2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kivágták a sétálóutcai fasort – A fák újratelepítését terv szerint elvégzik

Kivágták a sétálóutcai fasort – A fák újratelepítését terv szerint elvégzik
Illés György Cinó  |  2020. 10. 06., 08:55

Megkezdődött a főutcai ostorfasor kiváltásának harmadik, utolsó előtti üteme. A fákat tegnap vágták ki a sétálóutcában, és még az folyamán telepítik a helyükre a pótlást, de más fafaj egyedeivel. Ugyanezt a fajt ültetik az utcán végig ott, ahol a beépítettségre a kétszintes magasság a jellemző.

Sajnos néhány egészséges törzsű, életerős fát is ki kellett vágni a sétálóutcában, ahol nagy lendülettel zajlik a Szent István király úti fasorok kiváltásának harmadik üteme. Az utolsó fát tegnap, hétfőn délelőtt vágták ki a Belvárosi Kávéház előtt. A következő, negyedik, egyben befejező ütemben még több már korábban újratelepített, fiatal, életerős példányt fognak kivágni, ott ugyanis már több tucat fát következetes munkával kicseréltek az elmúlt két-három évtized során.

Ez az ára annak, hogy a már az előző ciklusban elfogadott koncepció szerint elvégzendő munka nyomán egységes korú és fajú fák szegélyezzék a főutcát, legalábbis a Nagytemplomtól a Filvig-közig.
Onnantól a buszmegállóig ugyanis gömbkőrisek díszítik majd városunk emblematikus utcáját, amelyeket már el is telepítettek – ez volt a fasor kiváltásának második szakasza.
Az első szakasz már tavaly lezajlott, a mostanihoz hasonlóan előnevelt, legalább 14 cm törzskörméretű – azaz kerületű –, szintén mezei juhar egyedek ültetésével, idén tavasszal még az útburkolatok felújításával kiegészült a fejlesztés.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A mostani munkaütem elvégzéséhez a sétálóutcai munkaterületet elkerítették, majd a fákról előbb levagdosták és teherautókra pakolták az ágakat, végül a díszeiket vesztett törzsekbe előbb éket vágtak, aztán ledöntötték őket.
Az utolsó törzs kidöntésénél épp jelen voltunk:


A fák kivágása e héten, keddtől már a városháza előtti szakaszon folytatódik, ahol az eredetileg elfogadott tervektől eltérően – egy utóbb megszavazott módosítás nyomán – az összes ostorfát kivágják, hogy juharfákat telepítsenek a helyükre. Korábban a városháza előtt már teljesen megújított fasorrész megtartását tartalmazta a terv. A fiatal fák kivágását az egységes utcakép megtartásának igényével indokolták, bár ezt a szemközti szakasz kiöregedett fáinak cseréjével is meg lehetett volna oldani.

A munkálatokról a közösségi médiában adott tájékoztatást a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft.
E szerint az újrafásítással kapcsolatos munkálatok október 6-ától, keddtől várhatóan 16-áig, jövő péntekig tartanak majd, és a Grősz József utca – a börtön köze – és a Batthyány utca – a Sóhajok hídja – közötti szakaszon folytatódnak, megváltozott forgalmi rend mellett.


A BÖRTÖNTŐL A TEMPLOM FELÉ EGYIRÁNYÚSÍTÁS LÉP ÉLETBE!

A templom irányából a forgalmat a Batthyány utcán keresztül a Hunyadi János utcára terelik el.

KÉRETIK AZ ÉRINTETT SZAKASZOKON FOKOZOTT FIGYELEMMEL KÖZLEKEDNI!

A jelenleg zajló munkák megkezdéséről dr. Filvig Géza polgármester közéleti közösségi médiás oldalán előre tájékoztatta a lakosságot:

Megkezdődtek a sétálóutcában is az újrafásítási program munkálatai. Mindenki számára különösen érzékeny ez az utcaszakasz, nekem is szokatlan a látvány, de a cél a biztonságunk”– írta bejegyzésében a polgármester, hozzátéve, hogy szakemberek által megvizsgált fák, amint a képeken is látható, valóban betegek és korhadtak, így balesetveszélyesek voltak, főleg egy olyan szakaszon, ahol nagy a gyalogos forgalom.

Filvig Géza végül abbéli bizodalmát fejezte ki, hogy minél előbb megerősödnek az új fák, és megint szép lesz a sétálóutca.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK