A bajai halászlé a fröccsel, a debreceni páros kolbásszal és az alföldi kamilla virágzattal együtt került be a hungarikumok ettől kezdve 54 tételből álló listájára.
A bajai városvezetés tegnap délelőtt sajtótájékoztatón kommentálta az hírt.
– Hosszú évek munkájának gyümölcse érett be. Ez egy közös munka sikere, a döntés visszaadhatja önbecsülésünket, a csapatmunka előbb-utóbb meghozza eredményét. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki az elmúlt, nagyjából öt esztendőben segítette ezt a munkát – fogalmazott Zsigó Róbert a városházán. A képviselő-államtitkár kiemelte, hogy a 2012-ben elfogadott törvény értelmében a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek. A bajai halászlé a települési értéktárba 2014 áprilisában került be, júniusban a megyei, 2015 januárjában pedig a magyar értékek tárába vették fel. Innen a helyi és a megyei értéktár kezdeményezése alapján lépett tovább a hungarikumok közé.
A titulus lehetséges előnyeire vonatkozó kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy nagy megtiszteltetés ebben a körben lenni, a bajai halászlé mindennapjaink része, nemzeti érték lett, már nem csak a mi ügyünk, hanem a nemzet érdeke. Hangsúlyozta: az jó, ha Bajáról a soknemzetiségű Bácska integráló, fejlődő fővárosaként beszélnek, ahol barátságos emberek élnek. Úgy tapasztalta, hogy az országban egyre többen beszélnek jó szívvel Bajáról. Reményei szerint néhány esztendőn belül ennek kézzelfogható eredményei is lehetnek.
– Városmarketing szempontjából nagy jelentőséggel bír az elismerés. A halászlé pártállástól, felekezeti elkötelezettségtől függetlenül összehozza az embereket – emelte ki Fercsák Róbert polgármester. – Nemzetközi vonatkozása is van a döntésnek, mert a hungarikumok az országmarketingben is megjelennek, aminek számunkra pozitív hozadéka lehet. Ami a legfontosabb: a bajaiak büszkék a maguk főzte halászlére, ezért minden család tudásának elismerését jelenti a titulus. Erre mindenki büszke lesz és ez közösségépítő, összetartó erő.