2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A higgadtság volt a lényeg a mauritániai nyitányon

2016. 01. 05., 09:21

Nem dűnés, sokkal inkább tempós szakasszal indult az Africa Eco Race második felvonása Mauritániában, márpedig ez a kamionos kategóriában dobogós helyezésért küzdő Qualisport stratégiáját is meghatározta. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő nem vállalt túlzott kockázatot, a Scania-trió inkább megpróbált higgadt maradni.

Ez egyáltalán nem volt könnyű a hatodik, 174 kilométer hosszú szakaszon: a nyugat-szaharai Dakhlában töltött pihenőnap után a dűnék hazájába, Mauritániába érkezett a mezőny, ám homokozás helyett inkább gyors szakasz várt a versenyzőkre. Kovácsékban is dolgozott az adrenalin, főképp annak fényében, hogy kerék a kerék melletti csatát vívtak közvetlen ellenfelükkel, a portugál kamionos királynővel, Elisabete Jacintóval.

– Rendkívül szoros volt a csata, hosszú ideig padlógázzal haladtunk egymás mellett, de végül inkább visszafogtuk magunkat. A tevefüves részeken könnyű lett volna eldobni az autót, vagy összeszedni egy komolyabb sérülést, Mauritánia sava-borsa viszont még hátravan, így nem akartunk feleslegesen kockáztatni. A mai időveszteségünk minimális, a dűnés szakaszok pedig még csak most következnek, így bizakodóak vagyunk a folytatást illetően – nyilatkozta a magyar pilóta, aki 1 óra 35 perces idővel teljesítette a napi penzumot: ez a kategória 5. legjobb eredménye volt.


Forrás: Qualisport - Facebook

Jacinto másfél perccel volt gyorsabb a magyaroknál: jelenleg a luzitánok MAN-es pilótanője birtokolja a 3. helyet a kamionosok között, 1 óra 20 perccel megelőzve a Qualisport gárdáját. A kategóriában a Kamaz gyári armadájának vezérpilótája, Anton Shibalov vezet, aki az autós-kamionos összevont értékelésben is a 2. helyet mondhatja magáénak.

Az autósoknál meglepetést hozott a napi szakasz: a francia Dominique Housieaux volt a leggyorsabb MD Buggy-jával, maga mögé utasítva az éllovas Kanat Shagirovot. A kazah Toyota-ászhoz a legközelebb Pascal Thomasse áll, az MD Optimusszal versenyző francia hátránya 28 perc 39 másodperc. Szalay Balázs és Bunkoczi László remekelt az első mauritániai menet során: az Opel Dakar Team egysége a 4. legjobb időt repesztette, az autós összesített tabellán azonban maradtak a 8. helyen. – Száznyolcvan-százkilencven kilométer per órás tempót diktáltunk, dobált, rázott, mint a fene, röpködött a Mokka jobbra-balra, de végre volt egy tiszta szakaszunk, amely bár viszonylag rövid volt, de éppen a tempó miatt ugyanolyan fárasztó, mint egy négyszázötven kilométeres pálya – értékelt a célban Szalay.

A motorosoknál folytatódott az uralom: sokan már most odaadnák a győzelmi trófeát a tavalyi első Pal Anders Ullevalseternek, aki KTM-jével újabb szakaszelsőséget húzott be és az összesítésben 2 óra 27 perccel előzi meg az oroszok motorosnőjét, a Husqvarnával vitézkedő Anasztaszja Nyifontovát.

A hatodik szelektív szakasz után Chamiban vert tábort az Africa Eco Race mezőnye, amely kedden Amodjar felé veszi az irányt. A mért táv hossza 414 kilométer lesz, jobbára homokos tereppel, ám a résztvevők az előrejelzések szerint kapnak a nyakukban egy adag dűnét is.

Forrás: Qualisport - Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés