2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

LÉLEKLIBIKÓKA 5. – „A figyelmesség segítőkész álmos-kócos szomszéd”

2019. 06. 29., 18:03

Kisjuli összetett személyiség. Mint mindnyájan. Emlékekből, érzésekből, gondolatokból, vágyakból van összetéve. Aztán sokszor nem is számítunk rá, ki tudja mi, egyszer csak előhoz belőlünk ezek közül bármit. Itt van például Balajti Rozália, a szomszéd. Ha jól ismerjük, igazán nem mondhatjuk róla, hogy soha sincsenek hátsó szándékai, de most mégis csak a jóindulat vezérelte. És Kisjuliból mégis mit hozott elő?!

Szűcs Brigitta Z.
A figyelmesség segítőkész álmos-kócos szomszéd

Mondtam, hogy úgy nem lesz jó! Ne arra fordulj! Ne tedd ott le, csupa kosz lesz! – instruálta Kisjuli a négyfős társaság cseszegethető tagját. Az összes báját bevetve az utcáról hívott be két férfit, hogy segítsenek a teherautóról bevinni a kétszer két méteres kölcsönadott ágybetétet, amit egy munkatársa most hozott vissza. Mivel a matrac fogói leszakadtak, Kisjuli a szivacsba marva próbálta a földtől legalább négy centire eltartani. Könnyebb lett volna csúsztatni, de vigyázni akart rá. Már eltervezte, hogy keret nélkül leteszi a földre, ráteríti a Buddha-boltban vett ágyterítőt, és azon fog írni és olvasni. Szétdobál majd mindent, és úgy hagyja, amikor mennie kell. A macskák alszanak majd az Élet és Irodalom Követési Távolság rovatán, és ott folytatja majd a félbehagyott versek olvasását, ahol abbahagyta, amikor éjjel, kissé megrészegülten hazaér.

– Talán előbb a tisztítóba kellett volna elvinni! Julika, ugye nem fog így ráfeküdni? – tárta szélesre figyelmes segítségként a lengőajtó szárnyait Balajti Rozália. Kisjulit annyira váratlanul érte a pikírt megszólítás, hogy köpni-nyelni nem tudott.
– Nem olyan vészes az, csak kakaó meg gyümölcslé – szólalt meg Gergő, akit annak ellenére egyáltalán nem öntött el a szégyen, hogy a négy évig náluk üdülő, két gyermeket felnevelő, sokat látott matrac valójában a reggeli kakaózástól a félrecsúszó pelenkán át a sietős hajnali szeretkezésekig sok mindent látott. Vegyszert is, de arra halottnak a csók jelleggel reagált a szövet.

Amikor mindenki távozott, Kisjuli kinyitotta a panorámaterasz ajtaját, és egymás után szívta a cigiket. Pont, mint az anyja, amikor ő még kis erdei manós bugyiban járt iskolába.

Két slukk között igyekezett újragondolni magában a figyelmesség fogalmát.

A figyelmesség segítőkész álmos-kócos szomszéd, aki szól, hogy kukanap van. A figyelmesség tapintatos új lakó az emeleten, aki nem centrifugáz este tíz után. A figyelmesség körültekintő, kantáros nadrágos internetszerelő, aki nem tapossa össze a friss felmosást. A figyelmesség fáradt nő arcát kedvesen álomba simogató férfi, aki szeretkezni akart, de nem lázad, hogy most nem lehetett.

Muszáj volt felgöngyölítenie magában a fogalmakat. Félt, hogy valamit félreért. Összerándult arcizmait látva ugyanis Balajti Rozália a matraccipelés közben még megjegyezte: látom már az is baj, ha figyelmes az ember?!

Figyelt vagy figyelmes volt? Ezen gondolkodott Kisjuli. Meg azon, hogy a két szó között mi a különbség. De újra és újra visszatért belé a csípő szégyen, amikor felidézte szavait.
Az a régi tornaóra jutott az eszébe, amikor elege lett.

Amikor mindenki kiment, anyaszült meztelenre vetkőzött az öltözőben. Utcai ruhái nagy részét visszagyűrte a tornazsákba, felhúzta a fehér pólót meg a kék rövidnadrágot és benyargalt a tornaterembe. A gyűrűn mászott, amikor a nagyszájú Robi fölpillantott rá, és a kék rövidnadrág buggyos száracskáján keresztülnézve meglátta.
Nagyot kiáltott, hogy nincs a Julcsin bugyi!

Manapság csak az alváshoz nem húz bugyit.

Nyakigláb Kovács, a tornatanár nagy határozottságot színlelve magához rendelte és bekísérte az öltözőbe, de fogalma sem volt mit kezdjen vele. Fejre állította a tornazsákját, megrángatta a pulóvert és a nadrágot, de a kis manós bugyi nem volt sehol. Kisjuli csak állt a kuka melletti pad előtt, aminek az akasztója mellé kék alapon, írógéppel írt szigorú fehér betűkkel oda volt ragasztva: S. Kiss Júlia.

Kovács egyre feljebb emelte a hangját. Tudni akarta, mit akar a kislány a kisfiúktól, és miért. Egyébként meg hol van a bugyija?! Mert biztos, hogy volt rajta! Mondja meg kinek adta oda!
Kisjuli kedves kis gödröcskéi az arcán kipirosodtak, könnyek indultak útnak, hogy hűsítsék azokat. Egy hirtelen gondolattól vezérelve felvette a kukát és annak tartalmát Kovács elé borította. Kifordulva hullott a koszos linóleumra a csokipapírok és a füzetlapok közül a bugyija, a manók nem látszódtak, csak néhány megkövesedett sárga folt.

Ez mi a búbánat Julika, kérdezte Kovács. Akarta, de képtelen volt szabályozni, milyen szavak esnek ki a száján. Látott már egyet s mást, hétről-hétre ugyanott foltosodó nadrágokat, ápolatlan kezeket, tetves fejeket, de ilyet, na, ilyet még nem. Kisjuli elnémulva, zsebre tett kézzel várta az ítélethirdetést, de amikor megszólalt a csengő és eszébe jutott a matematika röpdolgozat, kikapta a tanár kezéből a tornazsákot, belegyűrte az összes földön heverő holmit és sírva elindult kifelé, azt motyogva: anyu nagyon ritkán szokott bugyit mosni.

Nyakigláb Kovácsot akkor már elöntötte a szégyen. Legközelebb akkor járt a lányöltözőben, amikor a Volákék lánya eltörte a lábát a zuhanyzóban.

Kisjuli akkor már egyetemre járt.

De még akkor is élénken éltek a nem túl gyakori gyerekkori fürdések emlékei fejében.
A vájlingnyi kék lavórba a kályha tetején lévő fazékból öntötte át anyja a forró vizet. Beleállította Kisjulit az alkalmi kádba, és egy mosogatószivacs súrolós felével dörzsölni kezdte a kis testre az illatos szappant. A kislány bőrén vérvörös csíkok jelezték a haladási irányt. Ha fürdünk, akkor rendesen, mondta Kisjuli anyja, majd megfordította a lavórban álló gyereket. A hátán hetekig látszódtak a foltok.

Amikor Kisjuli anyjának jó kedve volt, megengedte, hogy nagy szamár létére beleüljön a gyerek a lavórba. A kályha előtti szőnyegre folyt a lábáról a koszos lé. Vidám volt. Megfürdeti. A lavórba engedi. Akkor csak szereti.

A kályha tövében úgy egy óra alatt megszáradt a kis manós bugyi. Felvette. Ma már nem mehetsz ki, szabott irányt a napnak az anyja akkor, majd magára hagyta. Kisjuli ruhát varrt unalmában a vörös Barbinak, de nem öltöztette fel. Birkózósat játszott vele meg a fiúbabával, olyat, amilyet az anyjától meg attól a piros autós férfitól látott, akit az anyja egy ideig apukának akart. A játékhoz levett mindent a lánybabáról. Annak is csak egy bugyija volt.

A hetedik szál cigit szívva Kisjuli felhívta Masnit. Beszélnie kellett valakivel. A hívás akkor ért véget, amikor Sophie, az anyamacska ordenáré üvöltéssel tudatta, hogy a macskabútorra folyt a víz, amit egy emelettel fentebb Balajti Rozália minden bizonnyal a muskátliknak szánt, csak a figyelmes hallgatózás elvonta figyelmét az öntözés tudományáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés