2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„A harminc gombócból is sok, fesztiválból pedig még nem elég”

Illés György Cinó  |  2022. 06. 03., 15:21

A fesztivál programjáról már voltak híreink, most erről, valamint a szervezéssel kapcsolatos kérdésekről újabb részleteket tudtunk meg Lakatos György fesztiváligazgatótól. A fesztivál jelentőségét dr. Filvig Géza polgármester méltatta, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) csapatának a lebonyolításban játszott szerepéről a Kft. igazgatója, Zsikó Zoltán beszélt, a Kék Madár Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Réfy Miklós pedig, aki a sajtótájékoztatóra egyenesen a műtőből, ezért késve érkezett, köszönetet mondott a fesztivál atyjának a három évtizedes, eredményes munkáért, amelynek nyomán még operaelőadásokat is tartottak Kalocsán a vidéki városok körében szinte egyedülálló módon.

A tavaszi fagott gála kapcsán már sok mindent megtudtunk az idei Kék Madár Fesztivál programjáról, a csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón újabb részleteket osztottak meg a sajtó nyilvánosságával.

A harminc év az harminc év. Szokták mondani, gombócból is sok. Fesztiválból meg még nem elég”– mondta a sajtótájékoztató felütéseként a fesztiváligazgató, majd szólt pár szót az idei fesztiválról.


Forrás: KALOhírek


– Összeszámoltam: körülbelül ezer gyerek támogatásánál tartunk, harminc év alatt ezer gyermeket tudtunk támogatni, remélem hatékonyan. Körülbelül húsz éve az alapítvány közvetlenül a családokat támogatja, nem a kórházat és annak a gyerekosztályát,
mert úgy gondoltam, hogy hatékonyabban tudunk segíteni, hogy ha rögtön a családodhoz kerül a pénz – idézte föl Lakatos György.

A támogatásra tartósan és súlyosan beteg, illetve fogyatékos, 14 év alatti gyermekeket nevelő, kalocsai és környékbeli családok pályázhatnak. A támogatások megítéléséről igazoló bizottság véleménye nyomán dönt a kuratórium, és minden jogosult gyermek azonos mértékű támogatásban részesül. Évente 30-40 gyereket szoktak támogatni, általában aki pályázik, az mindenki szokott kapni támogatást.

AZ EDDIG KIFIZETETT ÖSSZES TÁMOGATÁS EGYÜTTESEN MÁR 70 MILLIÓ FORINT FÖLÖTT VAN, KÖZEL A NYOLCVANHOZ.

Az idei célkitűzés hárommillió forint összegyűjtése.

A fesztiváligazgató fölidézete, tavaly csak egy koncertet tartottak, előző évben pedig csak online koncertet, amelynek azonban így is nagy sikere volt, hiszen közel 40 ezer néző látta az internet közvetítésével.

Az idei fesztivál kicsit más, aminek oka, hogy Lakatos György koncerttapasztalatai szerint a pandémia után a közönség még mindig nem elég bátor. Példaként említette, hogy nemrégen játszott a Művészetek Palotájában egy olyan koncerten, amely általában teltházas, most azonban alig félház volt.

Tehát még van hova bátorítani az embereket, ezért úgy gondoltam, hogy idén a fesztivál egyrészt a sétálóutcában lesz, másrészt a fesztivál bizonyos szempontból ingyenes, mert nincsen belépőjegy, nincsen bérlet, nem kordonozzuk le a sétálóutcát.”A sétálóutcában a már meglévő engedélyek szerint este 11 óráig tarthatnak majd programokat.

„Nincs belépő, de van kitűző!”

Az önkéntesek által már most is sokfelé, majd a koncerthelyszíneken is árusított kitűzők ötlete a Hokedli-stúdió vezetőjétől, Tóth Danitól származik, már a korábbi évekből. Most viszont hozzákapcsoltak egy rajzpályázatot, külön-külön alsós és fölsős korosztályban. Kalocsa és környéke iskoláiba 2.200 pályázati lapot küldtek ki, hogy arra a gyerekek kerek emblémákat tervezzenek.
Közülük 1.165 gyerek rajza vissza is érkezett, amit a fesztiváligazgató nagy sikerként értékelt.

Ez a korosztály nemhogy nem élt akkor, amikor elkezdtem, hanem a szülei is esetleg még gyerekek voltak”– mondta Lakatos György, rámutatva a folytonosság megteremtésének fontosságára, hiszen a fesztivál meglévő törzsközönsége inkább a középső és az idősebb korosztályból került ki, ezért fontos a fiatalok felé való nyitás, ha újabb harminc évet akarunk. A rajzpályázat révén pedig nemcsak a gyerekeket, hanem a szüleiket és tanáraikat is sikerült bevonni.

A pályázatnak nincs nyertese, illetve minden pályázó az, de mégis ki kellett választani kettőt, amelyet a kitűzőkre nyomtak. Az előválogatás során kiválasztott harminc rajzból 3-3 dobogóst is választott a szakmai zsűri, ezek készítői jutalomban részesülnek, de

MINDEN GYERMEK, AKI RAZOLT, AJÁNDÉKBEN RÉSZESÜL MAJD.

A kitűzőkből 4.000 darabot nyomtattak, az ANDA Present felajánlásának köszönhetően ingyenesen.
A kitűzőket a Kék Madár-kitűzőpontokon lehet megvásárolni, mégpedig 84 helyszínen, köztük Budapesten, a Zeneakadémián is.

A kitűzők minimális ára ötszáz forint, de bátran lehet érte többet is adni.
Jelenleg úgy tűnik, hogy a 4000 kevés lesz, ezért lesz utánnyomás is, így várhatóan összesen mintegy 6000 kitűző készül.

Lakatos György szólt az őt segítők szerepének fontosságáról, valamint a rengeteg tárgyadományról és egyéb segítségekről is, amit kapnak mindenfelől, köztük könyvek, képpel pingált oklevelek, festmények és egyebek, amelyek amellett, hogy a fesztivál céljainak elérését segítetik, példás összefogásról is tanúskodnak.

Ez egyáltalán nem csak az én eredményem. Elképesztő csapat van körülöttem, akik dolgoznak és segítenek a szervezésben, a marketingben, a reklámban, technikában…"– mondta a fesztiváligazgató, köszönetet mondva a kalocsai önkormányzat által az alapítvány részére a város költségvetéséből megítélt egymillió forintos támogatásért is.

Programok – Idén négynapos!

EBBEN AZ ÉVBEN MÁR CSÜTÖRTÖKÖN IS MEGTELIK ÉLETTEL A SÉTÁLÓUTCAI FESZTIVÁLKÖZPONT.

Ekkor jazz-est lesz négy formáció, a Majercsik Lili Quintett, a Vioice Drops, a Finucci Bros Quartett, valamint Lakatos Ágnes és a Special Zone fellépésével.

Pénteken tartják a hivatalos megnyitóünnepélyt hagyományos helyszínen és módon: a Kiállítóteremben, kiállítás-megnyitóval és koncerttel egybekötve. Ezúttal a Kalocsán élt és alkotott Rökk Károly képeiből nyílik tárlat, közreműködik: Lakatos Péter zongoraművész.
Utána az Erkel Ferenc Kamarazenekar adja a nyitókoncertet a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban, Lakatos György fagottművész, valamint Fenyő László gordonkaművész közreműködésével, Bedő Eszter vezényletével.

Szombaton reggel kilenctől kézművesek kirakodóvására várja a fesztiváli sokadalmat.
Délelőtt tartják a gyermekprogramot, amelynek keretében Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar gyermekműsorát láthatja a közönség, és itt hirdetik ki a támogatottak névsorát is.
Este a színházban a Spinoza Színház előadásában Nógrádi Gábor Szerelmünk Sisi című darabja kerül színre, Gubik Ági közreműködésével.
A napot Dés László koncertje zárja, különleges repertoárral, Dalok zongorával címmel.

Vasárnap folytatódik a kirakodóvásár, immár népi fajátékokból berendezett játszótérrel kiegészülve.
Délelőtt a már visszatérő Söndörgő Együttes ad koncertet, elhozva a délszláv, balkáni népzene pezsgő ritmusait a kalocsai közönségnek.
Délután négy órától ad koncertet a sétálóutcában a Bikini.

A zárókoncertet a Jezsuita templomban a Miskolci Szimfónikus Zenekar és a Kodály Kórus adja Antal Mátyás vezényletével, Horti Lilla, Megyesi Schwartz Lúcia, Horváth István, valamint Kiss András közreműködésével. Elhangzik: Beethowen IX. szimfóniája.
Az előadást – és az egész harmincadik fesztivált – a fesztiváligazgató a nemrégiben elhunyt édesapjának, néhai dr. Lakatos Istvánnak az emlékére ajánlja föl, akinek ez a zenemű volt az egyik legnagyobb kedvence.

A fesztiváligazgató az egyes programelemekről néhány részletet, érdekességet is elmondott – ezekről később, a fesztivál egy-egy napját népszerűsítő cikkeinkben írunk.

Újabb harmincat!

A továbbiaknak Filvig Géza polgármester méltatta a fesztivál csapata, kiemelten alapítója által az elmúlt 30 évben folyt munkát és az elért eredményeket, kiemelve a beteg gyermekek támogatása céljának nemességét, valamint azt a hatalmas kulturális értéket, amelyet városunk és a környék életéhez hozzátettek.


Forrás: KALOhírek


Mindezért polgármesterként és kalocsai lokálpatriótaként is háláját fejezte ki, a továbbiakra pedig még nagyobb sikereket, és újabb harminc év folytatást kívánt Filvig Géza, kiemelve, hogy a fesztivál minden korosztály számára nyújt az életünket színesítő, gazdagító programot, hozzájárulva Kalocsa élhetőbb várossá tételéhez.


Ez egy olyan sajtótájékoztató, ahol mégiscsak Lakatos Györggyel ülünk egy asztalnál, aki nemcsak világhírű művész, hanem pedagógusként, mentorként és jótékonykodóként ismert és elismert az ország valamennyi pontján. Jóleső érzés, hogy majd közösen, együtt örülhetünk, és tényleg megtisztelő, hogy itt lehetek én is.”– mondta Zsikó Zoltán a KIKK ügyvezetője, hozzátéve, hogy a fesztiváligazgatóval számos szál köti össze őket. Ilyen a Zeneakadémia, amelynek a fesztiváligazgató a tanára, ahol ő is hosszú éveken keresztül hallgató volt, és előadóművészként a zenekarával szintén számos jótékonysági programban vettek részt.


Forrás: KALOhírek


Az általa vezetett KIKK-ről elmondta, az talán az egyik legfontosabb stratégiai partnere a fesztivál csapatának, bár ebben a rendezvényben háttérszerepet játszanak, bár kevésé látványos, de fontos feladatokat végeznek. Rájuk hárultak az engedélyeztetési folyamatokat, a területek felszerelése, rendben tartása, a területátadás-átvétel, a megszervezésben, a lebonyolításban ők végzik a szállítási feladatokat a kisbuszaikkal.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó rendezvénynek lehetünk majd szem és fültanúi, úgyhogy mi nagyon köszönjük, hogy részesei lehetünk ennek a kezdeményezésnek."Az időközben egészségügyi feladatainak ellátása miatt késő Réfy Miklós is megérkezett. Köszönetet mondott Lakatos Györgynek azért a hatalmas szervezőmunkáért, amellyel ilyen színvonalú rendezvények harmincéves sorozatával világszínvonalú előadások, operaelőadások sorát hozta el Kalocsának.


MA NYIT A MADÁRHÁZ A SÉTÁLÓUTCÁBAN!

Az ott kapható termékek vásárlásával is a beteg gyerekek gyógyulásához és életük jobbá tételéhez járulhatunk hozzá.
A termékek közt hátizsák, kulacs, bögre, baseballsapka, kékmadaras újfajta póló kapható, és természetesen megvásárolhatjuk itt a fesztivál kitűzőit is.

Lévén a fesztivál programjainak nagy része szabadtéri, már csak a jó időről kell gondoskodni…

A fesztivál négy napjának programjairól részletes beharangozó cikkekkel, utána tudósításokkal jelentkezünk!


Forrás: KALOhírekTALÁLKOZUNK CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁN, A SÉTÁLÓUTCÁBAN!

De addig se maradunk programok nélkül: a hétvégén zajlik a Pünkösdi Népművészet Fesztivál, míg ma este pedig a Cinka Panna Cigány Színház vendégszerepel városunkban, darabjuk címe: Az én babám egy fekete nő.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK