2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Ilyen volt, ilyen lesz a Kék Madár - Újdonságokat hozott, hagyományt teremtett a harmincadik fesztivál

Ilyen volt, ilyen lesz a Kék Madár - Újdonságokat hozott, hagyományt teremtett a harmincadik fesztivál
Illés György Cinó  |  2022. 07. 09., 13:00

Új adománygyűjtési koncepcióval vett startot a járvány után a Kék Madár Fesztivál: a bérlet és jegyárak helyett kitűzők értékesítéséből teremtették elő a beteg gyermekek támogatására fordítható, méghozzá minden korábbinál nagyobb összeget, miközben minden program ingyenes volt – és még milyen programok! A szokásosan magas színvonalú komolyzenei koncertek mellett idén debütált a Kék Madár Fesztiválkórus, mégpedig hatalmas sikerrel, bevált a nulladik napi jazz-maraton is, és jól vizsgázott a sétálóutcai fesztiválközpont is. Az idei fesztivál újdonságai olyannyira beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hogy a jövőre nézve is példát adtak, és a négy nap alatt elhangzott néhány ígéret is Lakatos György fesztiváligazgató részéről.

Már az előzetes összesítések nyomán is bizonyossá vált: 5,4 millió forintos rekord bevétellel ünnepelte harmincéves jubileumát a Kék Madár Fesztivál. Ez is jelzi: remekül bevált az idén a koronavírus-járvány hagyományromboló két éve utáni lendületes start érdekében kipróbált marketing, amely egyébként Tóth Dani, a közösségi médiában is jelenlévő Hokedli Stúdió vezetőjének ötlete volt. Tóth Dani már a két évvel ezelőtti online Kék Madár Fesztivál lebonyolításában is aktív szerepet vállalt, a mostani fesztiválon pedig a szervezés mellett, fotós- és videósként az utókornak is dolgozott.

A kékmadaras kitűzőkre „45 perc segítség” címen meghirdetett gyerekrajz-pályázat két kategóriagyőztes rajza került. Az idei fesztivál logójának megalkotása mellett a rajzpályázat célja volt az is, hogy a Kék Madár Fesztiválra a feltörekvő generációfigyelmét is ráirányítsák, hiszen a harmincéves fesztivállal sajnos együtt öregedett a közönsége is.

Kolompár Fedra és Őrsi Dániel, a két kiválasztott, akik az adomány kitűzőinket tervezték | Forrás: Kék Madár Fesztivál Kalocsa / Facebook


A módszer hatékonyságát mutatja, hogy 1165 kalocsai és környékbeli gyermek küldte be pályamunkáját. A gyerekek körében rajzpályázattal népszerűsíteni a fesztivált azért is jó ötletnek bizonyult, mert így a gyermekeken kívül tanáraikat és szüleiket is bevonták a fesztiváli pezsgésbe már jó előre, és a pályázat révén mód nyílt közvetíteni a fesztivál fő üzenetét, a beteg gyermekek iránti együttérzés és segítőkészség fontosságát, és megismertetni a Kék Madár Alapítvány alapvető célját, a kis betegeknek nyújtott, kézzel fogható támogatást.

A kitűzőket az Anda Present ingyen készítette el adományként, így a teljes bevétel a gyermekek támogatására fordítható.

A pályázat díjkiosztóját a szombati nap programjának keretében tartották meg, a délelőtti gyermekműsor után. A két meghirdetett – alsós és fölsős – kategóriában az első 3-3 helyezettet díjazták, de mind az 1165 kalocsai és környékbeli gyermek, aki részt vett a pályázaton, ajándékokkal gazdagodhatott. A harminc legjobbnak ítélt munkából kiállítás is nyílt a sétálóutcában.

Újdonságok

Az ingyenes programok és a kitűzőkkel való adománygyűjtés, valamint a kapcsolódó rajzpályázat mellett is több újdonsággal szolgált a harmincadik.

A SÉTÁLÓUTCAI HELYSZÍN KÖZPONTI ELHELYEZKEDÉSE, HANGULATA MIATT IS REMEK FESZTIVÁLKÖZPONTNAK BIZONYULT.

Abból a szempontból is nagyon praktikus helyválasztás volt, hogy eső esetén csak a szomszédba, a színházba kellett bepakolni, illetve a közönséget beterelni.
Sajnos ez utóbbi előnyt a csütörtöki és pénteki napokon is volt mód kipróbálni a gyakorlatban is – a miliő, persze nem ugyanaz, mint kint a szabadban lett volna, de fönnakadások nélkül, nagy érdeklődés mellett meg lehetett tartani a programokat.

Ami a sétálóutca előnye, az a hátránya is, tudniillik, a szabad égbolt: ha nem esett, akkor a Nap sütött túlságosan hevesen, legalábbis az árnyat adó falombok híján. Ám már az új fák is növekednek, és a kellemetlenség amúgy is csökkenthető: A vasárnap délelőtti program zárásaképp Lakatos György fesztiváligazgató – miután elmondta, hogy legközebb is itt, a sétálóutcában felállítandó nagyszínpadnál lesz a fesztiválközpont - bejelentette, hogy

JÖVŐRE MÁR KÉKMADARAS NAPERNYŐK IS LESZNEK!

A nulladik napi jazz-maraton Lakatos György várakozásait meghaladó közönséget vonzott. Igaz, a csütörtöki nap sokak számára nem a legalkalmasabb, és a térségünk sem a jazz-életéről híres, mégis – vagy talán épp ezért – az itteni jazz-rajongó közönség nagyon ki van éhezve az ilyen koncertekre.


A fesztiváligazgató az est zárásaként hangot adott a hallgatóság létszámával kapcsolatos kellemes meglepettségének, és konstatálta, hogy ha ekkora az érdeklődés, akkor

ÉRDEMES LESZ JÖVŐRE IS NULLADIK NAPI JAZZ GÁLÁVAL INDÍTANI A FESZTIVÁLT.

A PÉNTEKI NAPON DEBÜTÁLT A KÉK MADÁR FESZTIVÁLKÓRUS.

A dolog előzménye, hogy a járvány előtti utolsó „szabad” Kék madár Fesztivál alkalmával az egykori Ének-Zenei Általános Iskola volt tanítványai egy közös éneklés erejéig összegyűltek a Szent József templomban (Zárdatemplom), és az alkalom olyan jól sikerült, hogy a közösségi médiában e célra szerveződő csoportban hamarosan fölvetődött, hogy akár közönség elé is léphetne a csapat.

Erre sajnos a koronavírusnak, mint két éven át kéretlen főszervezőnek köszönhetően mostanáig kellett várni.

A pénteki napon, a Rökk Károly kiállítás megnyitójával egybekötött hivatalos fesztivál-megnyitó és az esti, templomi nyitókoncert után a közönség jelentős részét is alkotó, az egykori Ének-Zenei Általános Iskola volt diákjaiból alakult Fesztiválkórus fellépése következett.

Sajnos a nulladik napi időhöz hasonlóan az eső most is bekényszerítette a programot a színház falai közé, ahol a mintegy kétszáz fős közönség előtt a több mint száz tagú kórus Lakatos Istvánné Klári néni – illetve egy szám erejéig Villányi Eszter – vezényletével adott elő egy népdalcsokrot, néhány ismert kánont és kórusművet, végül ráadásképpen a Himnuszt.

A program amolyan családias közös éneklésnek indult volna, tekintet nélkül az érdeklődésre, vagy annak hiányára.
Jelentjük: jó nagy család lett, hiszen több mint 110 énekes állt a színpadon, a közönség pedig minden várakozást felülmúlva megtöltötte a színház nézőterét.
A családias hangulat ettől függetlenül megvolt, nemcsak azért, mert a fesztiváligazgató, valamint öccse és húga mellett édesanyjuk, a ÉZI legendás énektanára és kórusvezetője is színpadra állt, hanem mert mindenki olyan csudásan érezte magát, hogy szintén volt ÉZI-s diákként, az eseményektől elragadtatva

LAKATOS GYÖRGY A FESZTIVÁLKÓRUS PÁLYAFUTÁSÁNAK FOLYTATÁSÁT ÍGÉRTE.

Vigyázat, behajtjuk! A közösségi médiás csoportban új ötletekkel, repertoárjavaslatokkal már most megindult a jövő évi program szervezése.

A szombati program nagy újdonsága volt, hogy végre kellemes időben, gyöngyházfényű alkonyati égbolt alatt kezdődhetett:

DEBÜTÁLT A HAMISÍTATLAN FESZTIVÁLHANGULAT.


Vasárnap a Szent István Király templomban zárult a harmincadik Kék Madár Fesztivál, ahol Beethoven IX. szimfóniája hangzott el a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. Ez a darab volt a nemrégiben elhunyt dr. Lakatos István, a fesztiváligazgató édesapja egyik kedvenc műve, ezért Lakatos György a koncertet és az egész fesztivált az ő emlékének ajánlotta, s ezért is hívta meg mindkét testvérét is a fellépők közé.

Összegezve:

IDÉN ÚJ HELYSZÍNEN, ÚJ ADOMÁNYGYŰJTŐ MÓDSZERREL, JAZZ GÁLÁVAL ÉS A FESZTIVÁLKÓRUS KONCERTJÉVEL KIBŐVÜLVE ZAJLOTT A FESZTIVÁL.

A MŰSOR A JÖVŐ ÉVI NULLADIK NAPI JAZZ-PROGRAMMAL FOLYTATÓDIK.

Valamikor és valahol egész biztosan, talán

A SÉTÁLÓUTCAI FESZTIVÁLKÖZPONTBAN FÖLÁLLÍTANDÓ NAGYSZÍNPADON A KÉK MADÁR FESZTIVÁLKÓRUS IS FÖLLÉP,

akiket

A KÉKMADARAS KITŰZŐKBŐL EGÉSZ SOROZATOT A SZÍVE FÖLÖTT HORDÓ KÖZÖNSÉG HALLGAT MAJD A VADONATÚJ KÉKMADARAS NAPERNYŐK ALÓL.

A Jóisten adjon hozzá Lakatos György fesztiváligazgatónak és minden segítőjének, támogatójának sok erőt és jó egészséget!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK