2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kunsági Borvidék illatos, gyümölcsös borai versengtek Kiskunhalason

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 13., 20:46

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Kiskunhalason március 9-én, pénteken a Csipke Hotel konferencia termében tartotta a XX. Kunsági Borvidéki Borversenyt. A jubileumi borversenyen 46 borászat 240 bora fehér, vörös, rozé és desszert bort kategóriában versenyzett, de gyöngyözőborral, pezsgővel, fűszerezett borral, szőlő- és törkölypálinkával, borpárlattal is lehetett nevezni. A számítógép rangsorolta eredményt március 22-én, a kecskeméti Eredetvédelmi Konferencián hirdetik ki. A borversenyre portálunk is meghívást kapott, és ha már ott voltunk, megkérdeztük: milyen a 2017-es évjárat, milyen borok születtek az elmúlt esztendőben?

A verseny legfontosabb információit Keresztes József titkár osztotta meg portálunkkal. E szerint a 240 benevezett bormintát anonim módon 6, egyenként 6 borászból, borszakértőből álló bírálóbizottság a Nemzetközi Borászati Hivatal által ajánlott, hazánkban is elfogadott 100 pontos bírálati szempontok szerint értékelte. A 84-94 pontot elért borok arany, a 94 pont fölöttiek nagy aranyérmet és természetesen az ezzel járó oklevelet kapják. A borbíráló lapokon feltűntetett eredményeket az objektivitás és anonimitás érdekében számítógép rangsorolja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A bírálat során

a megjelenés, az illat, az íz és zamat mellett ezek intenzitását és a bor karakterességét is értékelték.

Keresztes József véleményét, mely szerint a 2017-es évjárat kiváló volt, a borvidéken kiemelkedő borok születtek, Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője is osztotta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bányai Gábornak az esemény ünnepélyes megnyitásában is szerep jutott. A képviselő köszöntő beszédében azt hangsúlyozta: a versenybe benevezett borok a tavalyi kedvező időjárásnak, napsütéses órák számának köszönhetően kimagasló értékűek, így a kiválasztott Kunsági TOP 12 bor, valamint a Bács-Kiskun megye bora 2018. évi válogatásra delegált borok országos figyelemre is érdemesek lesznek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Frittman János, a Kunsági Borvidék elnöke arról számolt be: ma már nem elutasítottak, inkább keresettek a Kunsági Borvidék borai. Olyannyira nem, hogy „gyümölcsös” borokban ez a borvidék a legismertebb, legelismertebb. Az elnök elégedetten szólt arról, hogy míg az ország bor exportja 2016-ban 760 ezer hektoliter volt, addig 2017-ben 1 millió hektolitert szállítottak külföldi megrendelőknek. Ehhez az emelkedéshez a kunsági borvidék is jelentősen hozzájárult. A neves borász azt is kifejtette: a borverseny azért is fontos az egyes borászatoknak, mert ez is segít elhelyezni a saját boraikat a mezőnyben, de a borászatok a bor kereskedelmi értékéhez is útmutatást kapnak. Ugyanakkor a fogyasztót is egyfajta értékrend orientálja a vásárláskor.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A számítógép rangsorolta eredményt március 22-én, a kecskeméti Eredetvédelmi Konferencián hirdetik ki. A neves eseményről portálunk is tájékoztatja olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés