2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„Kalocsai Kertek alatt” - Kórustalálkozó Cserey József emlékére, hármas jubileummal

„Kalocsai Kertek alatt” - Kórustalálkozó Cserey József emlékére, hármas jubileummal
Illés György Cinó  |  2021. 08. 04., 10:23

Hagyományőrző énekkarok, daloskörök találkozóját tartották a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében július 31-én, szombaton Meszesen, a Juca Néni Csárdájában. Az egész napos program a kalocsai Szent István Gimnáziumban kezdődött, ahol megkoszorúzták a névadó zenepedagógus, Cserey József emléktábláját, aki idén volna százéves. Később szakmai konferencia gazdagította a programot, majd a közös ebéd után sorra bemutatkozhattak a megye különböző településeiről érkezett csoportok. A tizenkét énekkar részvételével zajlott találkozó az Emberi Erőforrások Minisztériuma Támogatáskezelője által kiírt pályázaton elnyert forrásból valósulhatott meg. Az alkalom fényét emelte, hogy a kórustalálkozót – akkor még népdalversenyként – negyed évszázada rendezték meg először, a társszervező Mezei Virágok Népdalkör pedig fennállásának tizenötödik évét ünnepli.

A programot előzetesen már ajánlottuk olvasóink figyelmébe, a délelőtt fél tízkor kezdődött koszorúzásról pedig már tegnap, önálló cikkben beszámoltunk, ismertetve Cserey József munkásságát és a koszorúzáson Vén Ferencné, a kalocsai Mezei Virágok Népdalkör vezetője által elmondott méltatását.

Fél 11-től szakmai előadás következett, amelynek keretében Szűcsné Török Ilona, ének-zene szakos pedagógus, a Dunapataji Népdalkör vezetője a népdalokról tartott előadást. Az előadó a magyar népdalok általános jellemzése, stílusjegyeik, tipizálásuk ismertetése mellett nagy jelentőséget tulajdonított annak is, hogy elmondja, miről ismerhetőek föl az autentikus népdalok, hogyan különböztethetőek meg az úgynevezett népies műdaloktól, hiszen ezeknek a hagyományőrző énekkaroknak és vezetőiknek igen fontos szerepük és felelősségük van abban, hogy a népzenei tradíció tiszta forrásból táplálkozzon, és az új generációk hamisítatlan formában kapják meg azt a hagyatékot, amelyet elődeink örökítettek ránk.
Az előadást követően ebédidőig kötetlen formában is folytatták az eszmecserét az énekkarok vezetői és tagjaik.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: KALOhírek

Délután egy órakor közös ebéd következett, majd Simon Zoltán alpolgármester mondott megnyitó beszédet, számos személyes emlékét is fölidézve Cserey Józsefről, aki az Ének–Zenei Általános Iskolában tanára volt.
Ez után sorra álltak színpadra a meghívásos alapon résztvevő énekkarok, és mutatták be 10-15 perces dalcsokraikat, valamint szebbnél szebb fellépő ruháikat, amelyek között éppúgy láthattunk autentikus népviselet, mint stilizált hímzésekkel díszített, de modernebb vonalvezetésű ruhákat is.

NYITÓSZÁMKÉNT KÖZÖS ÉNEKLÉSSEL ADTÁK MEG AZ ALAPHANGULATOT AZ ÉNEKESEK,

mégpedig a találkozónak, egyben Cserey József népdalgyűjtéseit közreadó kötetének címadó dalát, a „Kalocsai kertek alatt” című éneket dalolták el együtt, amit videóra is vettünk, majd Simon Zoltán alpolgármester mondott megnyitó beszédet, számos személyes emlékét is fölidézve Cserey Józsefről, aki az Ének–Zenei Általános Iskolában tanára volt. – tekintsék, hallgassák meg a közös produkciót és az alpolgármesteri köszöntő nyitó gondolatait!


A továbbiakban sorra állt színpadra a 12 énekkar nevezetesen

 • Kalocsai Hagyományőrző Egyesület
 • Öregcsertői Asszonykórus
 • Drágszél Asszonykórus
 • Dunapataji Népdalkör
 • Kéknefelejcs Népdalkör
 • Jánoshalma Páva Kör
 • Hagyományőrző Mélykúti Népdalkórus
 • Szakmári Mönyecskék Csoport
 • Jánoshalmi Pünkösdölősök
 • Rémi Gyöngyvirág Népdalkör
 • Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör
 • Madarasi Népdalkör


A záró produkció az idén 15 éves Mezei Virágok Népdalkör fellépése volt.
Tekintsék meg erről készült videós ízelítőnket!


A rendezvény lezárásaképpen közös vacsora következett.
Ám ezzel még nem ért véget a napi program, hiszen este hét órától amíg szusszal bírták aratóbál következett, szintén a kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében, a CLLD pályázat keretében elnyert forrás felhasználásával.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK