2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT 25 – Konferencia az elmúlt és a következő negyedszázadról

Illés György Cinó  |  2017. 06. 06., 18:23

A TEIT 25 éves fennállásának alkalmából tartott konferencia előadói közt Süli János minisztert is üdvözölhettük Kalocsán, az egykori nagyszeminárium épületében, ahol egész napos konferencia keretében idézték föl a paksi erőmű létesítésének és a TEIT létrejöttének hőskorától a mostanáig megtett utat, míg más előadások a jelenkor kihívásaira kerestek válaszokat, a TEIT Paks 2 projekttel kapcsolatos teendőit, az erőművel való együttműködés lehetőségeit véve górcső alá. Romhányi Károly, Gerjen polgármestere települése oroszországi kapcsolatépítéséről beszélt.

A konferenciának helyt adó Kamarateremhez vezető folyosószakaszon Vincze Bálint grafikus, tipográfus, fotóművész természetfotóiból berendezett kiállítást, majd magát a konferenciát is dr. Bálint József kalocsai polgármester, a TEIT elnöke nyitotta meg, köszöntve a rendezvényt jelenlétével megtisztelő, illusztris sokaságot, köztük név szerint is Font Sándor országgyűlési képviselőt, Süli János tárca nélküli minisztert, valamint a TEIT korábbi elnökeit, Török Gusztáv Andort és Török Ferencet, valamint a konferencia előadóit.

A TEIT elnök előadása a szervezet létrejöttének és fejlődésének történetét, valamint a szervezet tevékenységét foglalta össze. Rámutatott, hogy a TEIT-nek közelgő fejlesztések kapcsán e szerepe még nőhet is, mivel abban szeretnének ugyanolyan módon segítséget nyújtani a mindenkori szakmai vezetésnek.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Ez nem jelenti azt, hogy az alternatív energiákat nem ismerjük el, de aki egy kicsit is foglalkozott az energiával, az tudja, hogy egy alaperőműre szükség van. A továbbiakban Süli János és Hamvas István vezérigazgató is köszöntötte a hallgatóságot, nem titkolva el, ahogy az erőmű-bővítések és a kapacitás-fenntartásnak vannak ellenzői is. Amint a miniszter fogalmazott, ezért fontos, hogy zárják soraikat, és hogy

MIND A PAKS 1, MIND A PAKS 2 AZT TUDJA MONDANI A TÁRSSZERVEZETEKKEL EGYÜTT, HOGY MAGYARORSZÁGNAK ERRE ENERGIABIZTONSÁGI ÉS NEMZETBIZTONSÁGI OKBÓL IS SZÜKSÉGE VAN.

Hamvas István emlékeztetett, hogy az erőmű építésének idején nem volt jellemző a mostani nyitottság, de már ’92-re fölismerték ennek fontosságát a bizalom megszerzése érdekében, így aláírták a TEIT-tel a megállapodást. Ezzel a települések leghitelesebb, választott vezetői vihették a híreket a településeikre.
Az erőmű vezére rövid köszöntője végén – atomerőmű vezetőjéhez méltó szavakkal – megköszönte a TEIT-nek az elmúlt 25 év során mutatott „aktivitást”.

Font Sándor országgyűlési képviselő saját személyes élményeit, tapasztalatait idézte föl az erőművel kapcsolatban, amelyeket még villamosmérnök hallgatóként élt át üzemlátogatásán, illetve már képviselőként szerzett, majd a TEIT, illetve az erőmű működése kapcsán lehetővé vált települési fejlesztésekről is szólt.
Font azt kívánta, hogy a TEIT működésének e hármassága – ellenőrzés, tájékoztatás és településfejlesztési funkciója – maradjon meg.

Az első kapavágástól

A szakmai előadások sorát Süli János kezdte meg, aki történeti visszatekintéssel indította mondandóját, fölidézve azt is, hogy eleinte akadozott a projekt, ami végül szerencsének bizonyult, mert így sokkal korszerűbb, biztonságosabb formában valósulhatott meg az erőmű. Fölidézte, hogy később – már a kiemelt KISZ építkezés során – 10.000 dolgozóval folytak a munkálatok a Paksi Atomerőmű erőmű építésénél, ahol a fiatalok mellett kétezer műszaki katona is dolgozott.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A bal partnak kulcskérdés a híd

A miniszter fontosnak tartja, hogy a projekt kapcsán ne csak Paks, hanem a térség többi települése is fejlődjön.

E TELEPÜLÉSEK SZEREPÉT ELSŐSORBAN A SZÁLLÁSHELY-BIZTOSÍTÁS, A MUNKÁSOK ELLÁTÁSA, ÉLELMEZÉSE, SZOLGÁLTATÁSOK PIACÁNAK BŐVÜLÉSE TERÉN LÁTJA, DE GONDOSKODNI KELL A LÉTREJÖVŐ KAPACITÁSOK MEGFELELŐ UTÓHASZNOSÍTÁSÁRÓL IS.

Ahhoz, hogy ebben a Duna bal partján fekvő települések is részt vehessenek, meg kell épülnie az új Duna-hídnak. Ez a fejlesztésnek a társadalommal való elfogadtatása szempontjából is fontos, a kiépülő autópálya-kapcsolat pedig a későbbiekben a vállalkozásokat is ösztönözheti az itteni fejlesztésekre, letelepedésre.
A miniszter mindemellett a kalocsai kórház várható szerepéről is szólt.

Paks 2-vel folytatódnak a road-show-k

Mittler István a környező településekre szervezett road show-k eredményeiről, valamint a TEIT-tel és a 41 társult településsel való kapcsolat további megerősítésének fontosságáról is szólt.

Ez év júniusától megújult külsővel és belső tartalommal járja az országot a bemutató autó, amely elsőként a nagy nyári fesztiválokon jelenik majd meg.
A látogatóközpont utolsó szekciójában kapnak helyet a Paks 2-vel kapcsolatos információk, de ígéret van arra is, hogy létesítenek egy új látogatóközpontot, kilátóval, dunai kikötővel, amely álmoknak csak a pénzügyi keret szab határt.

MITTLER ISTVÁN A PAKS 2 ÉS A TEIT KÖZTI MEGÁLLAPODÁS MEGKÖTÉSÉT SÜRGETTE, DE ÍGÉRETET TETT A KAPCSOLATOK MÉLYÍTÉSÉRE A TÖBBI KÖRNYÉKBELI TELEPÜLÉSSEL IS

Kováts Balázs címzetes docens „egy-két érdekes poént villantott föl” a múltból, „barátságról, háborúról a TEIT és az atomerőmű közt”, fölidézve a legsúlyosabb konfliktust, a 2008-as, a megrongálódott fűtőanyag miatt kialakult helyzetet, amikor a TEIT még saját zözdszervezet létrehozásával és a nemzetközi atomenergia-ellenes szervezetekkel való kapcsolatfölvétellel is fenyegetőzött, de végül szakmai úton rendezték a kérdést.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a jövő programját vetítette előre TEIT számára. Úgy vélte, először is aktualizálni kell a 2015-19-es stratégiát. A következő 25 évre is megfogalmazott intelmei szerint a legfontosabb feladat a pozíciófoglalás a Paks 2 által teremtet új világban, előbb utóbb szerződést kell kötniük az együttműködésről, amihez azt is meg kell mondaniuk, mit tudnak nyújtani a kapott szolgáltatásokért, támogatásért cserébe.

A befogadási attitűd erősítésére többet kell nyilatkozniuk, ki kell állniuk Paks 2 mellett.
A szakember úgy vélte, ideje, hogy a TEIT is kinyilvánítsa, hogy ott áll Paks 2 fölépítése és üzembe helyezése mellett, hiszen a térségben élők véleményének az országos döntéshozók előtt is van súlya.

Ez egy hatalmas dolog volna, én merem javasolni a TEIT-nek, hogy szíveskedjen ezt egy féléven belül nagyon ügyesen, pontosan megfogalmazni, a testületekkel elfogadtatni, és utána nyilvánosságra hozni. Ez hatalmasat segítene az elfogadtatásban és az ellenzők visszaszorításában. Az előadó úgy vélte,

A TEIT FONTOS SZEREPET JÁTSZHAT A SAJÁT TELEPÜLÉSEK LEHETŐSÉGEINEK FÖLTÁRÁSÁBAN, A VÁLLALKOZÓK ÖSZTÖNZÉSÉBEN IS A PAKS 2 ÉPÍTÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ LEHETŐSÉGEK KIHASZNÁLÁSÁRA.

Az új híd épp azért szükséges, hogy lehessen közlekedni, csak legyen, aki átközlekedik rajta. Kovács Antal kommunikációs igazgató az erőmű és a TEIT együttműködéséről szólt, sürgetve, hogy a szervezet a javak szétosztása és az erőmű ellenőrzése mellett vállaljon mind nagyobb és aktívabb szerepet az erőmű üzeneteinek a lakosság felé való közvetítésében is.

Képgaléria megtekintése (50 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Honti Gabriella az RHK Kft. kommunikációs vezetője a kávészünet előtt tartott előadásában tájékoztatást adott cégüknek a nyilvánossággal való kapcsolatáról, Enyedi Bernadett, az Atomtechnikai Múzeum vezetője intézménye pedagógiai programját mutatta be, a hazai nukleáris településszövetségek és a GMF nemzetközi szervezet kapcsolatáról a GMF magyar alelnöke, Dohóczky Csaba szólt.

Romhányi Károly, Gerjen polgármestere településének a paksi bővítésre való felkészülését, benne útépítést, valamint oroszországi testvérvárosi, illetve az ahhoz kapcsolódó gazdasági, szakmai kapcsolatépítését, a partnernél tett cserelátogatás tapasztalatait ismertette.

A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás tapasztalatait Kovács Győző bodai polgármester, a szervezet elnöke osztotta meg a társszervezet képviselőivel.

Végül az NymTIT, a TETT és az ITT alelnökei köszöntötték a rendezvényt és a 25 éves TEIT-et, majd Gáncs István tengelici polgármester, a TEIT alelnöke mondott zárszót.
A konferenciához egész napon át tartó családi nap programjai várták az érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés