2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Szent István példája: hit, misszió, közösségépítés, felelősségvállalás – Ünnepi szentmise államalapításunk ünnepén

Szent István példája: hit, misszió, közösségépítés, felelősségvállalás – Ünnepi szentmise államalapításunk ünnepén
Illés György Cinó  |  2022. 08. 23., 13:23

A változékony, esős időre tekintettel a reggel 10 órai ünnepi szentmise után a Nagytemplomban tartotta meg ünnepi beszédét dr. Filvig Géza polgármester, majd a Szentháromság téren felállított Szent István szobornál Váczi Attila szavalatával, a Mezei Virágok Népdalkör előadásával és koszorúzással folytatódott Kalocsa város augusztus 20-ai ünnepsége, amelyen mások mellett részt vett és a szobor lábazatánál koszorút helyezett el Font Sándor országgyűlési képviselő is.

A már az ünnep előestéjén, pénteken délután öt órai kezdettel a Szent István király – egykori Jezsuita – templomban, Szent István király csontereklyéjének jelenlétében, a helyi papság koncelebrálásával ünnepi érseki szentmisét mutatott be dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek.
A szentmisén sokan népviseletben jelentek meg, a mise után pedig kisebb agapé keretében fehér- és vörösborral, valamint sós süteményekkel vendégelték meg a híveket.

Augusztus 20-án, szombaton a Városházán reggel fél kilenckor ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött a városi ünnepségek sora. Az ülésen Kalocsa hagyományai szerint átadták Kalocsa város kitüntető elismeréseit.
A kitüntetések átadását követően, reggel tíz órai kezdettel államalapító királyunk és műve tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a Nagyboldogasszony főszékesegyházban, majd a Szentháromságtéren megkoszorúzták Szent István király szobrát.

Ünnepi mise, kenyérszenteléssel

A szombati nagymisét Fülöp Ernő apát-kanonok, Kalocsa belvárosi plébános mutatta be Richter Mátyás érseki titkár, belvárosi plébánia káplánja, valamint dr. Mészáros István, a Szent István király templom templomigazgatója koncelebrálása mellett.

A szentmisén részt vett Kalocsa számos intézményének, hivatalának vezetősége, fegyveres testületeinek delegációja és több önkormányzati képviselő mellett városunk polgármestere, dr. Filvig Géza is.

A SZENTMISE ELEJÉN NÉPVISELETBE ÖLTÖZÖTT FIATALOK JÁRULTAK AZ OLTÁR ELÉ AZ IDEI ÉV ÚJ KENYEREIVEL, AMELYEKET RICHTER MÁTYÁS KÁPLÁN ÁLDOTT MEG.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Szentbeszédében Fülöp Ernő valóságos történelemleckét adott a híveknek: különleges forrásokat idézve, a nagy többség által nem ismert, fontos részleteket megosztva mutatta be lépésről lépésre Szent István életművét.
Államalapító királyunk tetteit az utókor számára példaként állította, és négy megtartóerőt adó, államunk évezredes fennállásának pillérét jelentő értéket helyezett beszéde középpontjába, amelyeket mindnyájunknak követnie kell:

  • Hit – amelyet maga szent István i az első helyre tett
  • Misszió – vagyis az egyház szervezetének kiépítése
  • Közösségépítés – az emberiség és a társadalom minden szintjén
  • Felelősségvállalás – megértés és mérséklet, elkötelezetten vállalt átalakulások, de mindenki javára, a jövőért és a nemzeti megmaradásért


Szent István király e fundamentumokra építette államát, amely így az elmúlt, viszontagságokkal terhelt évezredet is átvészelte, és a mai, sorsfordító időkben nekünk is ezt kell követnünk, és továbbörökítenünk utódainkra, a hit szilárd fundamentumán állva.

Életművével az utókor és a kortársak nagyrabecsülését is kivívta első, szent királyunk, a még a hazánkkal – különösen a maga korában – nem felhőtlen kapcsolatot ápoló Franciaország ismert diplomatája, a XX. század első felében élt drámaíró, költő, esszéíró Paul Claudel is úgy fogalmazott Szent Istvánnak fiához írott intelmei elolvasása után – amint azt Fülöp Ernő beszéde nyitányaként idézte –:

A nagyszerű gondolatok olvasása közben éreztem, minő nagy nemzet ez a magyar nép, amelynek már a mai európai emberiség hajnalán ilyen hallatlan eszű királya volt… Erőm fogytáig hirdetem, hogy a Duna-medencében csak a Szent István-i úton lehet keresni a gyógyulást.”

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK