2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

VII. Halászléfőző Fesztivál Szeliden – hagyományt teremtettek a halfőzésből

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 30., 20:00

Na, mielőtt még belefognék a szelidi Szittyóteret júlis 29-én, szombaton még az esti órákban is belengő halászlé illatfelhő, kiváltképp a hozzá köthető hallevek dicsőítésébe, felteszek egy pofon egyszerű kérdést. Mi kell a jó halászlébe? Annyit súghatok, aki azzal kezdi, hogy jó hal, jó hagyma, kitűnő kalocsai-bátyai paprika, az máris rossz útra tévedt. A helyes válasz: csak egy kanál, amivel megeszed, mert ha jó, abba már nem kell semmi! Ezt az örökbecsű igazságot Blaskó János, Venesz-díjas mesterszakács, a VII. Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál zsűrijének elnöke sütötte el, miután a Duna menti kultikus étel fő ítészeként két társával sorra kóstolták az egyenként remekbe szabott, akarom mondani főzött halászleveket, amelyeknek készítői Szombathelytől Pirtón, Akasztón, Faddon, Kecskeméten át Bajával bezáróan érkeztek a versengésre.

Már 11 órakor ezerrel pörgött a beach food, mert ugyan kizárólag halászlevekkel lehetett részt venni a versenyben, e mellett mégis többen, különösen a vendéglő soron halcsipsz-szel, sült hallal, mindenféle hagyományos és újra értelmezett halétellel kápráztatták el a kopoltyúsokra éhes közönséget. Hogy mennyire sikeresen, azt leginkább a kialakult sorok és a jókora, hódítóan méretes, szaftos sült halak reprezentálták.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Nem tagadom, mi is, még a készre főzés előtt becsülettel végig kóstolgattuk a bográcsokban rotyogó matériákat.  Azt hittük, a korábbi évek tapasztalatával a birtokunkban minden tudásunk meg van ahhoz, hogy elkerüljük az akkor kicsit rosszabbul teljesítő szereplőket. Már csak a tisztesség kedvéért is be kell vallanom: a végső eredmények és a győztes levek kóstolása alapján bizony rendesen pofára estünk!

Kiderült, vétek volt kihagyni azokat a Duna menti halászlére hangolt verziókat, amelyekhez nem tésztát, hanem például a nálunk a szentségtöréssel egyenértékű kovászos kenyeret szolgáltak fel.

De nézzünk néhány számunkra kicsit bizarr, kicsit izgalmas alternatíváját azoknak a halászleveknek, amelyeket mások mellett a szombathelyi Kendik Szabolcs, vagy a kecskeméti Szilágyi és társa csapat követett el. Utóbbi például tejfölös, borsos kalácsot adott a vegyes halászléhez.

Apropó, vegyes! Egyöntetűen megállapítható, hogy valamennyi Dunán - túli csapat vegyes halászlét főzött, nem sajnálva belőle a harcsát, törpét, kárászt, keszeget. A folyam jobb partjáról érkezők azzal is kitűntek, hogy szinte kivétel nélkül apróhalból, illetve a hal fejéből és farkából főztek alaplevet.

Nem szeretném elhallgatni persze azoknak a kiváló éttermeknek és főzőembereiknek a produktumát sem, akik például a híres-neves Akasztói Halászcsárda képviseletében érkeztek. Ő Németh Antal, a Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál háromszoros győztese, aki ezúttal fiával, Ifj. Németh Antallal nevezett be, de külön-külön indultak a versenyben.

Aztán ott volt a Szittyótérről jól ismert Cseho, a Flick-Flack Étterem, és persze Bor Ferenc, akik a Gyula Bolt képviseletében a hagyományos pontyhalászlevével vonzotta a népes közönséget.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ezek az emberek olyan ismert személyiségei a dunapataji, szelidi gasztroéletnek, mint a zsűri másik két tagja, Kollár Gyula, a pataji Tanya Bisztro tulajdonosa, vagy a másik zsűritag, Sánta Gábor, Szancsó. Igazi, fáradhatatlan lokálpatrióták, de állíthatom: ennek ellenére a helyezésekről tisztességesen, részrehajlás és a szereplők ismerete nélkül döntöttek!

Mi, akik olyan szerencsések voltunk, hogy közvetlenül is megszemlélhettük a zsűri munkáját, jól szórakoztunk, amikor egy-egy ételnél tréfásan elhangzott: „ez  gasztroterrorista… ez amolyan háziasszony halászlé… kicsit menza minőség… sokkal jobb a kenyér, mint a halászlé, de most nem azt zsűrizzük...”
Az egyszerűbb minősítések között volt a „túl sok a paradicsom…utólag még tett hozzá paprikát, vizet, zsíros, mocsár ízű a hal”, stb.

Ám a zsűri tagjai valamennyi ételhez sok szép észrevételt is tettek, és mint elhangzott:

Az ember azt hinné, a halászlé egy olyan egyszerű étel, amit bárki képes megfőzni. Na, nem! Már csak azért sem, mert a készre főzési idő 40 perc, nincs idő módosítgatni, mert az csak ronthat a minőségen.A kellemes szombati tóparti nyári délután 16 órakor ért a csúcspontjára, amikor is Blaskó János, a zsűri elnökew, Kollár Gyula, a zsűri tagja kihirdette az eredményeket, Váradi Gyula főszervező pedig átadta a díjakat.

Első helyen a Fieszta Étterem végzett, a győztes halászlevet Csóti Sándor főzte, ő az összesen elérhető 300 pontból 282-vel került az élre.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A kiskőrösi Németh László lett a második, aki 279 ponttal szorongatta az első helyezettet.

Harmadikként a Dunapataji Szentkirályi Csapat népes tábora ujjonghatott a 266 ponttal elért előkelő helyezésnek. Itt Pintér László volt a legfőbb főzőember.

A negyedik helyezettnek kijáró bográcsot a Bévárdi major nevében főző fiatalember, Bévárdi Ádám (243 pont) vihette haza, hogy a rangos és szép helyre az is emlékeztesse.

Valamennyi résztvevő egy díszes oklevelet kapott, hogy ezzel is hangsúlyozzák a főzők elhivatottságát és a halászléfőzés melletti elkötelezettségét.

Gratulálunk a szervezőknek és a résztvevőknek, amiért a halfőzésből Szeliden is ilyen szép hagyományt teremtettek!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK