2018. 03. 25.
Irén, Írisz
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Halló, balekok! Vacak épület most eladó! – Avagy: marketing kalocsai módra

Illés György Cinó  |  2017. 12. 01., 22:31

Korábban már kiírták értékesítésre a Kossuth Lajos út 22. szám alatt található, ma Tomori Pál Könyvtár felirattal a homlokán, de üresen álló épületet, amely korábban az SZTK-hoz tartozott. Akkor nem volt ajánlattevő, így sikertelen volt a pályáztatás. Az épületet valamikor a ’70-es évek derekán építették, az akkori igények és lehetőségek szerint, és mára teljesen elavulttá vált, bár műszaki állapota megfelelő, mégis jelentős felújításra szorul. Így, noha nincs rossz helyen, mégsem csoda, hogy nem tolongtak érte a vevők. Most a polgármesternél mégis jelentkezett egy potenciális vásárló, ezért új pályázat kiírására tett javaslatot a képviselő-testületnek. Az erről folyó vita során Angeli Gabriella a Menza Kft. adósságának ügyéhez hasonlóan ismét a Fidesz-KDNP ellenzék álláspontjára helyezkedett. Bolvári Ferdinánd sajátos marketingakciójával, kedvesen minősítette az állítólagos vevő felkészültségét. A pályázatot kiírták, az nyilvános, a minimális vételár nettó 72 millió, szóval: hajrá „balekok”, lehet ráígérni!

Aki komolyan gondolja, hogy versenyre kel, annak még van ideje jól átgondolni ajánlatát, mivel azt csak folyó év december 18-ától lehet beadni.
De akkor aztán iparkodni kell, ugyanis a város hivatalos honlapján is megjelent pályázati kiírás szerint pályázni csak 2017. január 16-án 16 óráig, azaz tíz hónappal ezelőttig lehet majd. De nincs akkora vész, mivel a kiíró fönntartja a jogot, hogy indokolt esetben egy alkalommal a pályázatok benyújtási határidejét legfeljebb 15 nappal meghosszabbíthassa, érvényes pályázat híján pedig a határidő a lejáratakor automatikusan további 30 nappal tolódik...

A korábbi pályázat határideje október 9-e volt, amit pályázó híján 30 nappal, november 8-áig meghosszabbítottak, ám ajánlat továbbra sem érkezett.

Az ismételt kiírásról a múlt csütörtöki testületi ülésen döntött a képviselő-testület.

Az erről szóló napirendi pont vitája előtt Simon Zoltán azon kérdésére, hogy miért szükséges újból kiírni a pályázatot, dr. Bálint József polgármester elmondta, hogy az épülettel továbbra is kezdeniük kell valamit, és most jelentkezett egy vevő, aki azonban a korábbi pályázat határidejéről lemaradt.
Amennyiben újra sikertelen lesz a pályáztatás, úgy a testületnek az épület hasznosításáról kell majd döntenie.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vagyonfölélés vs portfolióátrendezés

Hozzászólásában Simon előbb a határidő elmulasztására visszautalva az állítólagos vevő komolyságát kérdőjelezte meg, majd [nyilván a Fidesz-KDNP nevében] kijelentette:

Ezelőtt sem, és ezután sem fogunk semmiféle ingatlaneladást támogatni.Úgy vélte, újra meg újra a város értékeinek föléléséről van szó. Nem fogadta el a többször hallott érvet, hogy a pénz fejlesztésekre kell, mondván, hogy a város gyakorlatilag fölélte az eladott értékek árát, a fejlesztésekre pedig nem volt pénz. Erre konkrét példaként az óvodai beruházást említette, ahol az építőipari árszintemelkedés miatt a jelenlegi állás szerint csak részben épülhet meg az óvoda, amennyiben elnyerjük a 400 milliós TOP-forrást.

Kérte a testületet, hogy ne értékesítsék a vagyont, már csak azért se, mert egy városi intézmény által használt épülettel kapcsolatban aggályok merültek föl, így lehetséges, hogy új helyre lesz szükségük, amire ez az épület – megfelelő átalakításokkal – megfelelne. Az intézmény végül más megoldás felé próbál orientálódni, de hasonló helyzet más intézményben is előállhat.

Bálint József szerint az említett probléma megoldási lehetőségei közt az az épület föl sem merül. Simon azon utalására, hogy korábban a polgármester maga is azt mondta, hogy „alig van már a városnak értékesíthető vagyona”, most úgy nyilatkozott Bálint József, hogy

a városnak megvan a vagyona nagyrészt, és gyarapodott a vagyona, tehát nem herdáljuk el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Filvig Gézának tetszett

A jogi bizottság 3 igen és két nem mellett támogatták a pályázat kiírását, azonban csak a pályázat tartamát vizsgálták, annak a kérdését, hogy kell-e értékesíteni az épületet, azt nem.
A bizottság álláspontját ismertető dr. Angeli Gabriella bizottsági elnök magánvéleményeként ezt fűzte hozzá:

Én mint képviselő nem értek egyet azzal, hogy a vagyonelemeinket értékesítsük…

[TAPS AZ ELLENZÉKI OLDALON, FILVIG GÉZA ÜDVÖZÖLTE ÍGY KÉPVISELŐTÁRSA SZÍNVALLÁSÁT – A SZERK.]

Angeli végül rámutatott: jelenleg csak egy pályázati kiírásról van szó, és az ajánlatokat a város nem köteles elfogadni, azokat akár a város érdeksérelmére hivatkozva elutasíthatják. Ezért a pályázat kiírását támogathatónak vélte, de a város vagyonának apasztásától óva intett.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József is örül

Örülök, hogy új platformra helyezkedett a képviselő asszony! Lehet, hogy a szezon végére, mire lejár a ciklus, én is azt mondom, hogy ne adjunk el vagyont. Azt is elmondtam, hogy portfolió átrendezésről van szó, aki ezt nem érti, annak hiába magyarázom. Bolvári Ferdinánd az épületet – korszerűtlensége és ráfordításigénye miatt a Karamell épületéhez hasonlította, az üzleti életben szokatlanul őszinte hozzászólásával élénk derültséget váltva ki a jelenlévők körében. Így érvelt:

Ha találunk egy balekot, aki megveszi, akkor… [VISSZAFOJTOTT NEVETÉS A PATKÓ JOBB OLDALÁN]

… ne tartsuk vissza! [NEM TARTOTTÁK VISSZA…]

Ekkor a levezető elnök önmérsékletre intette a képviselőket, fölhívva őket, hogy hallgassák társukat kellő tisztelettel és figyelemmel.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bolvári a folytatásban emlékeztetett, hogy ő is talált már egy potenciális vevőt, aki azonban az épület szakértői vizsgálata, a szükséges ráfordítások fölmérése után visszalépett, bár megjegyezte, a mostani vevő céljait – és az ahhoz tartozó igényeket – nem ismerik. 

A képviselő úgy vélte, hogy ha a vásárlói érdeklődés ellenére nem tudnak gondoskodni az épületről, akkor a Karamellhez, azzal szemben a volt Démász-székházhoz, vagy az egykori ügyészségi épülethez hasonlóan ebből is „szellemtanya” lesz, Stephen King új kísértetfilmjéhez méltó fogatási helyszínné téve a várost.

Ezért kérte a képviselőktől a pályázat meghosszabbítását, ami nem jár eladási kötelezettséggel, csak még egyszer kiírják rá, hogy eladó, aztán, ha érkezik érvényes ajánlat, eldönthetik, hogy elfogadják-e, és azt megelőzően elmondhatják érveiket.

De ne legyünk már buták! Ha van egy – még egyszer kimondom – egy jóhiszemű, de az épületet kelően nem ismerő vevő, akkor hadd próbálkozzunk már! Simon megköszöni

SIMON ZOLTÁN ÚJRA SZÓT KÉRT ÉS NAGYON RÖVID VOLT: MEGKÖSZÖNTE BOLVÁRI FERDNÁNDNAK A HOZZÁZÓLÁST, MIVEL AZZAL AZT SEGÍTETTE ELŐ, HOGY AZ ÉPÜLET NE KERÜLJÖN ÉRTÉKESÍTÉSÉRE.

Ezt követően négy ellenszavazat mellett nyolc szavazattal elfogadták a pályázat kiírását.

A pályázati kiírás szerint az önkormányzat fönntartja azt a jogát, hogy az ajánlatok bontását követően a három legelőnyösebb ajánlattevővel a kiírásban meghatározott bírálati szempontok tekintetében tárgyalást folytasson, valamint az ajánlatok kiegészítését kérje. A magyar államot pedig a nemzeti vagyonról szóló törvény által szavatolt elővásárlási jog illeti meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-12-03 21:03:10
De egy majom ez a Ferdinánd!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 23., 10:29
Most ragyogó alkalom kínálkozik, hogy lecseréld az elavult, vagy csak megunt csillárokat, más lámpákat és új világító-berendezésekkel dobd fel a lakást! Egy hónapon át a megszokott, széles kínálattal, egyedi lámpákkal, köztük trendi és energiatakarékos darabokkal, valamint most, tavaszi kedvezménnyel várja vevőit Kalocsán a D-Vill! Kattints kupon akciónkért!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 24., 12:15
Február hatodikától két hónapon át tartott a nagy népszerűségnek örvendő programsorozat, ahol a városból és a környékből jól ismert, de közelről talán csak kevesebbek által ismert nők mutatkoztak be. Az orvosok, intézményvezetők, pedagógusok, hivatali dolgozók, népművészek között, bár első ránézésre az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, valami közös: a siker. Megtudhattuk, hogy ők hogyan élik meg a sikert, mit jelent számukra sikeresnek lenni. Még >>>
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.