2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Kalocsai Kertek alatt” - Kórustalálkozó Cserey József emlékére, hármas jubileummal

„Kalocsai Kertek alatt” - Kórustalálkozó Cserey József emlékére, hármas jubileummal
Illés György Cinó  |  2021. 08. 04., 10:23

Hagyományőrző énekkarok, daloskörök találkozóját tartották a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében július 31-én, szombaton Meszesen, a Juca Néni Csárdájában. Az egész napos program a kalocsai Szent István Gimnáziumban kezdődött, ahol megkoszorúzták a névadó zenepedagógus, Cserey József emléktábláját, aki idén volna százéves. Később szakmai konferencia gazdagította a programot, majd a közös ebéd után sorra bemutatkozhattak a megye különböző településeiről érkezett csoportok. A tizenkét énekkar részvételével zajlott találkozó az Emberi Erőforrások Minisztériuma Támogatáskezelője által kiírt pályázaton elnyert forrásból valósulhatott meg. Az alkalom fényét emelte, hogy a kórustalálkozót – akkor még népdalversenyként – negyed évszázada rendezték meg először, a társszervező Mezei Virágok Népdalkör pedig fennállásának tizenötödik évét ünnepli.

A programot előzetesen már ajánlottuk olvasóink figyelmébe, a délelőtt fél tízkor kezdődött koszorúzásról pedig már tegnap, önálló cikkben beszámoltunk, ismertetve Cserey József munkásságát és a koszorúzáson Vén Ferencné, a kalocsai Mezei Virágok Népdalkör vezetője által elmondott méltatását.

Fél 11-től szakmai előadás következett, amelynek keretében Szűcsné Török Ilona, ének-zene szakos pedagógus, a Dunapataji Népdalkör vezetője a népdalokról tartott előadást. Az előadó a magyar népdalok általános jellemzése, stílusjegyeik, tipizálásuk ismertetése mellett nagy jelentőséget tulajdonított annak is, hogy elmondja, miről ismerhetőek föl az autentikus népdalok, hogyan különböztethetőek meg az úgynevezett népies műdaloktól, hiszen ezeknek a hagyományőrző énekkaroknak és vezetőiknek igen fontos szerepük és felelősségük van abban, hogy a népzenei tradíció tiszta forrásból táplálkozzon, és az új generációk hamisítatlan formában kapják meg azt a hagyatékot, amelyet elődeink örökítettek ránk.
Az előadást követően ebédidőig kötetlen formában is folytatták az eszmecserét az énekkarok vezetői és tagjaik.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: KALOhírek

Délután egy órakor közös ebéd következett, majd Simon Zoltán alpolgármester mondott megnyitó beszédet, számos személyes emlékét is fölidézve Cserey Józsefről, aki az Ének–Zenei Általános Iskolában tanára volt.
Ez után sorra álltak színpadra a meghívásos alapon résztvevő énekkarok, és mutatták be 10-15 perces dalcsokraikat, valamint szebbnél szebb fellépő ruháikat, amelyek között éppúgy láthattunk autentikus népviselet, mint stilizált hímzésekkel díszített, de modernebb vonalvezetésű ruhákat is.

NYITÓSZÁMKÉNT KÖZÖS ÉNEKLÉSSEL ADTÁK MEG AZ ALAPHANGULATOT AZ ÉNEKESEK,

mégpedig a találkozónak, egyben Cserey József népdalgyűjtéseit közreadó kötetének címadó dalát, a „Kalocsai kertek alatt” című éneket dalolták el együtt, amit videóra is vettünk, majd Simon Zoltán alpolgármester mondott megnyitó beszédet, számos személyes emlékét is fölidézve Cserey Józsefről, aki az Ének–Zenei Általános Iskolában tanára volt. – tekintsék, hallgassák meg a közös produkciót és az alpolgármesteri köszöntő nyitó gondolatait!


A továbbiakban sorra állt színpadra a 12 énekkar nevezetesen

 • Kalocsai Hagyományőrző Egyesület
 • Öregcsertői Asszonykórus
 • Drágszél Asszonykórus
 • Dunapataji Népdalkör
 • Kéknefelejcs Népdalkör
 • Jánoshalma Páva Kör
 • Hagyományőrző Mélykúti Népdalkórus
 • Szakmári Mönyecskék Csoport
 • Jánoshalmi Pünkösdölősök
 • Rémi Gyöngyvirág Népdalkör
 • Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör
 • Madarasi Népdalkör


A záró produkció az idén 15 éves Mezei Virágok Népdalkör fellépése volt.
Tekintsék meg erről készült videós ízelítőnket!


A rendezvény lezárásaképpen közös vacsora következett.
Ám ezzel még nem ért véget a napi program, hiszen este hét órától amíg szusszal bírták aratóbál következett, szintén a kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében, a CLLD pályázat keretében elnyert forrás felhasználásával.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés