2024. 03. 05. kedd
Adorján, Adrián
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

XVI. Vadászati Évadnyitó Szentmise Szakmár -Ludasszálláson, Szent Hubertusz kápolnájánál

Zsiga Ferenc  |  2022. 09. 04., 10:14

Szeptember 3-án, szombaton verőfényes kora őszi időben, a természet ölelésében immár tizenhatodik alkalommal mutattak be Vadászati Évadnyitó Szentmisét a Szakmár - Ludasszállás-i Szent Hubertus kápolnánál. Az idei évadnyitót az előző évihez hasonlóan Tóth Kálmán vadász támogatásával Szakmár Község Önkormányzata, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság és a Safari International Közép-Magyarországi Egyesülete szervezte. Mint emlékezetes, korábban 14 éven át a szervezés és a finanszírozás is egyedül Tóth Kálmánhoz, a kápolnát felújítója vadászhoz volt köthető.

Az eseményen Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere, az ország és a környék számos vadásztársaságának vezetője és tagjai, továbbá a térség több közéleti személyisége is részt vett.

A XVI. Szent Hubertusz Vadászati Évadnyitó Szentmise a hagyományoknak megfelelően figyelem felhívó kürtszóval kezdődött, majd a közönség a Vadász Himnuszt kürt zenei kíséret mellett énekelte el a szertartáson közreműködő Bácska Vadászkürt Egyesület tagjai közreműködésével.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az esemény megrendezése annyiban eltért az előző évekétől, hogy a résztvevők már érkezésükkor megcsodálhatták a terítéket: az alkalomra a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság egyik tagja által elejtett, „felravatalozott” szarvasbikát.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az ünnepség vendégeit elsőként András Gábor köszöntötte. A polgármester beszédében emlékeztetett az 1887-ben felszentelt kápolnát emelő szorgos és Istent tisztelő Ludasszállás egykori lakóira, akiknek emlékét 120 év távlatából már csak a házhelyek és a kápolna őrzi. A településvezető a 2007-ben újra felszentelt kápolna felújítását finanszírozó Tóth Kálmánnak ezúton is megköszönte a nemes cselekedetet. Mint elhangzott, az eltelt idő alatt a kápolna gyakran látogatott ima-és zarándokhellyé vált. Az idei vadászati évadnyitó szervezésében az egyház részről Dr. Mészáros István atya, a világi oldalról Dr. Kákonyi Gábor vadász és András Gábor, Szakmár község polgármestere, továbbá a helyi önkormányzat vállalt főszerepet.

A polgármesteri köszöntő elhangzását követően a vadászati évadnyitó szentmisét két paptársával Dr. Mészáros István prépost, kanonok, a Bácskai Vadászkört Egyesület közreműködésével mutatta be.

Dr. Mészáros István atya emelkedett, a résztvevők elismerését, tetszését kiváltó beszédét az alábbiakban szó szerint közöljük.

Főtisztelendő Urak! A Megyei Közgyűlés tisztelt Elnöke! Tisztelt Polgármester Urak! Krisztusban kedves Testvérek!

Istenszerető emberek nyomában járunk, akik 1887-ben emeltek hajlékot ezen a helyen a Teremtő Istennek, amit aztán a gazdátlanság és az idő romba döntött. Köszönet illeti Tóth Kálmán vadászt, aki lelkiismerete szavára hallgatva rendbetétette és szívébe zárta ezt a kápolnát és a mai napig – most már sokakkal együtt – gondoskodik is róla.

Minden évben eljövünk ide Ludasszállásra és megüljük a szentelési évfordulót, s ezt hagyományosan szeptember első szombatján tesszük, hiszen a magyar erdők királya, a gímszarvasbika vadászati idénye szeptember 1-el kezdődik, s a kápolna – bár mindenkié – elsősorban mégiscsak a vadászok közösségéé, akik Szent Hubertus oltalmát és pártfogását most különösen is kérik, eredményes és szép vadászatok reményében.

Érsek úr Őexcellenciája ma nem tud jelen lenni és velünk ünnepelni, köszöntését azonban paptestvéreimmel együtt örömmel tolmácsolom.

Az oltár előtt ravatalon a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság területén elejtett gímszarvas bika fekszik, amihez mindannyian gratulálunk! „Üdv a vadásznak!” „Tisztelet a vadnak!” – szoktuk mondani, mi vadászok.

Kedves Testvérek! Ezen a búcsúi szentmisén kettő gondolat köré szeretném fonni a mondanivalómat, az egyik az emlékezés, a másik pedig az ünnep.

Emlékezés. Olyan világban élünk, amely látszólag egyre jobban rögzít mindent, kamerák és mikrofonok vesznek körül bennünket, adatainkat megannyi szerveren őrzik, szinte végtelen számú elektronikus lenyomata van az életünknek. Rólunk már nem lehet megfeledkezni, el vagyunk mentve! Csakhogy a számítógép csupán rögzíti az adatokat, de nem emlékezik. A digitális világ tárol, majd ugyanígy töröl. Az adatolás nem emléke

Emlékezni személyes, a legszemélyesebb dolog. Közösségvállalás azzal, ami/aki elmúlt. Törődés, kötődés. Nemet mondás a törlésre. Annak a reménye, hogy majd ránk is emlékeznek. Családjaink, közösségeink történetét nemzedékről nemzedékre folytatódó emlékezés-láncolatok adják, amelyekben nem az adatok, hanem a megélt valóság a fontos. Vajon gondoltunk-e erre, amikor Ludasszállásra indultunk. Tudniillik, hogy ebben az Isten házában 1887-óta csak voltak szentmisék, voltak keresztelők, imádkoztak alkalmas időjárásért meg jó termésért, sőt búcsút is tartottak. Mi azért jöttünk el ide, hogy ezeknek a már régen elmúlt hívő embereknek a nyomába lépjünk, emlékezve rájuk is. Meg azokra a vadásztársakra, akik már átlépték ennek a földi életnek a küszöbét és a béke álmát alusszák. Meg azokra is, akik itt laktak, éltek, haltak Ludasszálláson. Családokra, fiatalokra és idősekre, egy kis közösségre.

És ebben a búcsúban rejlik még valami több: emlékezünk Arra, Aki soha nem felejt. Odafordulunk Afelé, Aki örökre emlékezik ránk. Igen, Isten az örök Emlékezet. Nem szabad azt hinnünk, hogy ez rettenetes tulajdonság. Nem arról van ugyanis szó, hogy Ő mindent lát és mindent tud, ezért majd elítélhet minket a hibáinkért. Nem. Isten emlékezete élet. Ha Ő, Aki nincs kötve térhez és időhöz, emlékezik ránk, akkor ez azt jelenti, hogy Benne, Általa örökké élhetünk. Az ember (bármennyire is hűséges) csak egy képet tarthat meg magában a másikról. Isten azonban teljes valónkat megőrzi. Ezért mondhatta VI. Pál pápa 1976 Húsvétján: Már most készül azoknak a névsora, akik az utolsó napon (…) meghívást nyernek a feltámadás végső csodájára, s akiknek nevét az Isten eltörölhetetlen emlékezetében feljegyzik az »élet könyvébe«.”

Tehát a mai nap, a részvétel itt ezen a búcsúi szentmisén kedves Testvéreim, nemcsak egy meghívónak szól, aminek jószívvel vagy kényszerűségből tettünk eleget, hanem annak megélése, hogy az életünk több önmagunknál, mert bele van gyökereztetve egy örökkévaló Szeretet emlékezetébe, Aki soha nem felejt el minket. Ezt is megünnepeljük ma itt.

És ha már ünneplés? A második gondolatom egy zsoltárvers köré fonódik, ami így hangzik: „Boldog a nép, amely tud ünnepelni, Uram, arcod fényében járni-kelni.” (Zsolt 89.16)

Mi itt most közösen ünnepelünk is. Miért fontos ez? A materialista életszemlélet, a rohanó világ, a hasznosság dominanciája, a személytelenség eluralkodása ahhoz vezetnek, hogy az ember egyre kevésbé képes ünnepelni.

Az a zsoltárvers, amit idéztem, mutatja, hogy az ünnep a legmélyebb érték forrása. Az ószövetségi teremtéstörténet a hét egy napját a megállásnak, megpihenésnek, az alkotás és az alkotó ünneplésének szenteli. Ez a nap négyezer éven keresztül segítette egy nép összetartását.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Nehemiás próféta mondja, hogy „Ne szomorkodjatok, hiszen az Úrban való öröm az erősségetek.” (8,10) Az ünnep erőt ad, mert azt Isten készíti számunkra. Azáltal válik erőforrássá, hogy segít kilépni a hétköznap taposómalmából. Az ünnepben megélhetjük a szeretet pazarlását. Olyan díszekkel vesszük körül magunkat és egymást, melyeket nem a szükség és nem a hasznosság diktál. Elég csak körülnézni: csüdig járva a porban, itt a semmi közepén, ünneplőben, megterített oltárasztal körül éljük meg a személyességet, ami embervoltunk lételeme.

Ha ki akarom sarkítani, akkor úgy hangzana: „mondd el, hogyan ünnepelsz és megmondom ki vagy.” Ha az étel és ital a fontos neked, akkor az ösztöneid vezérelnek. Ha bulizás az ünneplésed, a felszínen élsz. Ha tobzódsz a javakban, a sose halunk meg érzése vezet. Aki számára pihenés az ünnep lényege, az agyonhajszolt rabszolga. Ha az emberi találkozások jelentik a csúcspontot, az embert állítottuk Isten helyére. De ha az ünnepben az Istennel való találkozást keressük, na akkor találjuk meg a lényeget!

Búcsú van itt Ludasszálláson! Az egymásra találás lehetősége vadász és nem vadász számára Istennel, és mindenkinek áldozatot kellett hoznia ahhoz, hogy ide megérkezzen. Emlékezni, ünnepelni. Ne fáradjuk bele ebbe, 16-ik éve ragaszkodunk a helyhez, eseményhez. Ezekben a nehéz, háborús, olykor kilátástalannak tűnő időkben tartson meg és jövőre is gyűjtsön össze minket ide a Mindenható Isten! Amen.” – zárta a beszédét Dr. Mészáros István atya.


Az egyházi szertartás követően András Gábor polgármester felkértre Tóth Kálmánt, hogy üdvözölje a megjelenteket.
Tóth Kálmán a kitörő taps közepette egyebek mellett azt mondta:

Nagyon köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek, mégis csak sikerült elérni valamit, de én rátok vagyok büszke, hogy ennyien itt körbe álljuk ezt a szép kis történelmi helyet. Továbbra is gyertek, hogy létezzen, virágozzon a múltnak ez a nagyon szép, csodálatos szelete…”

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A 2022. évi Ludasszállási Vadászati Évadnyitó a szakmári művelődési ház rendezvény-pavilonjában közös ebéddel, baráti beszélgetésekkel, vadászélmények felelevenítésével zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 05., 09:58
A műhelyben kokaint és amfetamint, valamint a bűntársa által nagytételben termesztett marihuánát árult. Még >>>
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK