tőle hat és fél éve fiatalabb kishúga és közte meglévő korkülönbség gyerekkorukban még elég nagynak tűnt így kisebb korukban sokszor nem volt elég türelme a kistestvérhez, de mostanára elsimult köztünk a korkülönbség, és nagyon jó testvéri kapcsolatban vannak, bár húga már Kecskeméten él.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Mindig közösségi ember volt, már gyermekként sem állt tőle távol a társadalmi szerepvállalás: már a nyolcadikos ballagási búcsúzó beszédüket is ő mondta el, és később egész élete során mindig úgy alakult, hogy ő képviselte a közösséget, amelynek tagja volt. Ezt a szerepet középiskolában és egyetemen is megtartotta. Néhány éve kíváncsiságból egy asztrológussal elkészítette a horoszkópjárt, amelyben az állt:

NEM KERÜLHETI EL, HOGY KÉPVISELJE A KÖRÜLÖTTE LÉVŐKET.

S íme: pár évvel később jött a lehetőség, hogy egy egész városrészt ő képviselhet a Városházán.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Diplomát a Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett, ahol magyar alapszakos diploma után az alkalmazott nyelvészeti tanszéken beszédfejlesztő szakon végzett. Az egyetemi tanulmányok végét két dolog miatt várta: egyrészt, hogy taníthasson, másrészt, hogy férjhez mehessen szerelméhez – ezekből az utóbbi valósult meg előbb.

Az esküvőjük nem Kalocsán volt, mivel mindenképpen impozáns körülmények között szerette volna kimondani a boldogító igent, de a Nagytemplom éppen felújítás alatt állt, így szóba sem kerülhetett. Így Simontornyán esett a választásuk, de Kalocsát mégis belecsempészte a lakodalmába, kalocsai hímzésű menyecske ruhájával.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Az egyetem elvégzése után nem helyezkedett el pedagógusként, ehelyett a Tomori Pál Könyvtárban kezdett dolgozni, ám pedagógiai képességeit ott is kamatoztatni tudta, ráadásul nem csak a gyermekeket, hanem minden korosztályt megszólítva.
A gyerekek számára kézműves és könyvtári foglalkozásokat tartott, a Nagyi-net Programban pedig idősekkel is foglalkozott, ami azért is szép kihívás volt, mert valami olyasmit tanított nekik, ami tőlük nagyon távol állt.

Munkahelyén az anyanyelvi képességeit is kamatoztathatta, egy mini színdarabban is részt vett kollégáival, sőt még krampusz is volt éveken át a gyerekkönyvtár Mikulás ünnepségein.

Bár férjével együtt Szegeden tanultak, ahol nagyon szerettek élni és tanulni, mégis egyértelmű volt számunkra, hogy Kalocsán fognak letelepedni.

A szívünk mindig hazahúzott”– mondta Pécsi Vivien, hozzátéve, hogy az egyetemi évek alatt is minden hétvégén hazajött, ha tehette.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírekA kampány során nagyon sokat kellett dolgozniuk, amit viszont nagyon élvezett, mert sok embert ismerhet meg általa, ezért

HA NEM VÁLASZTOTTÁK VOLNA MEG, ÚGYIS MEGÉRTE VOLNA SZÁMÁRA: CSAKIS ELŐNYE SZÁRMAZOTT BELŐLE

- értékelte a kampánymunkát a képviselő.

Arra a kérdésre, hogy mit szeretne tenni a körzete érdekében, Pécsi Vivien elmondta: a körzete nagyon szép terület, és szerencsére a város más területeivel összehasonlítva jó állapotban van. De ismeri a meglévő igényeket: a hozzá érkező kéréseket jó néhány A/4-es oldalon gyűjtötte össze. Példaképpen a gyümölcs utcák útburkolatának javítását említette Vivien.

A testület két hölgy tagjának egyikeként a nőiesség kérdése többször is szóba került. Vivien elmondta: az elvárás vele szemben az, hogy ugyanolyan racionálisan értékelje a várossal kapcsolatos dolgokat, mint férfitársai, de azt is elvárják, hogy a nőies hatodik érzékét, szépérzék is kamatoztassa.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


A kampány munka során nagyon jól jött neki férje segítsége például a plakátolás során, és barátai is segítettek neki, így nagyon sok jókedvű pillanatot hozott a kampány, de amikor például minisztert láttak vendégül városunkban, akkor is helyt kellett állnia, és részt kellett vennie a programokon.

KÉZÉR KATA ENERGIA BOMBÁNAK NEVEZTE MUNKATÁRSÁT, AKIRE MINDIG JÓ RÁNÉZNI, HISZEN MINDIG MOSOLYOG, ÉS ENERGIA SUGÁRZIK BELŐLE.

A hétvégéket lehetőleg mindig kizárólag a családdal és a barátokkal tölti, emellett passzív pihenésre vágyik leginkább mostanában, hiszen rengeteg elfoglaltsága van. Sokféle területen kell helytállnia, de – amint mondta – néha tudni kell nemet is mondani.

KÉT KUTYÁJUK VAN,

bár nem akartak háziállatot, de amikor házukba beköltöztek először a kis Fahéj került hozzájuk, akit nagyon megszerettek, később csatlakozott hozzá Gyömbér is.
A kutyáknak kell a séta, ami édes teher Viviennek, mivel hajlamos rá hogy kicsit beragadjon a négy fal közé, és olvasással töltse az idejét – de kutyákkal muszáj kimozdulnia otthonról.

NAGYON SZERET KERTÉSZKEDNI IS, ÖRÖMÉT LELI ABBAN, AHOGY A NÖVÉNYEK FEJLŐDNEK, A VIRÁGOK NYÍLNAK A KERTJÉBEN.

Pedig gyerekkorában nem nagyon értette, hogy édesanyja hogyan tudott annyira rajongani a virágaiért, de a saját háztartását vezetve elkezdte szépíteni az udvarát is, és felfedezte ezt az örömforrást.

Kikapcsolja a kertészkedés, szereti gondozni sziklakertjét is, de

A KONYHÁBAN IS FÖLTALÁLJA MAGÁT: A SÜTÉS-FŐZÉS IS HOBBIJAI KÖZÉ TARTOZIK, FŐLEG AMI AZ ÉDESSÉGEKET, SÜTEMÉNYEKET ILLETI, HISZEN ÉDESSZÁJÚ AZ EGÉSZ CSALÁD.

Már gyerekként sem állt tőle távol a konyhai munka.
Van néhány kedvencük, amit gyakrabban süt, például a sós spenótos pite, vagy édesapja kedvence, a „Kinder Bueno”, amit születésnapjára mindig el is készít, de általában inkább kísérletezni szeret, új meg új receptekkel próbálkozik.

Lehet, hogy nyugdíjas éveimben összeállíok egy szakácskönyvet is”

– mondta tréfásan.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


NAGYON SZERETI A KÖNYVEKET ÉS AZ OLVASÁST,

de mostanában elég kevés időt tud rá szánni. Utazás közben, buszon ülve, vagy orvosi rendelőben várakozva tud rá leginkább időt szakítani újabban. Későbbi kérdésre válaszolva elmondta: irodalomban sokrétű az ízlése, nagyon szereti például a skandináv krimiket, de az úti- és életrajzi könyveket is, és leginkább a változatosságban leli örömét az olvasás terén.

A következőkben az előző két alkalommal már megismert villámkérdések következtek:

 • Család?
  – Szeretet.
 • Politika?
  – Nagy tér, kihívás.
 • Kalocsa?
  – Szülővárosom.
 • Isten?
  – Hiszek benne, és hálás vagyok.
 • Felelősség?
  – Vállalom a felelősséget, és sok felelősség van a vállamon.
 • Kampány?
  – Megérte.
  Szabadidő?
  – Több kellene… Utazás – tette hozzá, hogy kifejtve, hogy nem nagy utakra gondol, csak akár kiszaladni a Dunára.
 • Nőiesség?
  Melinda Gates – Ő Bill Gates felesége, aki rászoruló nőknek nyúlt segítséget a legkülönbözőbb dolgokban, és Vivien nemrégiben olvasott egy könyvet róla. Bár – amint mondta – nem feminista, de a véleménye az, hogy a manapság elég nehéz a nők helyzete, hiszen sok mindenben ugyanaz az elvárás velük szemben, mint a férfiakkal szemben, de a nőnek más feladatai is vannak, és nehezebben is tudnak érvényesülni a mai világban.
 • Konyha?
  – Szeretek ott lenni.
 • Férfi?
  – Szabolcs.


Ezt követően a „Fejezd be a mondatot” játék következett.

 • Amire a legbüszkébb vagyok…
  most talán az, hogy képviselő lehetek.
 • Akire felnézek…
  attól függ, hogy miben. Általában az okos emberekre felnézek, de különböző területeken különböző embereket tudnék mondani.
 • Életem legmeghatározóbb élményei…
  az utazások voltak. Szerintem nem felejt el egy ember, hogyha lehetősége van más kultúrákat megismerni, de az egyetemi évek is meghatározó voltak.
 • Kalocsa az a város…
  ahol szeretek lenni.
 • A gyerekeimnek szeretném örökül hagyni…
  azt a tudást, amit én megtapasztaltam, megtanultam, ezt szeretném nekik továbbadni
 • A szüleimnek igaza volt abban, azokban, hogy…
  képes vagyok elérni bizonyos dolgokat.
 • Amit szeretnék elérni képviselőként…
  elsősorban az, hogy az emberek közelebb érezzék magukat városhoz, annak ügyeihez. A városháza ne egy idegen hely legyen számukra, hanem kiindulópont, ahonnan nagyon sok lehetőség származik, és hogy merjenek a képviselőkhöz fordulni az emberek.Ez után a közönségnek is módja volt kérdezni.
Egy kérdés a NAT-ra vonatkozott, amiről mint pedagógusnak kérdezték a véleményét.
Pécsi Vivien úgy vélte, meg kell bízni a szakemberekben, hiszen szakemberek állították össze a tantervet. Ugyanakkor elismerte, hogy minden pedagógus a hozzá közel álló értékeket igyekszik jobban közvetíteni, így azok is akik a NAT-ot összeállították.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: Illés György Cinó/ KALOhírek


Egy másik kérdés azt firtatta, hogy melyik a legkedvesebb költője és verse.
A kedvenc költője József Attila, ennek ellenére a Héjanász az avaron színű Ady vers ugrott be Viviennek kedvenc verseként, amely már gimnazista korában megragadta.

Az alkalom a már megszokott módon állófogadással zárult a rendezvénynek helyet adó Kamaraterem előtti folyosószakaszon, ahol az egybegyűltek kötetlen formában beszélgettek a képviselővel, illetve egymással a hallottakról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK