2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ilyen volt, ilyen lesz a Kék Madár - Újdonságokat hozott, hagyományt teremtett a harmincadik fesztivál

Ilyen volt, ilyen lesz a Kék Madár - Újdonságokat hozott, hagyományt teremtett a harmincadik fesztivál
Illés György Cinó  |  2022. 07. 09., 13:00

Új adománygyűjtési koncepcióval vett startot a járvány után a Kék Madár Fesztivál: a bérlet és jegyárak helyett kitűzők értékesítéséből teremtették elő a beteg gyermekek támogatására fordítható, méghozzá minden korábbinál nagyobb összeget, miközben minden program ingyenes volt – és még milyen programok! A szokásosan magas színvonalú komolyzenei koncertek mellett idén debütált a Kék Madár Fesztiválkórus, mégpedig hatalmas sikerrel, bevált a nulladik napi jazz-maraton is, és jól vizsgázott a sétálóutcai fesztiválközpont is. Az idei fesztivál újdonságai olyannyira beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hogy a jövőre nézve is példát adtak, és a négy nap alatt elhangzott néhány ígéret is Lakatos György fesztiváligazgató részéről.

Már az előzetes összesítések nyomán is bizonyossá vált: 5,4 millió forintos rekord bevétellel ünnepelte harmincéves jubileumát a Kék Madár Fesztivál. Ez is jelzi: remekül bevált az idén a koronavírus-járvány hagyományromboló két éve utáni lendületes start érdekében kipróbált marketing, amely egyébként Tóth Dani, a közösségi médiában is jelenlévő Hokedli Stúdió vezetőjének ötlete volt. Tóth Dani már a két évvel ezelőtti online Kék Madár Fesztivál lebonyolításában is aktív szerepet vállalt, a mostani fesztiválon pedig a szervezés mellett, fotós- és videósként az utókornak is dolgozott.

A kékmadaras kitűzőkre „45 perc segítség” címen meghirdetett gyerekrajz-pályázat két kategóriagyőztes rajza került. Az idei fesztivál logójának megalkotása mellett a rajzpályázat célja volt az is, hogy a Kék Madár Fesztiválra a feltörekvő generációfigyelmét is ráirányítsák, hiszen a harmincéves fesztivállal sajnos együtt öregedett a közönsége is.

Kolompár Fedra és Őrsi Dániel, a két kiválasztott, akik az adomány kitűzőinket tervezték | Forrás: Kék Madár Fesztivál Kalocsa / Facebook


A módszer hatékonyságát mutatja, hogy 1165 kalocsai és környékbeli gyermek küldte be pályamunkáját. A gyerekek körében rajzpályázattal népszerűsíteni a fesztivált azért is jó ötletnek bizonyult, mert így a gyermekeken kívül tanáraikat és szüleiket is bevonták a fesztiváli pezsgésbe már jó előre, és a pályázat révén mód nyílt közvetíteni a fesztivál fő üzenetét, a beteg gyermekek iránti együttérzés és segítőkészség fontosságát, és megismertetni a Kék Madár Alapítvány alapvető célját, a kis betegeknek nyújtott, kézzel fogható támogatást.

A kitűzőket az Anda Present ingyen készítette el adományként, így a teljes bevétel a gyermekek támogatására fordítható.

A pályázat díjkiosztóját a szombati nap programjának keretében tartották meg, a délelőtti gyermekműsor után. A két meghirdetett – alsós és fölsős – kategóriában az első 3-3 helyezettet díjazták, de mind az 1165 kalocsai és környékbeli gyermek, aki részt vett a pályázaton, ajándékokkal gazdagodhatott. A harminc legjobbnak ítélt munkából kiállítás is nyílt a sétálóutcában.

Újdonságok

Az ingyenes programok és a kitűzőkkel való adománygyűjtés, valamint a kapcsolódó rajzpályázat mellett is több újdonsággal szolgált a harmincadik.

A SÉTÁLÓUTCAI HELYSZÍN KÖZPONTI ELHELYEZKEDÉSE, HANGULATA MIATT IS REMEK FESZTIVÁLKÖZPONTNAK BIZONYULT.

Abból a szempontból is nagyon praktikus helyválasztás volt, hogy eső esetén csak a szomszédba, a színházba kellett bepakolni, illetve a közönséget beterelni.
Sajnos ez utóbbi előnyt a csütörtöki és pénteki napokon is volt mód kipróbálni a gyakorlatban is – a miliő, persze nem ugyanaz, mint kint a szabadban lett volna, de fönnakadások nélkül, nagy érdeklődés mellett meg lehetett tartani a programokat.

Ami a sétálóutca előnye, az a hátránya is, tudniillik, a szabad égbolt: ha nem esett, akkor a Nap sütött túlságosan hevesen, legalábbis az árnyat adó falombok híján. Ám már az új fák is növekednek, és a kellemetlenség amúgy is csökkenthető: A vasárnap délelőtti program zárásaképp Lakatos György fesztiváligazgató – miután elmondta, hogy legközebb is itt, a sétálóutcában felállítandó nagyszínpadnál lesz a fesztiválközpont - bejelentette, hogy

JÖVŐRE MÁR KÉKMADARAS NAPERNYŐK IS LESZNEK!

A nulladik napi jazz-maraton Lakatos György várakozásait meghaladó közönséget vonzott. Igaz, a csütörtöki nap sokak számára nem a legalkalmasabb, és a térségünk sem a jazz-életéről híres, mégis – vagy talán épp ezért – az itteni jazz-rajongó közönség nagyon ki van éhezve az ilyen koncertekre.


A fesztiváligazgató az est zárásaként hangot adott a hallgatóság létszámával kapcsolatos kellemes meglepettségének, és konstatálta, hogy ha ekkora az érdeklődés, akkor

ÉRDEMES LESZ JÖVŐRE IS NULLADIK NAPI JAZZ GÁLÁVAL INDÍTANI A FESZTIVÁLT.

A PÉNTEKI NAPON DEBÜTÁLT A KÉK MADÁR FESZTIVÁLKÓRUS.

A dolog előzménye, hogy a járvány előtti utolsó „szabad” Kék madár Fesztivál alkalmával az egykori Ének-Zenei Általános Iskola volt tanítványai egy közös éneklés erejéig összegyűltek a Szent József templomban (Zárdatemplom), és az alkalom olyan jól sikerült, hogy a közösségi médiában e célra szerveződő csoportban hamarosan fölvetődött, hogy akár közönség elé is léphetne a csapat.

Erre sajnos a koronavírusnak, mint két éven át kéretlen főszervezőnek köszönhetően mostanáig kellett várni.

A pénteki napon, a Rökk Károly kiállítás megnyitójával egybekötött hivatalos fesztivál-megnyitó és az esti, templomi nyitókoncert után a közönség jelentős részét is alkotó, az egykori Ének-Zenei Általános Iskola volt diákjaiból alakult Fesztiválkórus fellépése következett.

Sajnos a nulladik napi időhöz hasonlóan az eső most is bekényszerítette a programot a színház falai közé, ahol a mintegy kétszáz fős közönség előtt a több mint száz tagú kórus Lakatos Istvánné Klári néni – illetve egy szám erejéig Villányi Eszter – vezényletével adott elő egy népdalcsokrot, néhány ismert kánont és kórusművet, végül ráadásképpen a Himnuszt.

A program amolyan családias közös éneklésnek indult volna, tekintet nélkül az érdeklődésre, vagy annak hiányára.
Jelentjük: jó nagy család lett, hiszen több mint 110 énekes állt a színpadon, a közönség pedig minden várakozást felülmúlva megtöltötte a színház nézőterét.
A családias hangulat ettől függetlenül megvolt, nemcsak azért, mert a fesztiváligazgató, valamint öccse és húga mellett édesanyjuk, a ÉZI legendás énektanára és kórusvezetője is színpadra állt, hanem mert mindenki olyan csudásan érezte magát, hogy szintén volt ÉZI-s diákként, az eseményektől elragadtatva

LAKATOS GYÖRGY A FESZTIVÁLKÓRUS PÁLYAFUTÁSÁNAK FOLYTATÁSÁT ÍGÉRTE.

Vigyázat, behajtjuk! A közösségi médiás csoportban új ötletekkel, repertoárjavaslatokkal már most megindult a jövő évi program szervezése.

A szombati program nagy újdonsága volt, hogy végre kellemes időben, gyöngyházfényű alkonyati égbolt alatt kezdődhetett:

DEBÜTÁLT A HAMISÍTATLAN FESZTIVÁLHANGULAT.


Vasárnap a Szent István Király templomban zárult a harmincadik Kék Madár Fesztivál, ahol Beethoven IX. szimfóniája hangzott el a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. Ez a darab volt a nemrégiben elhunyt dr. Lakatos István, a fesztiváligazgató édesapja egyik kedvenc műve, ezért Lakatos György a koncertet és az egész fesztivált az ő emlékének ajánlotta, s ezért is hívta meg mindkét testvérét is a fellépők közé.

Összegezve:

IDÉN ÚJ HELYSZÍNEN, ÚJ ADOMÁNYGYŰJTŐ MÓDSZERREL, JAZZ GÁLÁVAL ÉS A FESZTIVÁLKÓRUS KONCERTJÉVEL KIBŐVÜLVE ZAJLOTT A FESZTIVÁL.

A MŰSOR A JÖVŐ ÉVI NULLADIK NAPI JAZZ-PROGRAMMAL FOLYTATÓDIK.

Valamikor és valahol egész biztosan, talán

A SÉTÁLÓUTCAI FESZTIVÁLKÖZPONTBAN FÖLÁLLÍTANDÓ NAGYSZÍNPADON A KÉK MADÁR FESZTIVÁLKÓRUS IS FÖLLÉP,

akiket

A KÉKMADARAS KITŰZŐKBŐL EGÉSZ SOROZATOT A SZÍVE FÖLÖTT HORDÓ KÖZÖNSÉG HALLGAT MAJD A VADONATÚJ KÉKMADARAS NAPERNYŐK ALÓL.

A Jóisten adjon hozzá Lakatos György fesztiváligazgatónak és minden segítőjének, támogatójának sok erőt és jó egészséget!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés