2022. 06. 28. kedd
Irén, Levente
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kék Madár Fesztivál – Első nap: debütált Rökk Károly és a Fesztiálkórus

Illés György Cinó  |  2022. 06. 14., 12:59

Már a csütörtöki jazz-maratont is beparancsolta a vihar a tervezett sétálóutcai helyszínről, ez pénteken sem volt másképp. Ez sajnos sokat vett el a fesztiváli hangulatból, ám így is feledhetetlen élményben volt részük azoknak, akik az egykori Ének-Zenei Általános iskola volt diákjaiként színpadra álltak a Kék Madár Fesztiválkórussal, és a visszajelzésekből ítélve a közönség is jól szórakozott. Előtte a nyitókoncerten a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban Lakatos György és Fenyő László szólójátékát az Erkel Ferenc Kamarazenekar kísérte. A fesztivál megnyitóján a Kiállítóteremben Lakatos Péter zongorajátékának zenei felütésével nyílt meg Rökk Károly első kalocsai tárlata, mintegy félszáz festménnyel.

A csütörtöki, „nulladik” napról már önálló cikkben beszámoltunk, videós ízelítőkkel és képgalériával illusztrálva tudósításunkat, a nyitónap programjainak ajánlójával egybekötve. Most a fesztivál pénteki nyitónapjának hangulatából igyekszünk átadni valamicskét.

A fesztivál hagyományos nyitórendezvénye a pénteken délután öt órakor tartott kiállítás-megnyitó, amelyen ezúttal Rökk Károly képei kerültek a falakra. A kiállítás-megnyitón Lakatos Péter játszott, aki Schubert Moment Musicaux című művének két tételét adta elő zongorán.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A nyitó koncerten este hét órától a Jezsuita templomban az Erkel Ferenc Kamarazenekar koncertje következett, koncertmester: Bedő Eszter.

Elsőként Lakatos György adta elő Mozart B-dúr fagottversenyét,
Ezt követően Fenyő László interpretálta Haydn D-dúr csellóversenyét, hallgassák meg ennek egy tételét!


A továbbiakban Mendelssohn Szentivánéji álom című darabja hangzott el, benne a „Nászindulóként” elhíresült tétellel, amelynek végén a közönség egy ráadás cselló-fogott duettet kényszerített ki a szűnni nem akaró vastapssal.


A koncert után a közönség jelentős részét is alkotó fesztiválkórus fellépése következett a színházban.

Sajnos a nulladik napi időhöz hasonlóan az eső most is bekényszerítette a programot a falak közé, ahol a mintegy kétszáz fős közönség előtt a több mint száz tagú kórus Lakatos Istvánné Klári néni– illetve egy szám erejéig Villányi Eszter – vezényletével adott elő egy népdalcsokrot, néhány ismert kánont és kórusművet.
Végül, ráadásképpen a Himnuszt énekelte el az e koncerttel debütált Kék Madár Fesztiválkórus.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A videó megtekintéséhez kattints a képre!


A nap végén az énekkar tagjait és közönségüket a színház előtérben zsíros kenyerekkel borított asztalok várták, és ekkorra már az időjárás is kedvezőbbre fordult, a hátralévő időre már kegyeibe fogadva a fesztivált, így a sétálóutcán található borozó gombánál és a környező szórakozóhelyek teraszain, egy-egy pohár bor, vagy sör mellett, kötetlen, vidám beszélgetéssel, sőt spontán énekléssel folytatódott a program, egyben zárult a XXX. Kék Madár Fesztivál nyitónapja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK