2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dübörögő bandák, dübörgő motorok – Megint elkerülte a vihar a szelidi motoros találkozót

Illés György Cinó  |  2019. 08. 28., 09:02

Mondhatni, már hagyomány, hogy a Pirates Family MC évi nagy seregszemléjét esőfelhők fenyegetik, nagy viharok kerülgetik, de – nyilván, látva a kalózok túlerejét – támadni nem mernek. A mennydörgést túlbömbölték a hangszórók, a villámokat elhomályosították a színpadi fényeffektek, a közönség és az időjárás kitartott. A buli után egy kis eső verte el meghunyászkodva a port, hogy segítse a másnapi pakolást. Egye kefe, ennyi jövőre is jöhet! A találkozó rendezvénysorának központi eleme a zene – a pénteki és szombati koncertekről videós ízelítőt is hoztunk.

Az idei Pirates Family MC motoros találkozón végig igazi nyári idő volt, de akárcsak tavaly, zárásra most is jött egy frissítő eső. A változékonyra forduló időjárásnak a csütörtöki nyitónapon még nyoma sem volt, de a találkozóra már akkor is sűrű felhőkben érkeztek a foktői kalózok barátai, haverjai, ismerősei, tesói, és a rockzene rajongóinak tömegei, hiszen a Szelidi-tó hagyományos szezonzáró rendezvénye immár évtizedek óta a térség rockéletének egyik, ha nem „A” legnagyobb eseménye.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A rockerek és a motorosok seregszemléje idén is hatalmas tömeget vonzott. A rendezvény keretében megtartott vidám kapcsolódó programokról, valamint az újra átrendezett, ezáltal még tágasabbnak tűnő helyszínről már tegnap írtunk, most a zenei kínálatot vesszük górcső alá.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Csütörtök – a zenei műfajok széles skálájával

A csütörtöki nap, amint szokott, némileg „szellősebben” indult. A Country Roadnak az itteni közönség vérét talán kevésbé pezsdítő, de mindenki számára könnyen fogyasztható muzsikája pont jó kezdet volt a kalózbarátságok mélyítéséhez, a régi motoros cimborák üdvözléséhez.

Ez a kalocsai zenekar egyébként a térség talán legfoglalkoztatottabb együttese, a motoros találkozónap pedig visszatérő vendége. A tavalyi találkozón adott koncertjükön egy nótát videóra is vettünk, tavalyelőtt ők adták a zárónap délutáni koncertjét, 2016-ban és 2017-ben a nyitónap záróbulija volt az övék.

A csütörtöki nap második zenekara a Hátsó Ajtó volt, akik szintén visszatérő vendégek itt, mondhatni, bérelt helyük van a nyitónap második koncertjére, hiszen tavaly is övék volt a csütörtök este nyolckor kezdődő produkció, a mostani szelidi fellépésükről pedig egy promóciós videót is készítettek.

Este tíz felé már nyoma sem volt a nyitónapi lazaságnak, a Kowalskí meg a Vega koncertjére már jókora tömeg verődött össze. Ez a banda szintén nem ismeretlen e partvidéken, hiszen tavaly a pénteki nap húzóneve volt a csapat, és akkori föllépésükről egy videót is hoztunk.

A csütörtöki kínálatot a God Guns – Lynyrd Skynyrd Tribute Band zárta, akik a blues, a country és a folk elegyéből évtizedekkel ezelőtt kialakult amerikai zenei stílus, a „déli rock” műfaját hozták el a tóparti közönségnek.

Péntek

A második napon a Rock Fanatic nyitotta fellépők sorát, akik – amint Facebook-oldalukon maguk is hirdetik – szeptember 28-án az idei Keceli Birkafőző Versenyen is föllépnek majd. A 2013 nyarán alakult zenekar komoly múlttal rendelkező muzsikusai először csak egy koncert erejéig álltak össze, épp egy motoros fesztiválon való rockerkedésre, amit annyira élveztek, hogy továbbgondolták a dolgot, így – több tagcsere után alakult ki a mai felállás. Céljuk a klasszikus magyar rockzene értékeinek megóvása és életben tartása, műsorunk ennek szellemében P.Mobil, Dinamit, P.Box, Vikidál, Tunyogi, Edda, Omega, Piramis és Bikini számokból áll.

Ezen a napon a második koncertet a Fish együttes adta. A hard pop műfajhoz sorolt zenekar, zenéjében a rock, punk, a hip-hop, rap, elemeit ötvözi sajátos eleggyé. Motoros találkozón most először léptek színpadra. Ízelítőnek itt egy nóta videója:

A Fish azzal s emlékezetessé tette föllépését, hogy a színpadról lelépett, és „földre vitte” a közönséget, aztán ugrathassák őket…

A második nap fő műsoridejében a Road együttesé volt a színpad. A zenekar „megvette a közönséget”: a zúzós hangzás mellé kőkemény vizuális effektekkel, szikraszórókkal, extrém teljesítményű füstgépekkel, lángcsóvákkal tolták meg a koncertélményt.

Ezen a videón egy szerpentinbomba robbanása látható:

A pénteki nap zenei kínálatát a dunaújvárosi származású, budapesti székhelyű irish punk, folk punk, illetve folk rock csapat, a Jolly Jackers zárta. A banda Facebook-oldalán közölt adatok szerint hamarosan külföldre indulnak koncertezni: jövő pénteken este nyolctól a németországi, azon belül Bajorországban található Nördlingenben tartandó Stadtfestivalon adnak koncertet, hat nappal később az Észak-Rajna Westfalia tartománya béli Herdeckében, az ottani Shakespeare Pubban lépnek majd föl.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Szombat

A zárónap zenei kínálatát a Nofighters együttes nyitotta. Ez a hagyományos hangzású rock muzsikát játszó csapat vadonatúj formáció, a szelidi motoros találkozón adták fennállásuk második koncertjét. A zenekarral kepcsolatban megemlítendő érdekesség, hogy az énekesük Balu, azaz Erdei Balázs, aki a kalózmotorosok találkozóin hosszú ideje minden évben streetfighter bemutatót tart a motoros felvonulás kalocsai állomásán. Most tehát gondolt egy  merészet és nagyot, zenészeket gyűjtött maga köré, és immár nem csak a motorját berregteti, hanem a rockot is döngette csapatával a motoros találkozón.

A sort a Santa Muerte folytatta, akik Facebook-oldalukon hirdetik, hogy októberben a Felvidéken turnéznak majd, mégpedig a „hármasfogat” egyik tagjaként, amely csoportosulásnak a másik tagja az ugyanezen a találkozón szintén föllépett, föntebb bemutatott Rock Fanatic, harmadik pedig a kalocsai közönség számára a tavalyi Paprikafesztiválról is ismert a Black Jack együttes lesz.
A Santa Muerte önmagát a Trip 'n Roll műfajhoz sorolja, a Metal.hu pedig így jellemzi őket: „A nagy múltú Dirty zenekarból alakult Santa Muerte elődjénél összetettebb, mélyebb, eklektikus, nagyobb ívű produkció, amely rendkívül széles zenei világból merítkezik, miközben a dögös rock and roll alapok végig megmaradnak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A második koncertet a főnapon az idő múlásával egyáltalán meg nem kopott hangú, erőteljesen férfias orgánumú, de mellé elképesztő hangterjedelmű Rudán Joe és zenekara adta. A formáció már három éve a motoros találkozó 25 éves „kisjubileumán” is föllépett. „A magyar rock klasszikusait játszó csapat énekesének aranyból van a torka. Nem véletlen, hogy szólókarrierje előtt – saját korábbi formációja, a Coda melett – a magyar rockzenei élet olyan nagynevű bandái hívták meg énekesnek magukhoz, mint a Pokolgép, vagy a P. Mobil” – írtuk róla akkor.

Ehhez most is csak annyit teszünk hozzá, amit honlapján is hirdet: ez év december 21-én, szombaton nagyszabású karácsonyi koncert fellépője lesz a pécsi Kodály Központban, ahol az itt szerepelt formációja mellett a Rudányi Brass Banddel is színpadra lép majd, és a rendezvény színvonalát rajtuk kívül – máok mellett – olyan nevek fémjelzik, majd, mint Vikidál gyula, Kalapács József, Szűcs Antal Gábor, vagy Závodi Janó.
Emellett a Rudán Joe Band szelidi fellépésről egy videót is szállítunk:

A nap másik fénypontja Deák Bill Gyula, illetve a Deák Bill Blues Band koncertje volt. Őt aligha kell bemutatni a rockzenét kedvelő közönségnek, zenekaráról pedig annyit, hogy a magyar blues nagy öregje, aki, bizony még mindig nem csak magában rázza, igen tehetséges fiatalokat gyűjtött maga köré, például a villámkezű gitárosát, akinek a szólói alatt sohasem lehetett tudni, hogy a füst a füstgépből vagy a gyulladáspontra hevült fogólapból jön…

Egy kevésbé ismert, újabb nóta a repertoárból:

A szelidi motoros találkozó idei zenés programjűának záró produkciója a B’15 Truckabilly Trio koncertje volt. Az idén tizenöt éves rockabilly, rock és contry zenét játszó budapesti együttes koncertje – a foktői kalózok bulijainak szokása szerint – táncos mulatságba torkollott, remek hangulattal téve emlékezetessé az idei motoros találkozó utolsó perceit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK