2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kilencven éve rendeztek első alkalommal Kalocsán a Csajda-fürdőn vízilabda-mérkőzést

Kilencven éve rendeztek első alkalommal Kalocsán a Csajda-fürdőn vízilabda-mérkőzést
Tamás Ferenc  |  2021. 01. 16., 08:11

Ezúttal városunk vízilabda múltjában „mártóznánk meg” egy picit, természetesen a helyszín a mai uszoda helyén egykoron kialakított legközkedveltebb kalocsai építmény, a legendás „Csajda”, amely Kalocsa lakosságának szeretett fürdőhelye volt.

A vízilabdáról tudni kell, hogy az olimpiák műsorának első csapatsportja volt, ahol immár száz éve szállítja Magyarország a sikereket. Kilenc (!) olimpiai aranyérem és óriási tradíció áll a vízilabda mögött hazánkban, amely talán a legösszetettebb csapatsportág: egyszerre kell úszni, lábtempózni (taposni), labdázni, gondolkodni, taktikát betartani és olykor birkózni is.


Nagy idők ifjú kalocsai úttörőinek tetteit szeretnénk megidézni, akik megalapozták a versenysport elterjedését városunkban és megalapozták Kalocsa hírnevét a szélesebb régióban is.

Az 1930-as évek elején a Csajda-fürdő nagy rekonstrukción és korszerűsítésen esett át, ám 1933. június 10-én már ismét megnyitották a nagyközönség előtt is. Most ennek a naptári évnek a kronológiájából idéznénk fel néhány vizes eseményt.


Június 17.:vízilabda kapu és pálya készen áll, a csapatnak a fővárosból érkezett edzője Friedrich János (MAFC) személyében.

Július 30.: a kalocsai vízilabdázók „A” és „B” csapatai egymás ellen játszottak bemutató, hírverő mérkőzést, ahol 4:4-es döntetlen eredmény született.

Augusztus 20.: „A” és „B” csapatunk nemzeti ünnepünkön már visszavágózott, ahol előbbiek nyertek 6:2 arányban.

Szeptember 2.: hivatalos uszodaavatót tartottak budapesti úszók indulásával, amelynek keretein belül vízilabda bemutató mérkőzést is tartottak a helyi közönségnek. Magyar Csikóválogatott – FTC 6:5

Az 1934-es esztendő igencsak mozgalmas vizes idényt hozott Kalocsán.

Július 15.: Kalocsa – Baja pólómérkőzésen 8:3 a hazaiak javára. Gólszerzők: Baksa 4, Kovács J. 2, Bárdos 2.

Július 22. Tolnai IKE – Kalocsa 2:2 g.:Kertész 2

Július 29. Kalocsa – Tolnai IKE 2:2 g.: Baksa, Cselik

Augusztus 5. bemutató mérkőzésen: Vízilabdázók – Futballisták 10:0

Augusztus 20. MUE(Budapest) – Kalocsa 11:2

Szeptember 8. Ráckeve-MAFC (vegyes) – Kalocsa 6:4

A versenyévad során kalocsai színekben szerepeltek: Berkovics, Badár, Littman, Kertész, Kovács J., Baksa, Bárdos, Cselik, Andor, Simonkov, Vollár. Majd később csatlakoztak még a csapathoz: Berkes, Cserey, Kelemen I., Kelemen II., Sári L., Abai-Nemes, Matos V., Kovács F., Kirschner D.

Kalocsai vízilabda-csapat (1934)


Az átépített és megújult Csajda-fürdőben tehát nagy volt a pezsdület a ’30-as évek végéig, a nagyközönség pedig megszerette a felújított létesítményt. Az új fürdőépület a kabinsorral, a kialakított park és a gyerekeknek a játszótér igen nagy népszerűségnek örvendett. A medencéből eltávolították az iszapot és az alját kaviccsal borították be. A városi képviselő-testület a Csajda-kert nevét Várady Érsek Parkra, a Csajda-fürdő nevét Tomori Fürdőre változtatta.

Az 1937-es évben Csík Ferenc olimpiai bajnok úszónk fővárosi és válogatott úszótársaival ellátogatott Kalocsára, ahol a július 26-i versenyen több száz helybeli szurkolt Cselik „Dininek”, aki a 100 m-es férfi gyorsúszásban vívott nagy küzdelmet Berlin olimpiai bajnokával.

Baksa, Kertész, Badár

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés