2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődés a Dózsa nyílt napján

Illés György Cinó  |  2022. 11. 17., 08:56

A Bajai Szakképzési Centrum (SZC) Dózsa György Technikuma és Kollégiuma Asztrik téri épületének földszintjén tartotta meg nyílt napját november 11-én, múlt hét pénteken délelőtt. A helyszínen Fekete Antal igazgató többek között arról is tájékoztatta portálunkat, hogy miként prosperálnak diákjaik a felsőoktatásban való továbbtanulás, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából. A minden ősszel megrendezésre kerülő nyílt napra elsősorban a környék általános iskoláinak nyolcadikosait várják, de amint megtudtuk, még érettségi után, sőt eredményes egyetemi felvételi birtokában is választják ezt az intézményt.

Az épület első emeletén rendezték be a Dózsa György Technikum és Kollégium bemutatóit, külön teremben a pék-cukrász, a gépészet, informatika, a rendészet, illetve a szépészet ágazatok népszerűsítésére.
A termekbe be is kukkanthatnak a cikk alá görgetve megtekinthető videónk segítségével!

A rendészet-közszolgálat, a gépészet, a szépészet és az informatika-távközlés ágazaton ötéves, technikumi képzés folyik, de a nyílt nap keretében bemutatkozott a szakképző iskolai részleg is, amelyeket a gépészti és a rendészet és közszolgálati ágazatok mellett az élelmiszeripari ágazaton elérhető szakmákból kaptak ízelítőt az érdeklődő fiatalok.

Az elérhető szakmák tekintetében továbbra is színes a paletta. Lehet választani a fodrász, a pék-cukrász, közszolgálati technikus, gépgyártás-technológiai technikus, gépi és CNC forgácsoló, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, vagy rendészeti őr szakmák közül.

A felvételiztetésnél az elmúlt évekhez hasonlóan központi felvételi eljárást nem tartanak, csupán a hetedik év végi a nyolcadikos félévi bizonyítványt kérik. Elvárás viszont, hogy aki érettségit, illetve technikusi minősítést szeretne, ott ne forduljon elő bukás, és ne legyen, vagy minél kevesebb elégséges érdemjegy szerepeljen a bizonyítványban.
Az élelmiszeripari, valamint a rendészet és közszolgálat ágazatra, vagy fodrásznak jelentkezőknek más egészségügyi követelményeknek is meg kell majd felelniük, de ez a jelentkezést nem befolyásolja, mert azt követően az iskola orvosa fogja majd ezeket a gyerekeket fölkeresni.

A gépészeti ágazat bemutatóján anyagvizsgálati módszereket, illetve műszereket, programozható marógépet, ívhegesztő szimulátort láthattak, és hozzáértő felügyelete mellett ki is próbálhattak az ágazat iránt érdeklődő fiatalok.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az informatika és távközlés ágazat termében a kódolás, programozás elsajátításához szükséges eszközök használatába nyertek bepillantást a látogatók. Például egy laposelem méretű számítógépet próbálhattak ki, amely – külső klaviatúrával és monitorral kiegészítve – lényegében egy normál családi PC képességeivel rendelkezik. Bár a memóriája nem nagy, de külső egységgel bárikor bővíthető, és a videokártyája sem túl erős, de nem is videojátékra való. Az operációs rendszere Linux, a teljesítményét pedig jelzi, hogy irodai környezetben szinte minden általános feladatra alkalmas volna – tudtuk meg.

A rendészeti és közszolgálati ágazatnál bemutató, gyakorló fegyverek, helyszínelési, nyomrögzítési technikák, szolgálati ruházatok, egyenruhák mutatkoztak be, meglehetősen nagy érdeklődés mellett. Gondolták volna, hogy a füllenyomat vétele is fontos bizonyítékot szolgáltathat, ha például valaki egy ajtónál hallgatózott, és ott maradt a fülének a lenyomata?

A szépészeti ágazat kisebb számú, de igen lelkes csapatot vonzott, akik a szakmában használt anyagokkal, eszközökkel ismerkedhettek és például kellékfejeken készíthettek frizurákat, hajfonatokat.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az alkalom kapcsán a helyszínen Fekete Antal igazgató tájékoztatta portálunkat nemcsak a nyílt nappal kapcsolatos tudnivalókról, többek között arról is, hogy miként prosperálnak diákjaik a felsőoktatásban való továbbtanulás, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából.

Akik szeretnének tovább tanulni akár a most kifutó képzéseink tekintetében a 12. év végén, vagy a technikumi ötödévet követően, azok tovább tudnak tanulni, vannak nagyon szép egyetemi felvételeink. Ugyanakkor mi szakképző iskola vagyunk, nálunk inkább az elhelyezkedési arány a fontos, ott pedig, azt kell mondanunk, gyakorlatilag a gyerekek száz százaléka azonnali állásajánlatot kap legalább egy, de inkább két cégtől.”– ismertette az itt végzők kiváló munkaerő-piaci kilátásait Fekete Antal, egyúttal a duális képzésnek az elhelyezkedés szempontjából előnyös oldalára is rámutatva:

Azok a gyerekek, akik duális partnernél hároméves, szakképző iskolai képzésben vesznek részt, a jelenlegi törvények értelmében 10. és 11. folyamon már munkaszerződéssel dolgoznak, és a duális partner már azonnal tudja, látja, hogy kik azok, akik kell tovább szeretnének dolgozni, kikkel szeretnék frissíteni a személyi állományt, így ezek a diákok azonnali munkavállalóként lépnek belépnek a munkaerőpiacra.”– mondta az iskolaigazgató, hozzátéve, hogy az utóbbiak közül jó néhányan azzal a lehetőségükkel is élnek, hogy a munka mellett, levelező oktatás keretében érettségi vizsgát tegyenek, ami által arra is van lehetőségük, hogy továbbtanuljanak.
De olyan is van, aki érettségivel érkezik:

Gimnázium érettségi bizonyítvánnyal érkezett hozzánk a hároméves képzésre és ült be a 14 15 éves diákok közé, hiszen Magyarországon jelenleg 25 éves korig lehet nappali tagozaton tanulni. Sőt, volt olyan érvényes egyetemi felvételivel rendelkező fiatal is, aki úgy gondolta, hogy ahhoz, hogy ő majd valamikor jó mérnök legyen, ismernie kell a munka minden fázisát, és végigjárta nappalin a három tanévet, aminek a végén hegesztő szakmát szerzett.”
– büszkélkedett Fekete Antal.

A Dózsa nyílt napjával egyidejűleg, azonos helyen tartották a Kossuth Zsuzsanna Technikum nyílt napját – lásd videós ízelítővel kiegészített cikkünket! –, megkönnyítve a tájékozódni vágyó, pályaválasztás előtt álló fiatalok dolgát.

Apropó, pályaválasztás!
Ugyanezen a délelőttön tartotta 16 felsőoktatási intézmény részvételével pályaválasztási fórumát, az Egyetemek Napját a Szent István Gimnázium is – erről egy önálló képgalériás cikkben már beszámoltunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK