2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kilencven éve rendeztek első alkalommal Kalocsán a Csajda-fürdőn vízilabda-mérkőzést

Kilencven éve rendeztek első alkalommal Kalocsán a Csajda-fürdőn vízilabda-mérkőzést
Tamás Ferenc  |  2021. 01. 16., 08:11

Ezúttal városunk vízilabda múltjában „mártóznánk meg” egy picit, természetesen a helyszín a mai uszoda helyén egykoron kialakított legközkedveltebb kalocsai építmény, a legendás „Csajda”, amely Kalocsa lakosságának szeretett fürdőhelye volt.

A vízilabdáról tudni kell, hogy az olimpiák műsorának első csapatsportja volt, ahol immár száz éve szállítja Magyarország a sikereket. Kilenc (!) olimpiai aranyérem és óriási tradíció áll a vízilabda mögött hazánkban, amely talán a legösszetettebb csapatsportág: egyszerre kell úszni, lábtempózni (taposni), labdázni, gondolkodni, taktikát betartani és olykor birkózni is.


Nagy idők ifjú kalocsai úttörőinek tetteit szeretnénk megidézni, akik megalapozták a versenysport elterjedését városunkban és megalapozták Kalocsa hírnevét a szélesebb régióban is.

Az 1930-as évek elején a Csajda-fürdő nagy rekonstrukción és korszerűsítésen esett át, ám 1933. június 10-én már ismét megnyitották a nagyközönség előtt is. Most ennek a naptári évnek a kronológiájából idéznénk fel néhány vizes eseményt.


Június 17.:vízilabda kapu és pálya készen áll, a csapatnak a fővárosból érkezett edzője Friedrich János (MAFC) személyében.

Július 30.: a kalocsai vízilabdázók „A” és „B” csapatai egymás ellen játszottak bemutató, hírverő mérkőzést, ahol 4:4-es döntetlen eredmény született.

Augusztus 20.: „A” és „B” csapatunk nemzeti ünnepünkön már visszavágózott, ahol előbbiek nyertek 6:2 arányban.

Szeptember 2.: hivatalos uszodaavatót tartottak budapesti úszók indulásával, amelynek keretein belül vízilabda bemutató mérkőzést is tartottak a helyi közönségnek. Magyar Csikóválogatott – FTC 6:5

Az 1934-es esztendő igencsak mozgalmas vizes idényt hozott Kalocsán.

Július 15.: Kalocsa – Baja pólómérkőzésen 8:3 a hazaiak javára. Gólszerzők: Baksa 4, Kovács J. 2, Bárdos 2.

Július 22. Tolnai IKE – Kalocsa 2:2 g.:Kertész 2

Július 29. Kalocsa – Tolnai IKE 2:2 g.: Baksa, Cselik

Augusztus 5. bemutató mérkőzésen: Vízilabdázók – Futballisták 10:0

Augusztus 20. MUE(Budapest) – Kalocsa 11:2

Szeptember 8. Ráckeve-MAFC (vegyes) – Kalocsa 6:4

A versenyévad során kalocsai színekben szerepeltek: Berkovics, Badár, Littman, Kertész, Kovács J., Baksa, Bárdos, Cselik, Andor, Simonkov, Vollár. Majd később csatlakoztak még a csapathoz: Berkes, Cserey, Kelemen I., Kelemen II., Sári L., Abai-Nemes, Matos V., Kovács F., Kirschner D.

Kalocsai vízilabda-csapat (1934)


Az átépített és megújult Csajda-fürdőben tehát nagy volt a pezsdület a ’30-as évek végéig, a nagyközönség pedig megszerette a felújított létesítményt. Az új fürdőépület a kabinsorral, a kialakított park és a gyerekeknek a játszótér igen nagy népszerűségnek örvendett. A medencéből eltávolították az iszapot és az alját kaviccsal borították be. A városi képviselő-testület a Csajda-kert nevét Várady Érsek Parkra, a Csajda-fürdő nevét Tomori Fürdőre változtatta.

Az 1937-es évben Csík Ferenc olimpiai bajnok úszónk fővárosi és válogatott úszótársaival ellátogatott Kalocsára, ahol a július 26-i versenyen több száz helybeli szurkolt Cselik „Dininek”, aki a 100 m-es férfi gyorsúszásban vívott nagy küzdelmet Berlin olimpiai bajnokával.

Baksa, Kertész, Badár

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK