2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Könnyed, nyáresti programok a hungarikumok jegyében Kalocsán – A Kalocsa Jövőjéért Egyesület szervezi és bonyolítja

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 23., 13:56

Augusztus 23-án, 10 órakor Pécsi Vivien és Kákonyi István, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület tagjai a városházán tartottak sajtótájékoztatót arról az augusztus 23-29-ig tartó, Nyáresti kikapcsolódás címet viselő rendezvénysorozatról, amely döntően a hungarikumok jegyében zajlik. A pályázati forrásból megvalósuló rendezvények célja, hogy megőrizzék, megismertessék és népszerűsítsék a nemzeti értékeket, köztük a hungarikumokat, amelyek közül az országban egyedülállóan Kalocsa városa kettővel is rendelkezik. A szakmai programok mellett a felhőtlen kikapcsolódásé lesz a főszerep, viseletbemutató, fröccs est, főzőverseny kalocsai paprikával hívogatja az érdeklődőket, teszi vonzóvá, hangulatossá a nyár utolsó napjainak esetéit.

A sajtótájékoztatón Pécsi Vivien elmondta: a Kalocsa Jövőjéért Egyesület sikeresen szerepelt az Agrárminisztérium Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának pályázatán.

Kalocsa az egyetlen magyar település, amely két hungarikummal is rendelkezik: városunk nemzetközi hírnévre tett szert a népművészet (hímzés, írás, pingálás) és a fűszerpaprika által, melyek mára egybeforrtak Magyarország imázsával is. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, és a kalocsai népművészet: hímzés, írás és pingálás 2013-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, mint kulturális örökség.”– fogalmazott Pécsi Vivien.

Hozzátette: A Kalocsa Jövőjéért Egyesület a támogatási kérelemben azt tűzte ki célul, hogy a kalocsai hungarikumok, a nemzeti értékek megőrzését, népszerűsítését minden korosztály számára kedveltté tegye. Ehhez szerveztek egy könnyed, késő nyári programot.

Az egyes eseményekről és helyszínekről szólva elhangzott:

AUGUSZTUS 24., KEDD, 17.00 - VISKI KÁROLY MÚZEUM

Ezen a délutánon szakmai jellegű, de színes, érdekes előadásokat hallhatnak a résztvevők a fűszerpaprikáról, úgyis mint mezőgazdasági termékről, és úgyis, mint a kalocsai népművészet jelképéről. Az előadók Romsics Imre etnográfus, múzeumigazgató és Tamás Csaba növényorvos lesznek.

A programsorozat ismertetésének folytatásakor Pécsi Viven kifejtette:

AUGUSZTUS 25., SZERDA, 17.00 – ÉRSEKKERT

„Jaj de szép a kalocsai kislány” címmel egy gyönyörű, színes viseletbemutatót láthatnak az eseményre érkezők a kalocsai táncosok bevonásával. A ruhadarabok múltját, rendeltetését Romsics Imre múzeumigazgató tárja elénk.

Fontos megjegyeznem, hogy ehhez a naphoz társítottunk egy fotópályázatot is, tehát, aki ellátogat a programra, fotót készít, és beküldi az egyesületünk, a KJE e-mail címére, az vasárnap díjazásban részesülhet. Erről az érdeklődők részletesebben a Facebook - eseményünkben értesülhetnek majd.”– hangsúlyozta Pécsi Vivien, aki a továbbiakban Kákonyi Istvánnak adta át a szót.


Forrás: KALAOhírek


Kákonyi István az
AUGUSZTUS 26., CSÜTÖRTÖK, 18.30 - E.T. PIZZÉRIA -FRÖCCS-EST programról szólva arról számolt be:
Ezen a napon beemelünk egy nem kalocsai, de magyar különlegességet, a fröccsöt. A fröccsnek Magyarország az őshazája, és a mai napig fellegvára. Nem hiába lett hungarikum. A fröccs ma már divatos ital és nincs olyan magára valamit is adó vendéglátós, aki ne tudna szolgálni vendégeinek igazi szódavízzel készült fröccsel. Az E.T. Pizzéria teraszán helyet foglalók egy borászati bemutatót és kóstolót élvezhetnek a soltvadkerti Font Pincészet közreműködésével.

Most ugrunk egy kicsit az időben, mert szerencsére pénteken és szombaton a városban több értékes program kerül megrendezésre, így hogy senkinek ne kelljen kettészakadni, a vasárnappal folytatjuk, illetve zárjuk a programokat."– szögezte le Kákonyi István, aki azzal folytatta:  

Augusztus 29.,vasárnap, Csilás Park, 8.00 - Vasárnapi ízek paprikával főzőversenyt hirdetünk és rendezünk. A családoknak, baráti társaságoknak csak annyi a dolguk, hogy a vasárnapi ebéd készítését kihelyezik a Csilás Parkba.

A főzés ideje alatt Balaton Péter szakács mutatja be a tökéletes pörkölt elkészítését, és míg a felnőttek a bogrács mellett állnak, a gyerekeket fajáték és kerekítő foglalkozás szórakoztatja Váczné Erika óvónő segítségével.”Délután 14 órakor kerül sor a főzőverseny és a fotópályázat eredményhirdetésére, majd 16. 00 –kor a Sodrás Banda játszik Kalocsai és Kalocsa környéki dallamokat, amelyből reméljük, hogy egy jó hangulatú táncház alakul – zárta mondanivalóját Kákonyi István.

A sajtótájékoztató zárógondolatait először Pécsi Vivien, majd Kákonyi István fogalmazta meg:

Városunkra úgy gondolom, jellemző a hagyományokhoz, értékekhez való ragaszkodás, amely fontos és megőrizendő tulajdonságunk.Világunk folyamatos változásban van, nemcsak a kulturális szokások és igények változnak, hanem a kultúrához való hozzáférés módja, technikája is átalakul. A hagyományos kulturális ágazatok között a határok is egyre inkább elmosódnak. Ezért ágyazzuk be például digitális technikába, a fotó és videópályázatba a népviselet népszerűsítését, vagy hogy ilyen módon, fiatal zenészekkel tudjuk a népzenét újra megismertetni az emberekkel.”-fogalmazott Pécsi Vivien.

Kákonyi István a sajtótájékoztató végén annak a célkitűzésnek adott hangot:

Szeretnénk a város kulturális életét generációkon át megőrizni és folyamatosan gazdagítani. A stratégia akkor éri el a célját, ha összefogásra és aktivitásra serkent. A kultúra maga is várost épít, a kultúraalapú városfejlesztés hozzájárul az életminőség javításához, az élhető város feltételeinek biztosításához, egy dinamikus városfejlődés mellett. Ahogy a 2019-es Paprika Fesztiválon Nagy István agrárminiszter fogalmazott: Kalocsa évezredes hagyományai, hungarikumai, a fűszerpaprika fémjelezte népművészete és vallási tradíciói erős alapok a szükségszerű fejlődés irányába”-idézte a minisztert Kákonyi István, aki végül a rendezvény plakátját is a sajtó munkatársai rendelkezésére bocsátotta.


Forrás: KALAOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK