2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Halló, balekok! Vacak épület most eladó! – Avagy: marketing kalocsai módra

Illés György Cinó  |  2017. 12. 01., 22:31

Korábban már kiírták értékesítésre a Kossuth Lajos út 22. szám alatt található, ma Tomori Pál Könyvtár felirattal a homlokán, de üresen álló épületet, amely korábban az SZTK-hoz tartozott. Akkor nem volt ajánlattevő, így sikertelen volt a pályáztatás. Az épületet valamikor a ’70-es évek derekán építették, az akkori igények és lehetőségek szerint, és mára teljesen elavulttá vált, bár műszaki állapota megfelelő, mégis jelentős felújításra szorul. Így, noha nincs rossz helyen, mégsem csoda, hogy nem tolongtak érte a vevők. Most a polgármesternél mégis jelentkezett egy potenciális vásárló, ezért új pályázat kiírására tett javaslatot a képviselő-testületnek. Az erről folyó vita során Angeli Gabriella a Menza Kft. adósságának ügyéhez hasonlóan ismét a Fidesz-KDNP ellenzék álláspontjára helyezkedett. Bolvári Ferdinánd sajátos marketingakciójával, kedvesen minősítette az állítólagos vevő felkészültségét. A pályázatot kiírták, az nyilvános, a minimális vételár nettó 72 millió, szóval: hajrá „balekok”, lehet ráígérni!

Aki komolyan gondolja, hogy versenyre kel, annak még van ideje jól átgondolni ajánlatát, mivel azt csak folyó év december 18-ától lehet beadni.
De akkor aztán iparkodni kell, ugyanis a város hivatalos honlapján is megjelent pályázati kiírás szerint pályázni csak 2017. január 16-án 16 óráig, azaz tíz hónappal ezelőttig lehet majd. De nincs akkora vész, mivel a kiíró fönntartja a jogot, hogy indokolt esetben egy alkalommal a pályázatok benyújtási határidejét legfeljebb 15 nappal meghosszabbíthassa, érvényes pályázat híján pedig a határidő a lejáratakor automatikusan további 30 nappal tolódik...

A korábbi pályázat határideje október 9-e volt, amit pályázó híján 30 nappal, november 8-áig meghosszabbítottak, ám ajánlat továbbra sem érkezett.

Az ismételt kiírásról a múlt csütörtöki testületi ülésen döntött a képviselő-testület.

Az erről szóló napirendi pont vitája előtt Simon Zoltán azon kérdésére, hogy miért szükséges újból kiírni a pályázatot, dr. Bálint József polgármester elmondta, hogy az épülettel továbbra is kezdeniük kell valamit, és most jelentkezett egy vevő, aki azonban a korábbi pályázat határidejéről lemaradt.
Amennyiben újra sikertelen lesz a pályáztatás, úgy a testületnek az épület hasznosításáról kell majd döntenie.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vagyonfölélés vs portfolióátrendezés

Hozzászólásában Simon előbb a határidő elmulasztására visszautalva az állítólagos vevő komolyságát kérdőjelezte meg, majd [nyilván a Fidesz-KDNP nevében] kijelentette:

Ezelőtt sem, és ezután sem fogunk semmiféle ingatlaneladást támogatni.Úgy vélte, újra meg újra a város értékeinek föléléséről van szó. Nem fogadta el a többször hallott érvet, hogy a pénz fejlesztésekre kell, mondván, hogy a város gyakorlatilag fölélte az eladott értékek árát, a fejlesztésekre pedig nem volt pénz. Erre konkrét példaként az óvodai beruházást említette, ahol az építőipari árszintemelkedés miatt a jelenlegi állás szerint csak részben épülhet meg az óvoda, amennyiben elnyerjük a 400 milliós TOP-forrást.

Kérte a testületet, hogy ne értékesítsék a vagyont, már csak azért se, mert egy városi intézmény által használt épülettel kapcsolatban aggályok merültek föl, így lehetséges, hogy új helyre lesz szükségük, amire ez az épület – megfelelő átalakításokkal – megfelelne. Az intézmény végül más megoldás felé próbál orientálódni, de hasonló helyzet más intézményben is előállhat.

Bálint József szerint az említett probléma megoldási lehetőségei közt az az épület föl sem merül. Simon azon utalására, hogy korábban a polgármester maga is azt mondta, hogy „alig van már a városnak értékesíthető vagyona”, most úgy nyilatkozott Bálint József, hogy

a városnak megvan a vagyona nagyrészt, és gyarapodott a vagyona, tehát nem herdáljuk el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Filvig Gézának tetszett

A jogi bizottság 3 igen és két nem mellett támogatták a pályázat kiírását, azonban csak a pályázat tartamát vizsgálták, annak a kérdését, hogy kell-e értékesíteni az épületet, azt nem.
A bizottság álláspontját ismertető dr. Angeli Gabriella bizottsági elnök magánvéleményeként ezt fűzte hozzá:

Én mint képviselő nem értek egyet azzal, hogy a vagyonelemeinket értékesítsük…

[TAPS AZ ELLENZÉKI OLDALON, FILVIG GÉZA ÜDVÖZÖLTE ÍGY KÉPVISELŐTÁRSA SZÍNVALLÁSÁT – A SZERK.]

Angeli végül rámutatott: jelenleg csak egy pályázati kiírásról van szó, és az ajánlatokat a város nem köteles elfogadni, azokat akár a város érdeksérelmére hivatkozva elutasíthatják. Ezért a pályázat kiírását támogathatónak vélte, de a város vagyonának apasztásától óva intett.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József is örül

Örülök, hogy új platformra helyezkedett a képviselő asszony! Lehet, hogy a szezon végére, mire lejár a ciklus, én is azt mondom, hogy ne adjunk el vagyont. Azt is elmondtam, hogy portfolió átrendezésről van szó, aki ezt nem érti, annak hiába magyarázom. Bolvári Ferdinánd az épületet – korszerűtlensége és ráfordításigénye miatt a Karamell épületéhez hasonlította, az üzleti életben szokatlanul őszinte hozzászólásával élénk derültséget váltva ki a jelenlévők körében. Így érvelt:

Ha találunk egy balekot, aki megveszi, akkor… [VISSZAFOJTOTT NEVETÉS A PATKÓ JOBB OLDALÁN]

… ne tartsuk vissza! [NEM TARTOTTÁK VISSZA…]

Ekkor a levezető elnök önmérsékletre intette a képviselőket, fölhívva őket, hogy hallgassák társukat kellő tisztelettel és figyelemmel.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bolvári a folytatásban emlékeztetett, hogy ő is talált már egy potenciális vevőt, aki azonban az épület szakértői vizsgálata, a szükséges ráfordítások fölmérése után visszalépett, bár megjegyezte, a mostani vevő céljait – és az ahhoz tartozó igényeket – nem ismerik. 

A képviselő úgy vélte, hogy ha a vásárlói érdeklődés ellenére nem tudnak gondoskodni az épületről, akkor a Karamellhez, azzal szemben a volt Démász-székházhoz, vagy az egykori ügyészségi épülethez hasonlóan ebből is „szellemtanya” lesz, Stephen King új kísértetfilmjéhez méltó fogatási helyszínné téve a várost.

Ezért kérte a képviselőktől a pályázat meghosszabbítását, ami nem jár eladási kötelezettséggel, csak még egyszer kiírják rá, hogy eladó, aztán, ha érkezik érvényes ajánlat, eldönthetik, hogy elfogadják-e, és azt megelőzően elmondhatják érveiket.

De ne legyünk már buták! Ha van egy – még egyszer kimondom – egy jóhiszemű, de az épületet kelően nem ismerő vevő, akkor hadd próbálkozzunk már! Simon megköszöni

SIMON ZOLTÁN ÚJRA SZÓT KÉRT ÉS NAGYON RÖVID VOLT: MEGKÖSZÖNTE BOLVÁRI FERDNÁNDNAK A HOZZÁZÓLÁST, MIVEL AZZAL AZT SEGÍTETTE ELŐ, HOGY AZ ÉPÜLET NE KERÜLJÖN ÉRTÉKESÍTÉSÉRE.

Ezt követően négy ellenszavazat mellett nyolc szavazattal elfogadták a pályázat kiírását.

A pályázati kiírás szerint az önkormányzat fönntartja azt a jogát, hogy az ajánlatok bontását követően a három legelőnyösebb ajánlattevővel a kiírásban meghatározott bírálati szempontok tekintetében tárgyalást folytasson, valamint az ajánlatok kiegészítését kérje. A magyar államot pedig a nemzeti vagyonról szóló törvény által szavatolt elővásárlási jog illeti meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-12-03 21:03:10
De egy majom ez a Ferdinánd!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.