2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Sok hal, nagy fajgazdagság Meszesen – Jó időben, remek horgászvízen hetedszer tartották meg a Folyóvízi Pergető Triatlon második, itteni fordulóját

Sok hal, nagy fajgazdagság Meszesen – Jó időben, remek horgászvízen hetedszer tartották meg a Folyóvízi Pergető Triatlon második, itteni fordulóját
Illés György Cinó  |  2019. 07. 20., 08:26

Hetedszer tartotta meg a budapesti illetőségű Halfogók Baráti Köre Egyesület az országos jelentőségű Folyóvízi Pergető Triatlon második futamát jelentő meszesi fordulóját. A verseny első fordulóját Dunakilitiben rendezték, az utolsóra a Tiszán kerítenek majd sort – mondta el portálunknak Mészöly Sándor, a versenyt rendező egyesület Tolna megyei, simontornyai tagja, az itteni forduló főszervezője. A helyszínen azt is megtudtuk, hányféle, és milyen fajta ragadozó halra lehet számítani a meszesi horgászvízen. Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen sokféle a kínálat…

A Meszesi-zátony környékén kiváló, fajokban gazdag horgászvizet találtak a háromfordulós, országos verseny szervezői, ezért a hetedik éve megtartott megmérettetés egyik etapját mindig ide szervezik meg – mondta el a KALOhíreknek a meszesi forduló főszervezője. Amint megtudtuk, itt a halak mennyiségét és az egyedek méretét illetően sem lehet panasz. A versenyzők egyébként ezen a halbőségen a kifogott 380 darab méretes hal, azok összesen bő 165 méteres (!) összhossza ellenére jottányit sem változtattak, hiszen a kifogott példányokat a mérés és dokumentálás után sértetlenül engedik vissza a folyóba.

Az egésznapos verseny múlt szombat reggeltől vasárnap reggelig tartott, három etapban. A versenyszabályzat eléggé liberális, a mérés szabályai mellett mindössze azt rögzíti, hogy kétfős csapatok nevezhetnek, akiknek a megadott pihenők kezdetére vissza kell érniük a Meszes Beach éltes tölgyfái alatt kialakított táborba. Ez egyébként azért is ésszerű, hogy ne maradjanak le a nevezési díjban foglalt étkezésekről. A szünetek után tetszőleges időben szállhatnak vízre, és az sincs megadva, hogy milyen távolságra mehetnek el hajóikkal, csupán arra kell ügyelniük, hogy visszaérjenek a megadott időre.
Ott jártunkkor épp a délutáni fordulóhoz készülődtek, amelyet követően nyolc órára kellett visszaérniük a táborba.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Illés György KALOhírek

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Illés György KALOhírek

 


Amint megtudtuk, az itteni horgászvíz kifejezetten jó, sok benne a hal, és rengeteg fajjal lehet találkozni. A horgászok elmondták, hogy – noha a pergető horgászat kifejezetten a ragadozó halak fogására való – a kifogott egyedek nagy számából és jó erőnlétéből arra is lehet következtetni, hogy a növény- és mindenevő zsákmányállataik is nagy számban élhetnek ezen a folyamszakaszon.
Ami a ragadozók fajgazdagságát illeti, Mészöly Sándor úgy fogalmazott:

Azok a környékbeli horgászok, akik nem járnak le a folyóra, valószínűleg meg is lepődnének, hogy mennyiféle halat lehet itt fogni. Még csak az első harmadán vagyunk túl a mostani versenynek, de már süllő, kősüllő, harcsa, csuka, balin, jászkeszeg, sőt, csapósügér is akadt horogra.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Illés György KALOhírek

Amint megtudtuk, a halak leginkább a fényváltás időszakában, az alkonyati órákban és pirkadatkor „harapnak” leginkább, különösen, amikor a levegő és a víz hőmérséklete kiegyenlítődik, így

A LEGJOBB EREDMÉNYEKET RENDSZERINT AZ ÉJSZAKAI FORDULÓ HOZZA. ENNEK ELLENÉRE MÁR EBÉDIDŐRE IS TÖBB, FÉL MÉTERT JÓVAL MEGHALADÓ PÉLDÁNYT – KÖZTÜK 64 ÉS 65 CENTIMÉTERES BALINT – SIKERÜLT KIEMELNI A VÍZBŐL A LEGEREDMÉSNYESEBB VERSENYZŐKNEK.

Mielőtt az eredményeket ismertetnénk, nézzék meg a következő videónkat, amelyben Mészöly Sándor a verseny történetéről és szabályairól is szól, majd együtt néztük meg a fogástáblázat első etap utáni állását, amely mellett épp nyíregyházi és debreceni versenyzők latolgatták az esélyeket:


A nevezési díj csapatonként és fordulónként 16 ezer forint volt, ami a napi négy étkezést is tartalmazta. A 250 ezer forintos összdíjazású, tárgynyereményes verseny meszesi fordulóján 25 csapat vett részt az ország minden részéről, ám helybéliek nem voltak köztük.

A VERSENYSZABÁLYZAT SZERINT A SÚLYT NEM MÉRIK, CSAK A KIFOGOTT HALAK HOSSZÁT KELL A VERSENYZŐKNEK LEMÉRNI, ÉS FOTÓVAL, VALAMINT FOGÁSI NAPLÓ VEZETÉSÉVEL DOKUMENTÁLNI.

A sorrend a halak hosszának összege szerint alakul ki, amibe csak a 20 centimétert meghaladó példányok számítanak bele. Holtverseny estén a kisebb darabszám előnyt jelent. Amennyiben a halhosszak összegét és a darabszámot tekintve is azonos eredményt ér el két, vagy több csapat, akkor a legnagyobb kifogott hal hossza szerint döntik el a sorrendet. A legnagyobb hal akkor is fontos tényező, ha nincs holtverseny, ugyanis azért különdíj jár.
E szempontok alapján a Folyóvízi Pergető Triatlon Kalocsa-meszesi fordulóján az alábbi eredmények alakultak ki:

Eredmények

A MESZESI HORGÁSZVERSENYEN A MÁTRAI PERGETŐ EGYESÜLET KÜLÖNÍTMÉNYEI DIADALMASKODTAK, UGYANIS A DOBOGÓ MINDHÁROM FOKÁRA E SZERVEZET VERSENYZŐI ÁLLHATTAK. CSAK A LEGNAGYOBB HAL KÜLÖNDÍJÁT SIKERÜLT MÁSNAK „ELHALÁSZNI” ELŐLÜK.

  • Az első helyezést 1855 centiméteres eredményükkel Kürti Tibor és Csörgő Milán párosa szerezte meg. Az általuk kifogott leghosszabb hal 41 hal közül a legnagyobb 61 centiméteres volt.
  • A legtöbb halat, 43 darabot az Andrási Roland és Varga Gábor alkotta páros fogta, köztük 62 centiméteres is volt, ám ez az 1832 centiméteres összegzett hosszúsággal most „csak” a második helyre volt elegendő.
  • Harmadik helyen végzett Vojkuj Dénes és Vas-Borosi László párosa, akik 1565 centiméter összhosszal végeztek. A csapat által kifogott 37 hal közül a legnagyobb 62 centiméteres volt.
  • A legnagyobb hal különdíját 70 centiméteres fogásukkal a Dunántúlról érkezett Varga Zoltán és Várhelyi Ferenc párosa vihette haza.

 

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Illés György KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK