2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Végveszélyben a paprika fővárosa cím – Kalocsán és környékén már csak ezer hektáron piroslik a paprika

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 03., 23:06

Ugyan idén is sikeres Paprikafesztivállal fényeztük a paprika fővárosa titulusunkat, ám a termőterületek drasztikus zsugorodása miatt lassacskán csak a paprika kisvárosa címre leszünk esélyesek. Kalocsa a paprikával bevetett területek nagyságát tekintve már évek óta vesztésre áll Bátyával, Fajsszal és Miskével szemben, a történelmi előzményekhez visszatérve ismét Bátya van a tájkörzet paprikatermesztésének élvonalában. Még bő tíz éve 3500 hektárról takarítottuk be a hungarikumot, addig jelenleg 1000 hektárra becsülik a kézi szedés miatt élőmunka igényes paprika vetésterületét. Még szerencse, hogy a pirosarany nagyüzemi feldolgozásban a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezető szerepe megmaradt, de a fogyasztói szokások változása, az import árak csökkenése miatt náluk is átrendeződött a termékszerkezet.

Minderről a házi termesztésű paprika mellett elkötelezett bátyai gazdák és Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója beszélt a napokban igencsak őszintén az egyik országos TV-csatorna híradójában.

Illés Veronika és Baksa István termelők nem rejtették véka alá, hogy a paprikatermesztési kedv alábbhagyásának egyfelől az öntözővíz, másfelől a drága, ennek ellenére hiányzó élőmunkaerő az oka. Szinte lehetetlen napszámost találni, az egyre inkább öregedő, nagy termelői tapasztalattal rendelkező gazdák pedig már „kalákában”, egymást segítve sem képesek a paprika csúcsidőben történő betakarítására.

A paprika fagyérzékeny növény, így ha a mindenszenteki fagyok beköszöntével kint éjszakázik a termés, könnyen odaveszhet az egész évi munka. A keserű mondatok ellenére azért Bátyán szép számmal találunk olyan házakat, amelyek ereszén ott piroslik a felfűzött, vagy „szütyőzött” paprika. Alig pár hét múlva az idei őrlemény is megjelenik. Szinte senkinek sincs kétsége afelől, hogy a kistermelői produktum ára az idén is emelkedik, és nem lesz annyi, amit fel ne szippantana a kereslet.


Forrás: KALOhírek archív

A riporterek Németh Józsefet is megkérdezték. A vezérigazgató tényszerű beszámolójából kiviláglott, hogy a gazdák baja a legnagyobb feldolgozót is nyomasztja, hiszen a termőterület, a termés apadása óhatatlanul a felvásárlási árakra is kihat. Fokozza a bajt, hogy a hazainál évek óta jóval olcsóbb az import paprika. A fiatalok étrendjében már kevésbé van jelen a gulyásleves, pörkölt, egyéb paprikás ételek, így a nagyobb élelmiszer áruházak polcairól sem fogy kellő mennyiségben a kétségtelenül világra szólóan kitűnő, mégis kevésbé keresett kalocsai paprika. A szakember szerint valamit javíthat a helyzeten, ha a kézi szedést még inkább kombinálják a gépi szedéssel, bár kétségtelen, hogy az utóbbinak a minőség láthatja kárát.

A megkérdezett szakemberek szerint környékünkön a fűszerpaprika nagyüzemi termesztése gyakorlatilag megszűnt.A jelenlegi körülmények között aligha van remény arra, hogy egyszer még, a közeli jövőben régi fényében tündököljön hungarikumunk, a kalocsai tájkörzetből származó fűszerpaprika.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK