2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Három nagyarany-, 60 aranyérmes bor a XX. Kunsági Borvidéki Borversenyen

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 05., 14:31

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa március 22-én Kecskeméten, az Eredetvédelmi Konferencia ünnepélyes aktusaként hirdette ki a XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményeit. Mint portálunkon olvashatták, a Kiskunhalason március 9-én, a Csipke Hotel konferenciatermében megtartott borversenyen 46 borászat 240 bora fehér, vörös, rozé és desszert bor kategóriában versenyzett, de gyöngyöző borral, pezsgővel, fűszerezett borral, szőlő- és törkölypálinkával, borpárlattal is lehetett nevezni. A megyeszékhelyen kihirdetett eredmény alapján immár bizonyosan elmondhatjuk: jó volt a 2017-es évjárat, egyes szőlőfajtákból kiváló borok születtek, amelyek iránt bel- és külföldön egyaránt nő a kereslet.

Ám mindenekelőtt lássuk azokat a nedűket, amelyek a 100 pontos nemzetközi bírálati szempontok szerint nagyarany éremre voltak érdemesek. A nagyaranynak megfelelő Champion díjas borok: Szentpéteri Borpince Kft. Olaszrizling fehérbora, Polyák Borászat Cabernet sauvignon rozébora, a Kunvin Kft. Cabernet sauvignon vörösbora. A Frittmann Testvérek Kft. Golden brut pezsgője pezsgő kategóriában kapott nagy aranyérmet.

„Gyümölcsös” borokban a Kunsági Borvidék borvidék a legismertebb, legelismertebb.
bővebben ...

A Borvidék vándordíját a legeredményesebb nevező,

a több arany- és ezüstérmet begyűjtő Szentpéteri Borpince Kft. vezetője vehette át.

A verseny legfontosabb információit ezúttal is Keresztes József titkár osztotta meg portálunkkal. E szerint a 240 benevezett bormintát anonim módon 6, egyenként 6 borászból, borszakértőből álló bírálóbizottság a Nemzetközi Borászati Hivatal által ajánlott, hazánkban is elfogadott 100 pontos bírálati szempontok szerint értékelte. A 84-94 pontot elért borok arany-, a 94 pont fölöttiek nagyarany érmet és természetesen az ezzel járó oklevelet kapták. A borbíráló lapokon feltüntetett eredményeket az objektivitás és anonimitás érdekében számítógép rangsorolta. A bírálat során a megjelenés, az illat, az íz és zamat mellett ezek intenzitását és a bor karakterességét is értékelték.

A szakember szerint a most kiosztott nagyarany-, arany- és ezüstérmeknek

nem csak erkölcsi rangja, hanem gazdasági haszna is van,

ugyanis a fogyasztók a palackon feltüntetett eredmény alapján is választhatnak a jó és még jobb borok között. A díjak a boros cégeknek is iránytűként szolgálnak, amikor az első helyekre pozícionált borok áraihoz hasonlítják, illetve állapítják meg a saját áraikat.

Mindennek ellenére ezeket az elismeréseket illik óvatosan kezelni. A borversenyre benevezett mintákhoz tartozó készletek végesek. Későbbi minőségük attól is függ, hogy az üzletek polcain szakszerűen, állandó hőmérséklet mellett tárolták-e azokat.

A Kunsági Borvidék nemcsak a gyümölcsös borait, de területét tekintve is figyelemre érdemes. A Kunsági Borvidék Bácskai körzethez olyan települések tartoznak mint például Bácsalmás, Jánoshalma, a Duna menti körzethez mások mellett Apostag, Dunavecse, Dömsöd, de ide tartozik még a Kalocsához közeli Kiskőrösi, Izsáki, Kecskemét-Kiskunfélegyházi és a Kiskunhalas-Kiskunmajsai Körzet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei