2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

LÉLEKLIBIKÓKA 5. – „A figyelmesség segítőkész álmos-kócos szomszéd”

2019. 06. 29., 18:03

Kisjuli összetett személyiség. Mint mindnyájan. Emlékekből, érzésekből, gondolatokból, vágyakból van összetéve. Aztán sokszor nem is számítunk rá, ki tudja mi, egyszer csak előhoz belőlünk ezek közül bármit. Itt van például Balajti Rozália, a szomszéd. Ha jól ismerjük, igazán nem mondhatjuk róla, hogy soha sincsenek hátsó szándékai, de most mégis csak a jóindulat vezérelte. És Kisjuliból mégis mit hozott elő?!

Szűcs Brigitta Z.
A figyelmesség segítőkész álmos-kócos szomszéd

Mondtam, hogy úgy nem lesz jó! Ne arra fordulj! Ne tedd ott le, csupa kosz lesz! – instruálta Kisjuli a négyfős társaság cseszegethető tagját. Az összes báját bevetve az utcáról hívott be két férfit, hogy segítsenek a teherautóról bevinni a kétszer két méteres kölcsönadott ágybetétet, amit egy munkatársa most hozott vissza. Mivel a matrac fogói leszakadtak, Kisjuli a szivacsba marva próbálta a földtől legalább négy centire eltartani. Könnyebb lett volna csúsztatni, de vigyázni akart rá. Már eltervezte, hogy keret nélkül leteszi a földre, ráteríti a Buddha-boltban vett ágyterítőt, és azon fog írni és olvasni. Szétdobál majd mindent, és úgy hagyja, amikor mennie kell. A macskák alszanak majd az Élet és Irodalom Követési Távolság rovatán, és ott folytatja majd a félbehagyott versek olvasását, ahol abbahagyta, amikor éjjel, kissé megrészegülten hazaér.

– Talán előbb a tisztítóba kellett volna elvinni! Julika, ugye nem fog így ráfeküdni? – tárta szélesre figyelmes segítségként a lengőajtó szárnyait Balajti Rozália. Kisjulit annyira váratlanul érte a pikírt megszólítás, hogy köpni-nyelni nem tudott.
– Nem olyan vészes az, csak kakaó meg gyümölcslé – szólalt meg Gergő, akit annak ellenére egyáltalán nem öntött el a szégyen, hogy a négy évig náluk üdülő, két gyermeket felnevelő, sokat látott matrac valójában a reggeli kakaózástól a félrecsúszó pelenkán át a sietős hajnali szeretkezésekig sok mindent látott. Vegyszert is, de arra halottnak a csók jelleggel reagált a szövet.

Amikor mindenki távozott, Kisjuli kinyitotta a panorámaterasz ajtaját, és egymás után szívta a cigiket. Pont, mint az anyja, amikor ő még kis erdei manós bugyiban járt iskolába.

Két slukk között igyekezett újragondolni magában a figyelmesség fogalmát.

A figyelmesség segítőkész álmos-kócos szomszéd, aki szól, hogy kukanap van. A figyelmesség tapintatos új lakó az emeleten, aki nem centrifugáz este tíz után. A figyelmesség körültekintő, kantáros nadrágos internetszerelő, aki nem tapossa össze a friss felmosást. A figyelmesség fáradt nő arcát kedvesen álomba simogató férfi, aki szeretkezni akart, de nem lázad, hogy most nem lehetett.

Muszáj volt felgöngyölítenie magában a fogalmakat. Félt, hogy valamit félreért. Összerándult arcizmait látva ugyanis Balajti Rozália a matraccipelés közben még megjegyezte: látom már az is baj, ha figyelmes az ember?!

Figyelt vagy figyelmes volt? Ezen gondolkodott Kisjuli. Meg azon, hogy a két szó között mi a különbség. De újra és újra visszatért belé a csípő szégyen, amikor felidézte szavait.
Az a régi tornaóra jutott az eszébe, amikor elege lett.

Amikor mindenki kiment, anyaszült meztelenre vetkőzött az öltözőben. Utcai ruhái nagy részét visszagyűrte a tornazsákba, felhúzta a fehér pólót meg a kék rövidnadrágot és benyargalt a tornaterembe. A gyűrűn mászott, amikor a nagyszájú Robi fölpillantott rá, és a kék rövidnadrág buggyos száracskáján keresztülnézve meglátta.
Nagyot kiáltott, hogy nincs a Julcsin bugyi!

Manapság csak az alváshoz nem húz bugyit.

Nyakigláb Kovács, a tornatanár nagy határozottságot színlelve magához rendelte és bekísérte az öltözőbe, de fogalma sem volt mit kezdjen vele. Fejre állította a tornazsákját, megrángatta a pulóvert és a nadrágot, de a kis manós bugyi nem volt sehol. Kisjuli csak állt a kuka melletti pad előtt, aminek az akasztója mellé kék alapon, írógéppel írt szigorú fehér betűkkel oda volt ragasztva: S. Kiss Júlia.

Kovács egyre feljebb emelte a hangját. Tudni akarta, mit akar a kislány a kisfiúktól, és miért. Egyébként meg hol van a bugyija?! Mert biztos, hogy volt rajta! Mondja meg kinek adta oda!
Kisjuli kedves kis gödröcskéi az arcán kipirosodtak, könnyek indultak útnak, hogy hűsítsék azokat. Egy hirtelen gondolattól vezérelve felvette a kukát és annak tartalmát Kovács elé borította. Kifordulva hullott a koszos linóleumra a csokipapírok és a füzetlapok közül a bugyija, a manók nem látszódtak, csak néhány megkövesedett sárga folt.

Ez mi a búbánat Julika, kérdezte Kovács. Akarta, de képtelen volt szabályozni, milyen szavak esnek ki a száján. Látott már egyet s mást, hétről-hétre ugyanott foltosodó nadrágokat, ápolatlan kezeket, tetves fejeket, de ilyet, na, ilyet még nem. Kisjuli elnémulva, zsebre tett kézzel várta az ítélethirdetést, de amikor megszólalt a csengő és eszébe jutott a matematika röpdolgozat, kikapta a tanár kezéből a tornazsákot, belegyűrte az összes földön heverő holmit és sírva elindult kifelé, azt motyogva: anyu nagyon ritkán szokott bugyit mosni.

Nyakigláb Kovácsot akkor már elöntötte a szégyen. Legközelebb akkor járt a lányöltözőben, amikor a Volákék lánya eltörte a lábát a zuhanyzóban.

Kisjuli akkor már egyetemre járt.

De még akkor is élénken éltek a nem túl gyakori gyerekkori fürdések emlékei fejében.
A vájlingnyi kék lavórba a kályha tetején lévő fazékból öntötte át anyja a forró vizet. Beleállította Kisjulit az alkalmi kádba, és egy mosogatószivacs súrolós felével dörzsölni kezdte a kis testre az illatos szappant. A kislány bőrén vérvörös csíkok jelezték a haladási irányt. Ha fürdünk, akkor rendesen, mondta Kisjuli anyja, majd megfordította a lavórban álló gyereket. A hátán hetekig látszódtak a foltok.

Amikor Kisjuli anyjának jó kedve volt, megengedte, hogy nagy szamár létére beleüljön a gyerek a lavórba. A kályha előtti szőnyegre folyt a lábáról a koszos lé. Vidám volt. Megfürdeti. A lavórba engedi. Akkor csak szereti.

A kályha tövében úgy egy óra alatt megszáradt a kis manós bugyi. Felvette. Ma már nem mehetsz ki, szabott irányt a napnak az anyja akkor, majd magára hagyta. Kisjuli ruhát varrt unalmában a vörös Barbinak, de nem öltöztette fel. Birkózósat játszott vele meg a fiúbabával, olyat, amilyet az anyjától meg attól a piros autós férfitól látott, akit az anyja egy ideig apukának akart. A játékhoz levett mindent a lánybabáról. Annak is csak egy bugyija volt.

A hetedik szál cigit szívva Kisjuli felhívta Masnit. Beszélnie kellett valakivel. A hívás akkor ért véget, amikor Sophie, az anyamacska ordenáré üvöltéssel tudatta, hogy a macskabútorra folyt a víz, amit egy emelettel fentebb Balajti Rozália minden bizonnyal a muskátliknak szánt, csak a figyelmes hallgatózás elvonta figyelmét az öntözés tudományáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK