2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Forró nyár a Városházán – Csütörtökön a helyi adókról egyeztettek a képviselők

Illés György Cinó  |  2017. 06. 25., 11:34

A hétfői testületi ülés végén dr. Bálint József polgármester élőszóban elmondott meghívóját először félre is értettük, így a találkozóra egy ideig olvasható cikkünkben olvasóinkat is invitáltuk a június 22-ei „nem hivatalos testületi ülésre”. Kiderült azonban, hogy a „mindenki” alatt ezúttal csak a testület tagjait értette a polgármester, a csütörtök délután négy órakor kezdődött egyeztetés ugyanis zárt ajtók mögött zajlott, azon a média sem vehetett részt. Pedig a téma sokakat érdekel, és mindenkit érint, mivel a megemelni tervezett építményadó mellett a lakosságra kivetendő kommunális adó kérdése is szerepelt a napirenden. Ezek mellett tárgyaltak a Menza Kft. sorsáról is.

Fölhívom mindenkinek a figyelmét, és egyben meghívóként közlöm, hogy a helyi adókról szóló egyeztetést, illetve a Menza Kft. jövőjéről szóló egyeztetést csütörtökön 16 órakor egy nem hivatalos testületi ülés keretében szeretnénk megtartani– mondta a hétfői testületi ülés végén megtartott polgármesteri tájékoztatója keretében dr. Bálint József polgármester.

A találkozó életre hívását a polgármester így indokolta:

tárgyalniuk kell mindkét kérdésről, mert döntési helyzetbe fog kerülni hamarosan a testület. A csütörtöki ülés tematikájával kapcsolatban próbáltunk tájékozódni képviselői körökben, azonban csak annyit tudtunk meg, hogy a kiküldött előkészítő anyagok bevezetője nyomatékosítja, hogy a dokumentumban foglaltak nem sajtónyilvános adatok, és hogy a nem hivatalos testületi ülés is a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik majd – ahogyan ez történt is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A fölvetett témákkal kapcsolatban a megkérdezettek nem cáfolták, hogy a tervezett menetrend szerint a helyi adók kapcsán az esetlegesen bevezetendő kommunális adó kérdése is terítékre kerül.

Előzmények

Az adóemelésnek egyszer már nekifutott a városvezetés, akkor csak az építményadó mértékének – meglehetősen drasztikus, két lépcsőben tervezett – emelését próbálták átvinni a testületen. Ám a javaslat még azzal a módosítással sem kapott kellő többséget, hogy a döntés csak az első, négyzetméterenként 190 forintos emelést jelentő lépcsőre vonatkozott volna, a továbbiakhoz újra a testület hozzájárulására lett volna szükség.

Azon vita során a rendeletalkotás előkészítését az előzetes egyeztetések elmaradása miatt is éles kritika érte. A csütörtöki találkozó az ilyen észrevételeknek vehette elejét, bár a hamarosan testületi ülésen is napirendre kerülő kérdésekről most is csak a képviselők egyeztettek, nem a vállalkozók.
Az utóbbiakkal azonban már történt a kérdésről egyezetés, vagy inkább tájékoztatás, amely szintén a szélesebb nyilvánosság kizárásával történt.

Feketeleves

Minden jó reggeli végén jön egy finom kávé – azaz a „fekete leves”.
Valószínűleg így volt ez azon az egyeztetésen is, amelyet a Pilvax Hotel kávézójában tartottak az adóemelés kérdéséről, a város nagyvállalkozóinak és az önkormányzati képviselőinek, illetve az Iparkamara helyi képviseletének meghívásával.

Az akkor kiszivárgott – azóta sem megerősített és nem is cáfolt – hírt, amely szerint az építményadó mértéke sávosan – két kulccsal –, a korábban tervezettnél jelentősen szerényebb mértékben ugyan, de megemelkedne, ellenben háztartásonként – állítólag – évi 8000 forintos kommunális adót vezetnének be, több vállalkozó így kommentálta:

Elég drága reggeli volt.

A Menza Kft. sorsa is megpecsételődhet

Illetve bizonyos fokig már meg is pecsételődött, hiszen a gyermek közétkeztetés feladatainak ellátására intézményt hoztak létre, és a másik nagy piacát a kórházi közétkeztetést is hamarosan elveszíti a társaság. Jelenleg még a Menza Kft. főz a kórházra, de úgy tudjuk, várhatóan legkésőbb idén őszig megtörténik a váltás, és a kórház ellátását más keretek közt oldják majd meg.

[A kórház későbbi ellátásának módjáról tudomásunk szerint már megszületett a döntés, amelynek nyilvános bejelentése sajtótájékoztató keretében történhet meg a nyár folyamán – A szerk.]

Így a Kft.-nél két feladat marad: a szociális otthonok ellátása és a Klub Étterem fönntartása. Az utóbbi feladat azonban épp a társaság legveszteségesebb tevékenysége, amelynek leépítése borítékolható – ha van jelentkező, gebinbe adással, ha nincs, bezárással –; míg az előbbi feladat miatt önmagában már esetleg nem is lesz értelme fönntartani a társaságot, hiszen az más formában is megoldható.

Így várhatóan a Menza Kft. is több társa korábbi sorsára juthat, azaz megszűnhet. A társaság ugyanakkor jelentős beszállítói adósságállománnyal rendelkezik, ami még komoly tehertételt jelenthet a város költségvetésében.

Forró testületi ülés közeleg

Bálint József szavai szerint tehát e három kérdést illetően „hamarosan döntési helyzetbe kerül a testület”, azonban a szerkesztőségünk részére pénteken megküldött meghívó és

AZ ÍRÁSOS ELŐTERJESZTÉSEK ALAPJÁN EGYIK TÉMAKÖR SEM SZEREPEL A JÚNIUS 29-ÉN, JÖVŐ HÉT CSÜTÖRTÖKÖN TARTANDÓ ÜLÉS TERVEZETT NAPIRENDJÉN.

A várakozások szerint ennek ellenére az adóügyek és a Kft. sorsának kérdése is akár már a városházi nyári szünet előtt napirendre kerület.

A polgármester szabadságolási tervének figyelembe vételével ez a következő hónap 10-e előtt lehetséges. Amennyiben ez az időszak alatt nem tárgyalják e kérdéseket, akkor július utolsó napján, valamint az azt követő három hétben, vagy csak augusztus 27. után, az őszi időszakban kerülhetnek napirendre a javaslatok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK