2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Továbbra is ingyenes a bölcsőde Kalocsán – Emelkednek a gyermekjóléti alapellátások díjai, a kedvezmények maradnak

Illés György Cinó  |  2019. 03. 25., 13:45

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások díjairól március 14-ei ülésén döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Emelkedett a nyersanyagnorma, ennek következtében nőtt a gyermekek közétkeztetésének díja is. Az emelés szerény mértékű, és a gyermekek több mint fele még az így kialakult árból is ötvenszázalékos kedvezményben részesül, vagy térítésmentességet élvez. Kalocsán 208 gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, ők ingyenesen jutnak étkeztetéshez. Az időszakos bölcsődeigénylés óradíja 300 forintra nőtt, ezt azonban mérsékelheti, ha a család a lakására a jövedelem arányában magas jelzálog-hitelt törleszt.

Kalocsa város önkormányzata egy korábbi határozata alapján a bölcsődét szociális rászorultság alapján működteti. A bölcsődés gyermeket nevelő családok jövedelmi viszonyainak figyelembevételével, valamint a gyermekes családok megélhetésének elősegítésére bölcsődei gondozási díj megállapítását az előterjesztés továbbra sem javasolta, de az étkeztetés térítési díjának mértékét a legutóbbi ülésén három százalékkal emelte a képviselő testület.

Fotó: Gazsó Rita

Az étkezési díjat azonban különböző jogcímen kapott támogatások csökkenthetik. Eszerint napközi otthonos ellátást 135, menzát 85 gyermek kap térítésmentesen, fél áron 86 diák jár napközibe és 77-en fogyasztanak menzai étkezést ugyanilyen kedvezménnyel, míg a teljes díjat 162 napközis és 154 csak menzát igénylő gyermek után fizetnek családjaik. Az általános iskolákban az étkezéseket igénybevevő tanulóknak mindössze 45,2% a fizet teljes térítési díjat, míg 23,2%-a 50%-os, 31,5%-a pedig teljeskörű kedvezményben részesül.

A középiskolákban 9 diák kap ingyenes napköziotthonos ellátást, további 10 diák ingyenes menzaétkeztetést, 3 diák napközijéről gondoskodnak fél áron és 36 diák kap ugyanilyen kedvezménnyel menzai étkezést, míg a napközi otthonos ellátást teljes áron egyetlen tanuló sem veszi igénybe, a menzai étkezést viszont 84-en. Így a középiskolák és kollégiumok viszonylatában az igénybevevő gyermekek 59,1% a fizet teljes díjat, 27,5%-a félárú, kedvezményes térítést, és 13,4% mentesül az étkezési díjak megfizetése alól.

Kiknek jár térítésmentes étkeztetés?

Ingyenes étkeztetést kell biztosítani a gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusa értelmében a bölcsődében, mini bölcsődében, vagy óvodai nevelésben azon gyermekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, akik tartósan betegek vagy fogyatékosak, illetve olyan családban élnek, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, továbbá, akik olyan családban élnek, ahol három vagy annál több gyermeket nevelnek.

Fotó: Gazsó Rita

Azok is ingyenes étkeztetést igényelhetnek, ahol a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130 százalékát, illetve akit nevelésbe vettek.

Elsőtől 8. osztályig nappali rendszerű oktatásban résztvevő tanulók esetében akkor vehető igénybe ingyenesen az étkezés, ha a tanuló rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy nevelésbe vették, illetve ugyanilyen életkorú rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó fogyatékosok nappali intézményében helyeztek el.

Az 1-től 8. évfolyamon felül nappali rendszerű iskolai ellátásban résztvevő diákok akkor juthatnak térítésmentesen étkeztetéshez, ha nevelésbe vették, vagy utógondozói ellátásban részesül.

A nyolcadik évfolyamon felül 50 százalékos normatív kedvezményt kell biztosítani a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő és a három vagy több gyermeket nevelő családokban nevelkedő, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek számára, amennyiben térítésmentességre nem jogosultak.
Jelenleg Kalocsán 208 gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

Időszakos bölcsőde a fél árnál kevesebbért

Az időszakos bölcsődei gyermekfelügyelet jogszabály szerint kiszámított óradíja 653 Ft. A ténylegesen fizetendő díjat legutóbb 2018-ban emelték 290 Ft összegre. A teljes díj megfizetését most sem javasolta az előterjesztő, helyett az óradíj 10 Ft-os, 300 Ft/óra összegre való emeléséről döntött a grémium.

Képünk illusztráció

A ténylegesen fizetendő óradíj azonban 30%-kal tovább mérsékelhető, ha a bölcsődés gyermeket gondozó családnak az általa lakott lakásra lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete van, és annak havi összege a család havi jövedelmének 40%-át, egyedülálló szülő esetén 25 százalékát meghaladja.

A fenti térítési díjak április elsejétől lépnek hatályba, akárcsak a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások díjai, amelyekkel külön cikkben foglalkoztunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK