2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kilencven éve rendeztek első alkalommal Kalocsán a Csajda-fürdőn vízilabda-mérkőzést

Kilencven éve rendeztek első alkalommal Kalocsán a Csajda-fürdőn vízilabda-mérkőzést
Tamás Ferenc  |  2021. 01. 16., 08:11

Ezúttal városunk vízilabda múltjában „mártóznánk meg” egy picit, természetesen a helyszín a mai uszoda helyén egykoron kialakított legközkedveltebb kalocsai építmény, a legendás „Csajda”, amely Kalocsa lakosságának szeretett fürdőhelye volt.

A vízilabdáról tudni kell, hogy az olimpiák műsorának első csapatsportja volt, ahol immár száz éve szállítja Magyarország a sikereket. Kilenc (!) olimpiai aranyérem és óriási tradíció áll a vízilabda mögött hazánkban, amely talán a legösszetettebb csapatsportág: egyszerre kell úszni, lábtempózni (taposni), labdázni, gondolkodni, taktikát betartani és olykor birkózni is.


Nagy idők ifjú kalocsai úttörőinek tetteit szeretnénk megidézni, akik megalapozták a versenysport elterjedését városunkban és megalapozták Kalocsa hírnevét a szélesebb régióban is.

Az 1930-as évek elején a Csajda-fürdő nagy rekonstrukción és korszerűsítésen esett át, ám 1933. június 10-én már ismét megnyitották a nagyközönség előtt is. Most ennek a naptári évnek a kronológiájából idéznénk fel néhány vizes eseményt.


Június 17.:vízilabda kapu és pálya készen áll, a csapatnak a fővárosból érkezett edzője Friedrich János (MAFC) személyében.

Július 30.: a kalocsai vízilabdázók „A” és „B” csapatai egymás ellen játszottak bemutató, hírverő mérkőzést, ahol 4:4-es döntetlen eredmény született.

Augusztus 20.: „A” és „B” csapatunk nemzeti ünnepünkön már visszavágózott, ahol előbbiek nyertek 6:2 arányban.

Szeptember 2.: hivatalos uszodaavatót tartottak budapesti úszók indulásával, amelynek keretein belül vízilabda bemutató mérkőzést is tartottak a helyi közönségnek. Magyar Csikóválogatott – FTC 6:5

Az 1934-es esztendő igencsak mozgalmas vizes idényt hozott Kalocsán.

Július 15.: Kalocsa – Baja pólómérkőzésen 8:3 a hazaiak javára. Gólszerzők: Baksa 4, Kovács J. 2, Bárdos 2.

Július 22. Tolnai IKE – Kalocsa 2:2 g.:Kertész 2

Július 29. Kalocsa – Tolnai IKE 2:2 g.: Baksa, Cselik

Augusztus 5. bemutató mérkőzésen: Vízilabdázók – Futballisták 10:0

Augusztus 20. MUE(Budapest) – Kalocsa 11:2

Szeptember 8. Ráckeve-MAFC (vegyes) – Kalocsa 6:4

A versenyévad során kalocsai színekben szerepeltek: Berkovics, Badár, Littman, Kertész, Kovács J., Baksa, Bárdos, Cselik, Andor, Simonkov, Vollár. Majd később csatlakoztak még a csapathoz: Berkes, Cserey, Kelemen I., Kelemen II., Sári L., Abai-Nemes, Matos V., Kovács F., Kirschner D.

Kalocsai vízilabda-csapat (1934)


Az átépített és megújult Csajda-fürdőben tehát nagy volt a pezsdület a ’30-as évek végéig, a nagyközönség pedig megszerette a felújított létesítményt. Az új fürdőépület a kabinsorral, a kialakított park és a gyerekeknek a játszótér igen nagy népszerűségnek örvendett. A medencéből eltávolították az iszapot és az alját kaviccsal borították be. A városi képviselő-testület a Csajda-kert nevét Várady Érsek Parkra, a Csajda-fürdő nevét Tomori Fürdőre változtatta.

Az 1937-es évben Csík Ferenc olimpiai bajnok úszónk fővárosi és válogatott úszótársaival ellátogatott Kalocsára, ahol a július 26-i versenyen több száz helybeli szurkolt Cselik „Dininek”, aki a 100 m-es férfi gyorsúszásban vívott nagy küzdelmet Berlin olimpiai bajnokával.

Baksa, Kertész, Badár

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK