2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Agrárminiszteri vizit megyénkben – A tavaszi fagykárokról és a fenyegető aszályról tájékozódott, a kormányzat válaszlépéseiről tájékoztatott Nagy István

Agrárminiszteri vizit megyénkben – A tavaszi fagykárokról és a fenyegető aszályról tájékozódott, a kormányzat válaszlépéseiről tájékoztatott Nagy István
Illés György Cinó  |  2020. 04. 25., 14:57

„Dr. Nagy István agrárminiszter országjáró körútja során látogatott el térségünkbe. A koronavírus, a fagykárok és az aszály rengeteg nehézséget okoznak mind a mezőgazdaságunk, mind pedig az élelmiszeriparunk számára. A károk enyhítésére az agrárágazat komoly segítséget fog kapni a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben”– írta Bányai Gábor a miniszteri látogatásról tájékoztató Facebook-bejegyzéseinek egyikében, hozzátéve, e segítséggel kapcsolatban adott tájékoztatást látogatása során a miniszter.

Már portálunk is foglalkozott azzal a szomorú ténnyel – amelyre a meteorológia előrejelzések nyomán előre is figyelmeztettünk –, hogy a rendkívüli hideggel, fagyokkal, sőt havazással ránk köszöntött tavasz jelentős, egyes gyümölcsfajok esetében 100%-os károkat okozott a gyümölcsösökben.

Súlyos fagykár után már az aszály fenyeget

A szomszédos, többek közt Császártöltés, Hajós, Jánoshalma, Kecel, Kiskunhalas településeket magában foglaló választókerületben tett látogatása során dr. Nagy István agrárminiszter elsőként körzet parlamenti képviselőjének Borota-Szentkatai almásában győződhetett meg első kézből arról, hogy milyen károkat szenvedtek el a gyümölcsösök a fagyok miatt, és milyen károkkal fenyeget a szokatlanul korán beköszöntött aszály.
A miniszter a nehézségek ellenére örömmel konstatálta, hogy a gazdák nem veszítették el a reményt, erejüket megfeszítve dolgoznak a rossz körülmények hatásainak kivédésén, mérséklésén.

 A koronavírus-járvány hatásai

A gondokat tetézi a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, amely a mezőgazdaságot és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipart főképp a felvevőpiac korlátozott működése miatt sújtja.
A vendéglátó-ipari szektor teljesen leállt a koronavírus járvány miatt: szállodák nem fogadnak vendégeket, az éttermek, kávézók és más szórakozóhelyek is zárva vannak, ami közvetve nagy hatással van úgy a szőlész-borász, a gyümölcs és pálinkatermelő ágazatra, mint a sörgyárakra és kézműves serfőzdékre, amelyek szintén mezőgazdasági alapanyagokat használnak föl.
Ezeknek az ágazatoknak a megtartása is komoly kihívás az ország számára, amelynek érdekében a kormányzat több intézkedést is tervez –az alábbi videóban erről is beszélt a miniszter:

 Munkaerőgondok

Nagy István agrárminiszter Bányai Gábor Borota-Szentkatai almáskertjét is fölkereste megyénkben tett látogatása során, ahol több, az agráriumot érintő témában is egyeztettek. A miniszter országjáró körútja során első kézből szerez tapasztalatokat a mezőgazdaságot sújtó nehézségekről – írta a miniszteri vizitről szóló bejegyzésében Bányai Gábor, hozzátéve, hogy az egyeztetés, illetve a miniszter tájékoztatójának egyik fontos eleme a mezőgazdaság foglalkoztatási nehézségeihez kapcsolódott.

Jön a szamócaszezon, itt a primőr zöldségek betakarításának ideje – ezek jelentős kézimunkaerő-igényű ágazatok. Ugyanakkor a járványhelyzet miatt sokan vesztették el állásukat, miközben a mezőgazdaságban jelentős, nehezen lefedhető idénymunkaigény jelentkezik. Az agrárminiszter ebben a rövid videóban arról is szól, hogy a kormányzat a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát az egymásra találásban is igyekszik segíteni, ezzel is a mezőgazdaság talpon maradását szolgálva: a munkaerőgondok orvoslását a minisztérium egyebek mellett a munkaszuret.hu weboldal elindításával mozdítja elő– derül ki a következő videóból.

 A mezőgazdaság tehát átmenetileg nagy létszámú munkaerőt tud fölvenni, aki viszont állandó munkahelyet keres, az olvassa el a Kalocsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának aktuális állásajánlatait!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei