2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vagyonhasznosítási Kft. – Saját tőke: mínusz 62 millió

Illés György Cinó  |  2016. 06. 15., 15:03

Május 26-án tartották azt a testületi ülést, amelyen az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságok beszámolóinak elfogadásról is tárgyaltak a képviselők. A Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. nagy pénzügyi terhe, az üzemeltetési feladatokkal együtt nála jelentkező közüzemi számlák. Ez akkor is igen jelentős összeg, ha az elmúlt időszakban több energiatakarékossági, megújuló energiatermelő beruházás is célba ért. Ezek összesített hatásáról egyelőre nem került közreadásra pontos kimutatás. Az viszont tényként hangzott el a május végi ülésen, hogy a társaság támogatása csökken, miközben a veszteséget is több tízmillióval sikerült mérsékelni. A Kánaán ugyanakkor még messze van…

A Menza Kft. helyzetét elemző napirendről pár napja már írtunk. Abból az derült ki, hogy a Kft. pénzügyi helyzete nem sokat változott, az erőfeszítések ellenére továbbra is jelentős a beszállítók követelése, köztük sok már lejárt, és a társaság a tavalyi után újabb tőkepótlásra szorul. A Vagyonhasznosítónál némileg jobb a helyzet. Itt sikerült jelentősen mérsékelni a veszteséget, miközben a támogatás is csökken. A Kft. tőkehelyzete azonban továbbra is siralmas.

A napirend elején a képviselők lehetőséget kaptak tisztázó kérdéseik föltevésére.

Elsőként dr. Angeli Gabriella a Jogi ügyrendi és EU-kapcsolatok bizottságának kérdését tolmácsolta a Kft. ügyvezetőjéhez, Loibl Lászlóhoz, annak kapcsán, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2013-ban nyereséges volt a cég, majd ’14-ben 19 milliós, ’15-ben 67 milliós hiány keletkezett. Mikor billent át negatívba az eredmény – kérdezte a képviselő.
Másrészt arra kérdezett rá, hogy az ügyvezető korábbi nyilatkozata szerint augusztus 31-éig esedékes feltőkésítésig a Kft. nyereséges lehet. Ennek kapcsán azt tudakolta Angeli, hogy van-e esély, hogy ez megvalósuljon.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Saját tőke: mínusz 62 millió

Loibl László válaszában ismertette az eredménysort: 2012. március 1-jén indult a cég, és abban az évben 1 millió 314 ezer forint nyereség képződött, majd ’13-ban 328 ezer forint volt a többlet. 2014-ben 69 millió 161 ezer forint veszteséggel zártak. Ez volt az az év, amikor az üzemeltetési feladatok, közüzemi díjkötelezettségek fokozatosan átkerültek a Kft.-hez. Loibl elmondta: abban az időszakban előfordult kettős számlázás is, amikor a korábbi és az új üzemeltető is megkapta a számlát, ami bonyolította a helyzetet.

Az első két évben nyereségként képződött összegek a nyereségtartalékba kerültek, így összegezve 1, 642 millió tartalékkal rendelkezik a társaság, miközben a saját tőke jelenleg mínusz 62 millió. A veszteséget ugyanakkor a 2014-es 69,2 milliós szintről 2,6 millióra sikerült letornászni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az alultervezés okát is firtatná Loibl

Az ügyvezető kiemelte, és kérte, hogy vizsgálja meg az önkormányzat alaposabban azt a kérdést, hogy 2015. évi közüzemi díjakra 114 milliót állapított meg korábban a képviselő-testület, miközben az utólagos kimutatás szerint 179 millió volt a tényleges díjkötelezettség a kérdéses időszakban. A 65 millió pedig nem kigazdálkodható – vélekedett az ügyvezető, hozzátéve, hogy ezeket a számlákat mindenképp folyamatosan fizetni kell, mert különben fölfüggesztik a szolgáltatást, és nem lesz gáz, vagy villany a közintézményekben.

Bálint József kérte, hogy mindenki szorítkozzon a tárgyra, és ne múltbéli történéseket firtasson, hanem előre, a megoldandó feladatok felé tekintve szólaljon föl.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Idén kevesebb is elég?

Filvig Géza fölidézte, hogy az egyéb bevételek című költségvetési soron szereplő önkormányzati támogatás 2015-ben 292 millió 658 ezer forint volt, majd azt kérdezte, nőni fog-e ebben az évben, vagy kevesebből tudja kihozni a céget?

Loibl emlékeztetett, hogy a 2015-ben elfogadott üzleti terv 321,2 millióról szólt – ennek alapján köttetett meg az azóta máig érvényes támogatási szerződés. Ugyanakkor a költségvetési tárgyalások során a pénzügyi osztály javaslatára az előirányzatot 10%-kal csökkentették, így valójában 32 millióval szűkebb a rendelkezésre álló keret, a havi támogatást is már ennek megfelelően kapják. Így együttesen 8 millióval kevesebb lesz az össztámogatás a tavalyinál.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vita nem volt

A cég költségvetése még nincs lezárva – jegyezte meg Bálint József, és reményét fejezte ki, hogy a tevékenységek folytatását lehetővé tevő költségvetés alakul ki.

Ez után következett a vita. Azaz következett volna, mivel a képviselők közül ekkor már senki sem szólalt föl. Mindössze a bizottságok álláspontját ismertették az elnökök a polgármester fölkérésére:

A pénzügyi bizottság tárgyalta és egyhangúlag elfogadásra javasolta az előterjesztett beszámolót – tájékoztatott Katus Attila.
A jogi, ügyrendi és EU-kapcsolatok bizottsága öt igen és két tartózkodás mellett szintén elfogadásra javasolta az előterjesztésben foglaltakat – közölte Angeli Gabriella.


Forrás: Illés György / KALOhírek

További hozzászóló nem lévén határozathozatal következett, amelynek során 8 igen szavazattal 4 tartózkodás mellett elfogadták a Vagyonhasznosítási és könyvvezető Kft. 2015-ös évről készült beszámolóját.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 2 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (2 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2016-06-16 09:16:00
Valamit még el kellene adni, hogy finanszírozni tudják ezt a pénznyelőt! Pl. a Városháza nemrég lett felújjítva, arra nemsokára ugysem lesz szükség, ha ezek így folytatják tovább, és felélik a város vagyonát.
digipenna
2016-06-16 21:44:21
Soha nem gondoltam, hogy ezt fogom mondani, de jó lenne ha egykori volt első (választási) helyezettek kimaradnának mindenhonnan két ciklusra. Nem csak itt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés