2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

VII. Halászléfőző Fesztivál Szeliden – hagyományt teremtettek a halfőzésből

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 30., 20:00

Na, mielőtt még belefognék a szelidi Szittyóteret júlis 29-én, szombaton még az esti órákban is belengő halászlé illatfelhő, kiváltképp a hozzá köthető hallevek dicsőítésébe, felteszek egy pofon egyszerű kérdést. Mi kell a jó halászlébe? Annyit súghatok, aki azzal kezdi, hogy jó hal, jó hagyma, kitűnő kalocsai-bátyai paprika, az máris rossz útra tévedt. A helyes válasz: csak egy kanál, amivel megeszed, mert ha jó, abba már nem kell semmi! Ezt az örökbecsű igazságot Blaskó János, Venesz-díjas mesterszakács, a VII. Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál zsűrijének elnöke sütötte el, miután a Duna menti kultikus étel fő ítészeként két társával sorra kóstolták az egyenként remekbe szabott, akarom mondani főzött halászleveket, amelyeknek készítői Szombathelytől Pirtón, Akasztón, Faddon, Kecskeméten át Bajával bezáróan érkeztek a versengésre.

Már 11 órakor ezerrel pörgött a beach food, mert ugyan kizárólag halászlevekkel lehetett részt venni a versenyben, e mellett mégis többen, különösen a vendéglő soron halcsipsz-szel, sült hallal, mindenféle hagyományos és újra értelmezett halétellel kápráztatták el a kopoltyúsokra éhes közönséget. Hogy mennyire sikeresen, azt leginkább a kialakult sorok és a jókora, hódítóan méretes, szaftos sült halak reprezentálták.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Nem tagadom, mi is, még a készre főzés előtt becsülettel végig kóstolgattuk a bográcsokban rotyogó matériákat.  Azt hittük, a korábbi évek tapasztalatával a birtokunkban minden tudásunk meg van ahhoz, hogy elkerüljük az akkor kicsit rosszabbul teljesítő szereplőket. Már csak a tisztesség kedvéért is be kell vallanom: a végső eredmények és a győztes levek kóstolása alapján bizony rendesen pofára estünk!

Kiderült, vétek volt kihagyni azokat a Duna menti halászlére hangolt verziókat, amelyekhez nem tésztát, hanem például a nálunk a szentségtöréssel egyenértékű kovászos kenyeret szolgáltak fel.

De nézzünk néhány számunkra kicsit bizarr, kicsit izgalmas alternatíváját azoknak a halászleveknek, amelyeket mások mellett a szombathelyi Kendik Szabolcs, vagy a kecskeméti Szilágyi és társa csapat követett el. Utóbbi például tejfölös, borsos kalácsot adott a vegyes halászléhez.

Apropó, vegyes! Egyöntetűen megállapítható, hogy valamennyi Dunán - túli csapat vegyes halászlét főzött, nem sajnálva belőle a harcsát, törpét, kárászt, keszeget. A folyam jobb partjáról érkezők azzal is kitűntek, hogy szinte kivétel nélkül apróhalból, illetve a hal fejéből és farkából főztek alaplevet.

Nem szeretném elhallgatni persze azoknak a kiváló éttermeknek és főzőembereiknek a produktumát sem, akik például a híres-neves Akasztói Halászcsárda képviseletében érkeztek. Ő Németh Antal, a Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál háromszoros győztese, aki ezúttal fiával, Ifj. Németh Antallal nevezett be, de külön-külön indultak a versenyben.

Aztán ott volt a Szittyótérről jól ismert Cseho, a Flick-Flack Étterem, és persze Bor Ferenc, akik a Gyula Bolt képviseletében a hagyományos pontyhalászlevével vonzotta a népes közönséget.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ezek az emberek olyan ismert személyiségei a dunapataji, szelidi gasztroéletnek, mint a zsűri másik két tagja, Kollár Gyula, a pataji Tanya Bisztro tulajdonosa, vagy a másik zsűritag, Sánta Gábor, Szancsó. Igazi, fáradhatatlan lokálpatrióták, de állíthatom: ennek ellenére a helyezésekről tisztességesen, részrehajlás és a szereplők ismerete nélkül döntöttek!

Mi, akik olyan szerencsések voltunk, hogy közvetlenül is megszemlélhettük a zsűri munkáját, jól szórakoztunk, amikor egy-egy ételnél tréfásan elhangzott: „ez  gasztroterrorista… ez amolyan háziasszony halászlé… kicsit menza minőség… sokkal jobb a kenyér, mint a halászlé, de most nem azt zsűrizzük...”
Az egyszerűbb minősítések között volt a „túl sok a paradicsom…utólag még tett hozzá paprikát, vizet, zsíros, mocsár ízű a hal”, stb.

Ám a zsűri tagjai valamennyi ételhez sok szép észrevételt is tettek, és mint elhangzott:

Az ember azt hinné, a halászlé egy olyan egyszerű étel, amit bárki képes megfőzni. Na, nem! Már csak azért sem, mert a készre főzési idő 40 perc, nincs idő módosítgatni, mert az csak ronthat a minőségen.A kellemes szombati tóparti nyári délután 16 órakor ért a csúcspontjára, amikor is Blaskó János, a zsűri elnökew, Kollár Gyula, a zsűri tagja kihirdette az eredményeket, Váradi Gyula főszervező pedig átadta a díjakat.

Első helyen a Fieszta Étterem végzett, a győztes halászlevet Csóti Sándor főzte, ő az összesen elérhető 300 pontból 282-vel került az élre.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A kiskőrösi Németh László lett a második, aki 279 ponttal szorongatta az első helyezettet.

Harmadikként a Dunapataji Szentkirályi Csapat népes tábora ujjonghatott a 266 ponttal elért előkelő helyezésnek. Itt Pintér László volt a legfőbb főzőember.

A negyedik helyezettnek kijáró bográcsot a Bévárdi major nevében főző fiatalember, Bévárdi Ádám (243 pont) vihette haza, hogy a rangos és szép helyre az is emlékeztesse.

Valamennyi résztvevő egy díszes oklevelet kapott, hogy ezzel is hangsúlyozzák a főzők elhivatottságát és a halászléfőzés melletti elkötelezettségét.

Gratulálunk a szervezőknek és a résztvevőknek, amiért a halfőzésből Szeliden is ilyen szép hagyományt teremtettek!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.