2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kivágták a sétálóutcai fasort – A fák újratelepítését terv szerint elvégzik

Kivágták a sétálóutcai fasort – A fák újratelepítését terv szerint elvégzik
Illés György Cinó  |  2020. 10. 06., 08:55

Megkezdődött a főutcai ostorfasor kiváltásának harmadik, utolsó előtti üteme. A fákat tegnap vágták ki a sétálóutcában, és még az folyamán telepítik a helyükre a pótlást, de más fafaj egyedeivel. Ugyanezt a fajt ültetik az utcán végig ott, ahol a beépítettségre a kétszintes magasság a jellemző.

Sajnos néhány egészséges törzsű, életerős fát is ki kellett vágni a sétálóutcában, ahol nagy lendülettel zajlik a Szent István király úti fasorok kiváltásának harmadik üteme. Az utolsó fát tegnap, hétfőn délelőtt vágták ki a Belvárosi Kávéház előtt. A következő, negyedik, egyben befejező ütemben még több már korábban újratelepített, fiatal, életerős példányt fognak kivágni, ott ugyanis már több tucat fát következetes munkával kicseréltek az elmúlt két-három évtized során.

Ez az ára annak, hogy a már az előző ciklusban elfogadott koncepció szerint elvégzendő munka nyomán egységes korú és fajú fák szegélyezzék a főutcát, legalábbis a Nagytemplomtól a Filvig-közig.
Onnantól a buszmegállóig ugyanis gömbkőrisek díszítik majd városunk emblematikus utcáját, amelyeket már el is telepítettek – ez volt a fasor kiváltásának második szakasza.
Az első szakasz már tavaly lezajlott, a mostanihoz hasonlóan előnevelt, legalább 14 cm törzskörméretű – azaz kerületű –, szintén mezei juhar egyedek ültetésével, idén tavasszal még az útburkolatok felújításával kiegészült a fejlesztés.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A mostani munkaütem elvégzéséhez a sétálóutcai munkaterületet elkerítették, majd a fákról előbb levagdosták és teherautókra pakolták az ágakat, végül a díszeiket vesztett törzsekbe előbb éket vágtak, aztán ledöntötték őket.
Az utolsó törzs kidöntésénél épp jelen voltunk:


A fák kivágása e héten, keddtől már a városháza előtti szakaszon folytatódik, ahol az eredetileg elfogadott tervektől eltérően – egy utóbb megszavazott módosítás nyomán – az összes ostorfát kivágják, hogy juharfákat telepítsenek a helyükre. Korábban a városháza előtt már teljesen megújított fasorrész megtartását tartalmazta a terv. A fiatal fák kivágását az egységes utcakép megtartásának igényével indokolták, bár ezt a szemközti szakasz kiöregedett fáinak cseréjével is meg lehetett volna oldani.

A munkálatokról a közösségi médiában adott tájékoztatást a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft.
E szerint az újrafásítással kapcsolatos munkálatok október 6-ától, keddtől várhatóan 16-áig, jövő péntekig tartanak majd, és a Grősz József utca – a börtön köze – és a Batthyány utca – a Sóhajok hídja – közötti szakaszon folytatódnak, megváltozott forgalmi rend mellett.


A BÖRTÖNTŐL A TEMPLOM FELÉ EGYIRÁNYÚSÍTÁS LÉP ÉLETBE!

A templom irányából a forgalmat a Batthyány utcán keresztül a Hunyadi János utcára terelik el.

KÉRETIK AZ ÉRINTETT SZAKASZOKON FOKOZOTT FIGYELEMMEL KÖZLEKEDNI!

A jelenleg zajló munkák megkezdéséről dr. Filvig Géza polgármester közéleti közösségi médiás oldalán előre tájékoztatta a lakosságot:

Megkezdődtek a sétálóutcában is az újrafásítási program munkálatai. Mindenki számára különösen érzékeny ez az utcaszakasz, nekem is szokatlan a látvány, de a cél a biztonságunk”– írta bejegyzésében a polgármester, hozzátéve, hogy szakemberek által megvizsgált fák, amint a képeken is látható, valóban betegek és korhadtak, így balesetveszélyesek voltak, főleg egy olyan szakaszon, ahol nagy a gyalogos forgalom.

Filvig Géza végül abbéli bizodalmát fejezte ki, hogy minél előbb megerősödnek az új fák, és megint szép lesz a sétálóutca.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés