2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Végveszélyben a paprika fővárosa cím – Kalocsán és környékén már csak ezer hektáron piroslik a paprika

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 03., 23:06

Ugyan idén is sikeres Paprikafesztivállal fényeztük a paprika fővárosa titulusunkat, ám a termőterületek drasztikus zsugorodása miatt lassacskán csak a paprika kisvárosa címre leszünk esélyesek. Kalocsa a paprikával bevetett területek nagyságát tekintve már évek óta vesztésre áll Bátyával, Fajsszal és Miskével szemben, a történelmi előzményekhez visszatérve ismét Bátya van a tájkörzet paprikatermesztésének élvonalában. Még bő tíz éve 3500 hektárról takarítottuk be a hungarikumot, addig jelenleg 1000 hektárra becsülik a kézi szedés miatt élőmunka igényes paprika vetésterületét. Még szerencse, hogy a pirosarany nagyüzemi feldolgozásban a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezető szerepe megmaradt, de a fogyasztói szokások változása, az import árak csökkenése miatt náluk is átrendeződött a termékszerkezet.

Minderről a házi termesztésű paprika mellett elkötelezett bátyai gazdák és Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója beszélt a napokban igencsak őszintén az egyik országos TV-csatorna híradójában.

Illés Veronika és Baksa István termelők nem rejtették véka alá, hogy a paprikatermesztési kedv alábbhagyásának egyfelől az öntözővíz, másfelől a drága, ennek ellenére hiányzó élőmunkaerő az oka. Szinte lehetetlen napszámost találni, az egyre inkább öregedő, nagy termelői tapasztalattal rendelkező gazdák pedig már „kalákában”, egymást segítve sem képesek a paprika csúcsidőben történő betakarítására.

A paprika fagyérzékeny növény, így ha a mindenszenteki fagyok beköszöntével kint éjszakázik a termés, könnyen odaveszhet az egész évi munka. A keserű mondatok ellenére azért Bátyán szép számmal találunk olyan házakat, amelyek ereszén ott piroslik a felfűzött, vagy „szütyőzött” paprika. Alig pár hét múlva az idei őrlemény is megjelenik. Szinte senkinek sincs kétsége afelől, hogy a kistermelői produktum ára az idén is emelkedik, és nem lesz annyi, amit fel ne szippantana a kereslet.


Forrás: KALOhírek archív

A riporterek Németh Józsefet is megkérdezték. A vezérigazgató tényszerű beszámolójából kiviláglott, hogy a gazdák baja a legnagyobb feldolgozót is nyomasztja, hiszen a termőterület, a termés apadása óhatatlanul a felvásárlási árakra is kihat. Fokozza a bajt, hogy a hazainál évek óta jóval olcsóbb az import paprika. A fiatalok étrendjében már kevésbé van jelen a gulyásleves, pörkölt, egyéb paprikás ételek, így a nagyobb élelmiszer áruházak polcairól sem fogy kellő mennyiségben a kétségtelenül világra szólóan kitűnő, mégis kevésbé keresett kalocsai paprika. A szakember szerint valamit javíthat a helyzeten, ha a kézi szedést még inkább kombinálják a gépi szedéssel, bár kétségtelen, hogy az utóbbinak a minőség láthatja kárát.

A megkérdezett szakemberek szerint környékünkön a fűszerpaprika nagyüzemi termesztése gyakorlatilag megszűnt.A jelenlegi körülmények között aligha van remény arra, hogy egyszer még, a közeli jövőben régi fényében tündököljön hungarikumunk, a kalocsai tájkörzetből származó fűszerpaprika.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.