2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Jazz-maratonnal indult a Kék Madár Fesztivál – Ma hivatalos megnyitó, koncert a Jezsuita templomban, és debütál a fesztiválkórus

Helyszín: Színház / Szent István király templom / Galéria
Dátum: 2022. június 10., péntek 17:00
Jazz-maratonnal indult a Kék Madár Fesztivál – Ma hivatalos megnyitó, koncert a Jezsuita templomban, és debütál a fesztiválkórus

Praktikus helyszínválasztásnak bizonyult a sétálóutca, amely az ott felállított színpaddal és az utcát szegélyező étel-, italfogyasztási lehetőséggel, a szabadtéri rendezvények varázsával, a kora nyári este illataival fűszerezve – no, ebből sajnos semmit nem érezhetett a fesztivál már a nulladik napon is népes közönsége, ugyanis, amint a meteorológiai jelentések meglehetősen pontosan jelezték előre, hogy térségünkre a késő délutáni órákban – pont a legrosszabbkor – vihar csap le. Ez menetrendszerűen meg is érkezett, ami által a helyszín másik nagy előnyét élvezhettük: a teljes csütörtöki programot húsz méterrel és egy ajtóval beljebb költöztetve a színházban tartották meg. A folytatásban: Rökk Károly kiállításának – egyben a fesztiválnak – a megnyitója, templomi nyitókoncert, és a Fesztiválkórus premiere.

Csütörtökön délután fél ötkor a Majercsik Lili Quintet koncertjével indult a harmincadik Kék Madár Fesztivál nulladik napi programja. Az, hogy a tervezett sétálóutcai helyszín helyett a színházban tartották meg, sajnos, sokat levont a fesztiváli hangulatból, amit viszont bőven pótoltak a fellépők, akiknek sorát a Voice Drops énekegyüttes folytatta, akik acapella jazz-feldolgozásai szórakoztatták a fesztiváli közönséget.

Ezt követően a Finucci Bros műsorát élvezhették. A virtuóz hangszerszólókkal fűszerezett, tüzes jazz-t játszó zenekar az egyik számának bevezetéseképpen a gitáros frontember néhány mondtat erejéig a fesztivál szellemiségéhez kapcsolódott a gyermeknevelés csodájáról szóló gondolataival.

 

A mintegy 150 fő előtt tartott, nulladik napi jazz gála utolsó fellépője Lakatos Ágnes, a fesztiváligazgató húga és zenekara, a Special Zone volt, akik ezúttal zömében saját szerzeményeket adtak elő.

Ezen a felvételen a kalocsai származású énekest férje, Csuhaj Barna Tibor kíséri:


… ezen pedig az egész zenekar:

A csütörtöki napot záró produkció előtt Lakatos György elégedetten nyugtázta, hogy voltak kétségei a program sikerét illetően, várakozásait meghaladó érdeklődés mutatkozott a jazz koncertekre, hiszen Kalocsán nincs nagy jazz-élet. Ehhez hozzátehetjük, hogy a jelek szerint igény volna rá, és amennyiben az eső nem rondít bele, nyilván még sokkal többen is lehettek volna kíváncsiak a sétáló utcai fesztiváli pezsgésre.

Ám jók a kilátások arra, hogy a szabadtéri jazz-est hangulatába jövőre belekóstolhatunk, a fesztiváligazgató ugyanis ígéretet tett, hogy jövőre is nulladik napi jazz programmal indul majd a fesztivál.

Márpedig, amit Lakatos György megígér, azt komolyan is veszi: néhány éve már összeállt egy közös éneklésre az egykori Ének-Zenei Általános Iskolások alkotta énekkar, és akkor megígérte, hogy a következő fesztiválra a műkedvelő énekkar Kék Madár Fesztiválkórusként a közönség elé is léphet – igaz, ezt két pandémiás év követte, online koncertekkel, illetve tavaly zárt kapus monstre koncerttel, ami nem kedvezett a kezdeményezésnek, de a következő adandó alkalommal, mégpedig idén, épp a mai napon

DEBÜTÁL A KÉK MADÁR FESZTIVÁLKÓRUS!

Fellépésükre az esti, a Szent István (egykori Jezsuita) templomban tartandó koncert után, este fél kilenckor kerül sor a sétálóutcában, illetve rossz idő esetén a színházban.

In memoriam dr. Lakatos István

A tegnapi utolsó koncert előtt Lakatos György elmondta: annak, hogy ő és mindkét testvére is fellép az idei fesztiválon, az oka az, hogy a harmincadikat az idén elhunyt édesapjuk, dr. Lakatos István emlékének szentelte, előtte tisztelegnek testvéreivel.
A hármuk közül legfiatalabb,

LAKATOS PÉTER A MAI HIVATALOS MEGNYITÓN AD ZONGORAKONCERTET.
LAKATOS GYÖRGY AZ ELSŐ NAPI NAGYKONCERTEN KÖZREMŰKÖDIK.

Rökk Károly kiállítás először

A hivatalos fesztiválmegnyitó a megszokott helyen és időben, Kiállítóteremben péntek délután öt órai kezdettel, Lakatos Péter közreműködésével tartják, és az a fesztivál hagyományainak megfelelően kiállítás-megnyitó is lesz egyben:

IDÉN A KALOCSÁN ÉLT ÉS ALKOTOTT RÖKK KÁROLY KÉPEIBŐL NYÍLIK TÁRLAT.

A polgármesteri hivataltól, érseki kastélytól, múzeumtól, valamint gyűjtőktől sikerült összeszedni több mint ötven festményt, amelyeket így együtt most először láthat a közönség, ugyanis bármilyen ismert festő is volt az alkotó, kiállítása még sohasem volt városunkban.

Szerencsére sok képe föllelhető régi polgári családok örökségében, magán gyűjtőknél, többek közt a fesztiváligazgató tulajdonában is, de még Budapestről, Várgesztesről és Törökbálintról is. A képek festészeti, művészi értékük mellett helytörténeti jelentőséggel is bírnak, hiszen közülük sok alkotáson a száz évvel ezelőtti kalocsai táj, kalocsai városkép elevenedik meg.

Haydn, Mozart, Mendelssohn a Jezsuita templomban

AZ ESTI KONCERTEN AZ ERKEL FERENC KAMARAZENEKAR AD KONCERTET A JEZSUITA TEMPLOMBAN, FENYŐ GÁBOR GORDONKAMŰVÉSZ ÉS LAKATOS GYÖRGY FAGOTTMŰVÉSZ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL. KONCERTMESTER: BEDŐ ESZTER.

Este fél kilenctől a Kék Madár Fesztiválkórus műsorát láthatja, hallhatja a közönség, majd kötetlen beszélgetéssel barátkozással zárul a nap, némi zsíros kenyér és finom bor társaságában.

Amint a fesztivált népszerűsítő sajtótájékoztatóján a fesztiváligazgató elmondta, a fesztiválkórusba 110 en jelezték részvételi szándékukat, de Lakatos György csatlakozásra bíztatott mindenkit, akinek kedve van egy jó közös éneklésre.
A kottafüzeteket a Madárházban, vagy a helyszínen vehetik föl az énekesek.

Az énekkart Lakatos Istvánné, Klári néni vezényli majd, amit a városunkban jól ismert zenepedagógus, énektanár is rendkívül izgatottan vár, amint a fesztiváligazgatónak a Fesztiválkórus közösségi médiás csoportjában közzétett legfrissebb bejegyzéséből kiderül.
Ezzel a tegnapi és mai napon a Lakatos-család minden élő tagja közönség elé áll, és főt hajt dr. Lakatos István emléke ellőtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK