2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jazz-maratonnal indult a Kék Madár Fesztivál – Ma hivatalos megnyitó, koncert a Jezsuita templomban, és debütál a fesztiválkórus

Helyszín: Színház / Szent István király templom / Galéria
Dátum: 2022. június 10., péntek 17:00
Jazz-maratonnal indult a Kék Madár Fesztivál – Ma hivatalos megnyitó, koncert a Jezsuita templomban, és debütál a fesztiválkórus

Praktikus helyszínválasztásnak bizonyult a sétálóutca, amely az ott felállított színpaddal és az utcát szegélyező étel-, italfogyasztási lehetőséggel, a szabadtéri rendezvények varázsával, a kora nyári este illataival fűszerezve – no, ebből sajnos semmit nem érezhetett a fesztivál már a nulladik napon is népes közönsége, ugyanis, amint a meteorológiai jelentések meglehetősen pontosan jelezték előre, hogy térségünkre a késő délutáni órákban – pont a legrosszabbkor – vihar csap le. Ez menetrendszerűen meg is érkezett, ami által a helyszín másik nagy előnyét élvezhettük: a teljes csütörtöki programot húsz méterrel és egy ajtóval beljebb költöztetve a színházban tartották meg. A folytatásban: Rökk Károly kiállításának – egyben a fesztiválnak – a megnyitója, templomi nyitókoncert, és a Fesztiválkórus premiere.

Csütörtökön délután fél ötkor a Majercsik Lili Quintet koncertjével indult a harmincadik Kék Madár Fesztivál nulladik napi programja. Az, hogy a tervezett sétálóutcai helyszín helyett a színházban tartották meg, sajnos, sokat levont a fesztiváli hangulatból, amit viszont bőven pótoltak a fellépők, akiknek sorát a Voice Drops énekegyüttes folytatta, akik acapella jazz-feldolgozásai szórakoztatták a fesztiváli közönséget.

Ezt követően a Finucci Bros műsorát élvezhették. A virtuóz hangszerszólókkal fűszerezett, tüzes jazz-t játszó zenekar az egyik számának bevezetéseképpen a gitáros frontember néhány mondtat erejéig a fesztivál szellemiségéhez kapcsolódott a gyermeknevelés csodájáról szóló gondolataival.

 

A mintegy 150 fő előtt tartott, nulladik napi jazz gála utolsó fellépője Lakatos Ágnes, a fesztiváligazgató húga és zenekara, a Special Zone volt, akik ezúttal zömében saját szerzeményeket adtak elő.

Ezen a felvételen a kalocsai származású énekest férje, Csuhaj Barna Tibor kíséri:


… ezen pedig az egész zenekar:

A csütörtöki napot záró produkció előtt Lakatos György elégedetten nyugtázta, hogy voltak kétségei a program sikerét illetően, várakozásait meghaladó érdeklődés mutatkozott a jazz koncertekre, hiszen Kalocsán nincs nagy jazz-élet. Ehhez hozzátehetjük, hogy a jelek szerint igény volna rá, és amennyiben az eső nem rondít bele, nyilván még sokkal többen is lehettek volna kíváncsiak a sétáló utcai fesztiváli pezsgésre.

Ám jók a kilátások arra, hogy a szabadtéri jazz-est hangulatába jövőre belekóstolhatunk, a fesztiváligazgató ugyanis ígéretet tett, hogy jövőre is nulladik napi jazz programmal indul majd a fesztivál.

Márpedig, amit Lakatos György megígér, azt komolyan is veszi: néhány éve már összeállt egy közös éneklésre az egykori Ének-Zenei Általános Iskolások alkotta énekkar, és akkor megígérte, hogy a következő fesztiválra a műkedvelő énekkar Kék Madár Fesztiválkórusként a közönség elé is léphet – igaz, ezt két pandémiás év követte, online koncertekkel, illetve tavaly zárt kapus monstre koncerttel, ami nem kedvezett a kezdeményezésnek, de a következő adandó alkalommal, mégpedig idén, épp a mai napon

DEBÜTÁL A KÉK MADÁR FESZTIVÁLKÓRUS!

Fellépésükre az esti, a Szent István (egykori Jezsuita) templomban tartandó koncert után, este fél kilenckor kerül sor a sétálóutcában, illetve rossz idő esetén a színházban.

In memoriam dr. Lakatos István

A tegnapi utolsó koncert előtt Lakatos György elmondta: annak, hogy ő és mindkét testvére is fellép az idei fesztiválon, az oka az, hogy a harmincadikat az idén elhunyt édesapjuk, dr. Lakatos István emlékének szentelte, előtte tisztelegnek testvéreivel.
A hármuk közül legfiatalabb,

LAKATOS PÉTER A MAI HIVATALOS MEGNYITÓN AD ZONGORAKONCERTET.
LAKATOS GYÖRGY AZ ELSŐ NAPI NAGYKONCERTEN KÖZREMŰKÖDIK.

Rökk Károly kiállítás először

A hivatalos fesztiválmegnyitó a megszokott helyen és időben, Kiállítóteremben péntek délután öt órai kezdettel, Lakatos Péter közreműködésével tartják, és az a fesztivál hagyományainak megfelelően kiállítás-megnyitó is lesz egyben:

IDÉN A KALOCSÁN ÉLT ÉS ALKOTOTT RÖKK KÁROLY KÉPEIBŐL NYÍLIK TÁRLAT.

A polgármesteri hivataltól, érseki kastélytól, múzeumtól, valamint gyűjtőktől sikerült összeszedni több mint ötven festményt, amelyeket így együtt most először láthat a közönség, ugyanis bármilyen ismert festő is volt az alkotó, kiállítása még sohasem volt városunkban.

Szerencsére sok képe föllelhető régi polgári családok örökségében, magán gyűjtőknél, többek közt a fesztiváligazgató tulajdonában is, de még Budapestről, Várgesztesről és Törökbálintról is. A képek festészeti, művészi értékük mellett helytörténeti jelentőséggel is bírnak, hiszen közülük sok alkotáson a száz évvel ezelőtti kalocsai táj, kalocsai városkép elevenedik meg.

Haydn, Mozart, Mendelssohn a Jezsuita templomban

AZ ESTI KONCERTEN AZ ERKEL FERENC KAMARAZENEKAR AD KONCERTET A JEZSUITA TEMPLOMBAN, FENYŐ GÁBOR GORDONKAMŰVÉSZ ÉS LAKATOS GYÖRGY FAGOTTMŰVÉSZ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL. KONCERTMESTER: BEDŐ ESZTER.

Este fél kilenctől a Kék Madár Fesztiválkórus műsorát láthatja, hallhatja a közönség, majd kötetlen beszélgetéssel barátkozással zárul a nap, némi zsíros kenyér és finom bor társaságában.

Amint a fesztivált népszerűsítő sajtótájékoztatóján a fesztiváligazgató elmondta, a fesztiválkórusba 110 en jelezték részvételi szándékukat, de Lakatos György csatlakozásra bíztatott mindenkit, akinek kedve van egy jó közös éneklésre.
A kottafüzeteket a Madárházban, vagy a helyszínen vehetik föl az énekesek.

Az énekkart Lakatos Istvánné, Klári néni vezényli majd, amit a városunkban jól ismert zenepedagógus, énektanár is rendkívül izgatottan vár, amint a fesztiváligazgatónak a Fesztiválkórus közösségi médiás csoportjában közzétett legfrissebb bejegyzéséből kiderül.
Ezzel a tegnapi és mai napon a Lakatos-család minden élő tagja közönség elé áll, és főt hajt dr. Lakatos István emléke ellőtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>