2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött a Kalocsa-Paks Duna-hídra vezető út nyomvonalának régészeti feltárása

Befejeződött a Kalocsa-Paks Duna-hídra vezető út nyomvonalának régészeti feltárása
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 29., 15:05

Nem sokkal a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezőjének kihirdetése előtt befejeződött az új hídra vezető út nyomvonalának régészeti feltárása a kalocsai oldalon. A Foktő község közigazgatási területét érintő régészeti feltárások eredményéről Bakai Károly polgármester tájékoztatta portálunkat.

Először május végén írtunk arról, hogy a Duna kalocsai oldalán, a Kalocsa-Paks Duna-hídhoz vezető út alatti terület régészeti feltárásának segítésére megjelent az első munkagép, majd a szakemberek megkezdték a munkát. 

Bakai Károly, Foktő község polgármestere a régészeti feltárásokról szólva elmondta: az út teljes nyomvonalát érintő, illetve attól jobbra-balra meghatározott távolságra elvégzett régészeti feltárás a szakemberek szerint - a várakozásokkal megegyezően - nem hozott olyan eredményt, hogy az adott területen folytatni kellene a feltárást. Ily módon a munkálatok megkezdésének régészeti szempontból nincs akadálya. 

Jó hír ez abból a szempontból is, hogy az esetleges kiterjedtebb, mélyrehatóbb és intenzívebb régészeti feltárások nem növelik a beruházás költségét. Ráadásul az ilyen munka időigényes lehet, több esetben hátráltatta már egy adott beruházás fizikai megvalósítását. Ezzel itt most nem kell számolni.

Mint beszámoltunk róla, az uniós közbeszerzési értesítőben hivatalosan is megjelent: kihirdették a Kalocsa-Paks Duna-híd és az ezzel összefüggő beruházások kivitelezőjét. A közel 1 kilométer hosszú hidat és a kapcsolódó 25 kilométer úthálózatot a Duna Aszfalt valósítja meg.

A kelet-nyugat irányú 512-es út az autópályától halad majd a hídig, majd a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Ebben a részprojektben építik meg a hidat.
bővebben ...


Az új híd az 512-es utat, Kalocsa nyugati elkerülőjét köti össze a Duna jobb partján futó M6-os autópályával. A hídra vezető, majd az autópályáig tartó, 13 kilométer hosszú útszakasz számozása a Duna paksi oldalán sem változik. 

A tender másik része egy erre az útra merőleges új út megvalósításából áll, ami kétszer egy sávon Gerjent és Paksot köti majd össze. Ez az új útszakasz 11,2 kilométer hosszú, és komolyabb műtárgyakat nem kell hozzá építeni. 


A kelet-nyugat irányú 512-es út tehát az autópályától halad majd a hídig, majd a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Ebben a részprojektben építik meg a hidat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK