2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ez nem piskóta: Fekete Anikó mestercukrász húsvéti ötletei

Balogh József  |  2021. 04. 02., 08:50

Közeleg a húsvét, amely idén is különleges színezetet kap a koronavírus-járvány miatt. A szigorú korlátozások sajnos kihatnak a meghitt családi összejövetelek, a nagy közös ebédek megtartására is. Ám a magyar ember sohasem felejtkezik meg a hasáról, kiváltképp, ha a finomságot a szeretteivel is megoszthatja.

Fekete Anikó kiváló cukrász, már több mint három évtizede gyakorolja mesterségét. Életében mind szakemberként, mind oktatóként, de családanyaként is központi szerepet játszik a süteménykészítés. Anikó segítségével igyekeztünk utánajárni, milyen úton haladnak a magyar húsvéti szokások. Természetesen nem állhattuk ki, hogy egy ilyen sokat látott mestertől kiköveteljünk egy olyan, vélhetően sikerre ítélt receptet, amit megoszthatunk olvasóinkkal.

Mit jelent a húsvét egy cukrász számára?

Mint egész évben a többi fáradtságos nap: munka, munka és munka. Igaz, mi is megérezzük a koronavírus-járvány hatásait.


Melyek az ünnep népszerűbb süteményei, édességei?

Úgy gondolom, hogy a nehéz téli sütemények után ilyenkor mindenki ki van éhezve valami könnyebbre. Ha tradícióról beszélünk, akkor ott vannak a túrós sütemények. Például a Rákóczi-túrós. Kedveltek még a pite tésztával készült finomságok, illetve a tojáslikőrrel dúsított krémek. Esetleg a rétesek, és természetesen a kalács.

Mennyit, és miben változtak a szokások, akár évtizedekre visszamenőleg?

Szerintem annyiban mindenképp másabb a helyzet, hogy az emberek keresik a házias ízeket. Egyre inkább kérik, hogy ne legyen benne adalékanyag. Folyamatosan nő a kereslet a paleo megoldásokra. Rengeteg lehetősége van már a liszt-, vagy tejmentes fogyasztóknak is. Érezhetően elvárás lett, hogy inkább többet fizetnek, de az a krém tényleg legyen finom, a piskótában tényleg legyen ott a tojás.


Mi a jellemzőbb manapság: a cukrászda nyújtotta kényelmet igénybe venni, vagy otthon kipróbálni az alkotás örömét?

Egy időben nagyon elmentünk a dizájn felé, hiszen az ember a szemével vásárol. De én úgy gondolom, hogy igenis fontos a beltartalom, a minőség. A mai horror árak (drágák a minőségi alapanyagok) mellett el kell dönteni, hogy otthon megpróbáljuk-e az alkotást, vagy egy cukrászt kérünk fel erre a feladatra. Nekem is van, aki azt mondja, hogy ő majd azt otthon megcsinálja. Aztán legközelebb megkér, hogy mégis inkább én csináljak neki egy díszesebbet, és mert szeretik az ízvilágomat. A tavalyi év annyiban más volt, hogy miközben be voltak zárkózva a járvány miatt, sokan kipróbálták a süteménykészítési tudásukat.

Egy kezdőnek milyen édesség készítését érdemes az elsők között kipróbálni?

Én a könnyedebb és gyümölcsös sütiket javaslom. A mai világban mindenki szeretne fitt és üde lenni. Ezen a területen pedig nincsenek határok. Az ízek kombinációja végtelen. A menta és a bazsalikom is megjelent, mint ízesítő fűszer, a desszertek esetében.


Húsvétkor jellegzetes kalocsai sütemény van az asztalon?

Alapvetően majd’ minden tájegységnek megvan a saját kis cukrászterméke. Kalocsán ezt én még nem mértem fel. Talán a túró, ami nálunk talán fokozottabban megjelenik az ünnepi asztalon. Alapvetően azt hiszem, hogy a karácsonnyal ellentétben húsvétkor sokkal inkább hangsúlyt kapnak a családi szokások.

Pár héttel ezelőtt nyilatkoztál az amerikai fánkok növekvő népszerűségéről. Van olyan külföldi húsvéti finomság, amit érdemes lenne meghonosítani?

Én azt mondom, hogy alapvetően máshol sem különítenek el csak erre az ünnepre jellemző édességeket. Igaz, az olaszoktól a különböző tojáslikőrös, forrázott fánk tésztájú, pisztáciás édességeket talán érdemes lenne átvenni.

Személyes kedvenced van-e a húsvéti finomságok között?

A sonka! A viccet félretéve, nagyon szeretem a Rákóczi-túróst. Kedvencem a túró, a vanília és a gyümölcs együttese.


Te magad mit készítesz a családnak az ünnep alkalmából? Lesz rá időd egyáltalán?

Nos, nagyon könnyű helyzetben vagyok. A lányom már 21 éves. Panka szeretne a nyomdokaimba lépni. Mostanság sokat segít nekem, én pedig próbálom átadni neki azt, amit csak tudok. Szereti csinálni, vendéglátósként végzett, és még előtte áll a cukrász-technikusi oklevél megszerzése.


Egy üzenet a cukrászpályára készülőknek, vagy az otthoni hobbi cukrászoknak?

Harmincnyolc éve vagyok ebben a szakmában, a lányom lassan felnő. Most is tanulok, hiszen ez egy örök dolog. Ehhez nem feltétlenül kell iskolába járni. Én elmentem a falvakba a nénikhez, hogy ellessem a grillázskészítés fortélyait. Fontos a kíváncsiság, ahogy az is, hogy megfelelő eszközökkel és lelkesedéssel lássunk hozzá a sütéshez, főzéshez.

Búcsúzóul elmondom a tojáslikőrös húsvéti kosárka készítésének receptjét.

Tészta:

300 g liszt/rizsliszt, 200 g laktózmentes vaj, 100 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája

A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük fél órát. Kinyújtjuk és kosárformába téve, 180 fokon, 15 perc alatt kisütjük.

Töltelék:

1,5 dl rizstej, 6 dkg cukor, 4 db tojássárgája, 5 dkg fehércsoki, 25 dkg növényi „mascarpone” vagy krémsajt, 1 dl tojáslikőr, 1 dl víz, 1,5 dkg zselatin, 2 dl növényi habtejszín.

A felsorolt anyagokat gőz felett felfőzzük, majd kihűtjük. A vízben felmelegítjük a zselatint és a kihűlt masszához keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a felvert növényi tejszínhabot. Ezt a krémet töltjük a kosarakba. 1-2 órát a hűtőben fagyasztjuk, majd tetszés szerint díszítjük. (Friss gyümölcs, színes tojások, menta levél, csoki tojások, stb.)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK