2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Agrárminiszteri vizit megyénkben – A tavaszi fagykárokról és a fenyegető aszályról tájékozódott, a kormányzat válaszlépéseiről tájékoztatott Nagy István

Agrárminiszteri vizit megyénkben – A tavaszi fagykárokról és a fenyegető aszályról tájékozódott, a kormányzat válaszlépéseiről tájékoztatott Nagy István
Illés György Cinó  |  2020. 04. 25., 14:57

„Dr. Nagy István agrárminiszter országjáró körútja során látogatott el térségünkbe. A koronavírus, a fagykárok és az aszály rengeteg nehézséget okoznak mind a mezőgazdaságunk, mind pedig az élelmiszeriparunk számára. A károk enyhítésére az agrárágazat komoly segítséget fog kapni a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben”– írta Bányai Gábor a miniszteri látogatásról tájékoztató Facebook-bejegyzéseinek egyikében, hozzátéve, e segítséggel kapcsolatban adott tájékoztatást látogatása során a miniszter.

Már portálunk is foglalkozott azzal a szomorú ténnyel – amelyre a meteorológia előrejelzések nyomán előre is figyelmeztettünk –, hogy a rendkívüli hideggel, fagyokkal, sőt havazással ránk köszöntött tavasz jelentős, egyes gyümölcsfajok esetében 100%-os károkat okozott a gyümölcsösökben.

Súlyos fagykár után már az aszály fenyeget

A szomszédos, többek közt Császártöltés, Hajós, Jánoshalma, Kecel, Kiskunhalas településeket magában foglaló választókerületben tett látogatása során dr. Nagy István agrárminiszter elsőként körzet parlamenti képviselőjének Borota-Szentkatai almásában győződhetett meg első kézből arról, hogy milyen károkat szenvedtek el a gyümölcsösök a fagyok miatt, és milyen károkkal fenyeget a szokatlanul korán beköszöntött aszály.
A miniszter a nehézségek ellenére örömmel konstatálta, hogy a gazdák nem veszítették el a reményt, erejüket megfeszítve dolgoznak a rossz körülmények hatásainak kivédésén, mérséklésén.

 A koronavírus-járvány hatásai

A gondokat tetézi a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, amely a mezőgazdaságot és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipart főképp a felvevőpiac korlátozott működése miatt sújtja.
A vendéglátó-ipari szektor teljesen leállt a koronavírus járvány miatt: szállodák nem fogadnak vendégeket, az éttermek, kávézók és más szórakozóhelyek is zárva vannak, ami közvetve nagy hatással van úgy a szőlész-borász, a gyümölcs és pálinkatermelő ágazatra, mint a sörgyárakra és kézműves serfőzdékre, amelyek szintén mezőgazdasági alapanyagokat használnak föl.
Ezeknek az ágazatoknak a megtartása is komoly kihívás az ország számára, amelynek érdekében a kormányzat több intézkedést is tervez –az alábbi videóban erről is beszélt a miniszter:

 Munkaerőgondok

Nagy István agrárminiszter Bányai Gábor Borota-Szentkatai almáskertjét is fölkereste megyénkben tett látogatása során, ahol több, az agráriumot érintő témában is egyeztettek. A miniszter országjáró körútja során első kézből szerez tapasztalatokat a mezőgazdaságot sújtó nehézségekről – írta a miniszteri vizitről szóló bejegyzésében Bányai Gábor, hozzátéve, hogy az egyeztetés, illetve a miniszter tájékoztatójának egyik fontos eleme a mezőgazdaság foglalkoztatási nehézségeihez kapcsolódott.

Jön a szamócaszezon, itt a primőr zöldségek betakarításának ideje – ezek jelentős kézimunkaerő-igényű ágazatok. Ugyanakkor a járványhelyzet miatt sokan vesztették el állásukat, miközben a mezőgazdaságban jelentős, nehezen lefedhető idénymunkaigény jelentkezik. Az agrárminiszter ebben a rövid videóban arról is szól, hogy a kormányzat a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát az egymásra találásban is igyekszik segíteni, ezzel is a mezőgazdaság talpon maradását szolgálva: a munkaerőgondok orvoslását a minisztérium egyebek mellett a munkaszuret.hu weboldal elindításával mozdítja elő– derül ki a következő videóból.

 A mezőgazdaság tehát átmenetileg nagy létszámú munkaerőt tud fölvenni, aki viszont állandó munkahelyet keres, az olvassa el a Kalocsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának aktuális állásajánlatait!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>