2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Múzeumok éjszakája – Öt helyszínen zajlottak a programok

Illés György Cinó  |  2017. 06. 29., 10:24

Játékos vetélkedők és tudáspróbák, kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatmegnyitók és tárlatvezetések, népszerű-tudományos és kulturális programok sora jellemezte az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatát Kalocsán, ahol a Viski Károly Múzeum égisze alá tartozó négy alegységnek az érsekkerti dombbal kiegészült öt helyszínén délután öt órától folyamatosan zajlottak a programok. Az idei programsor több újítást hozott, köztük a székelykeresztúri testvérvárosunkból érkezett delegáció meglepetéseivel és a városunkban ez alkalomra átadott Vinczellér Imre állandó kiállítással.

Az egész rendezvény nyitánya – egyben talán a legtöbb látogatót vonzó rendezvénye – Vinczellér Imre állandó kiállításának megnyitója volt, amelyet az egykori zsinagóga épületében tartottak délután öt órakor.

A megnyitón egyébként – a művész és munkássága méltatása mellett – a létesítménynek a város és a múzeum birtokában lévő értékes műtárgygyűjtemény darabjainak állandó bemutatóhelyévé történő bővítése terveiről is szó esett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Schöffer-gyűjteményben

este héttől szintén kiállítás-megnyitóval várták az érdeklődőket. Itt „Rátok bízom” címmel dr. Molnár Istvánnak az 1950-70-es években Keresztúr-székben készült néprajzi dokumentumfotóiból készült válogatás kerül bemutatásra.
Ezzel párhuzamosan a fiatalabb korosztály Mácsainé Iván Éva művészettörténész múzeumpedagógiai foglalkozásának keretei közt vehetett részt a „Hétpróbások” kiképzésén.

Egyidejűleg a múzeumban is megkezdődtek a programok

Itt a különböző termekben és a folyosón különböző lehetőségek közül választhattak az érdeklődők, illetve kötetlen sorrendben járhatták végig a helyszíneket. Kötöttséget csak az udvaron zajló kulturális programok adott időpontja , így az Englerné Böttger Boglárka vezette Kalocsa Kamarakórus kilenc órakor kezdődött koncertje, valamint a székelykeresztúri Pódium Színház előadása jelentett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az utóbbi produkció során Zsidó Ferenc színdarabját láthatta az udvaron elhelyezett széksorokat színültig megtöltő közönség, Kiss László rendezésében. A Simogatórium című darabról a helyszínen megtudtuk, hogy világpremier, ugyanis a társulat e formában még odahaza sem mutatta be a művet.

A történet egyéként századunk közepén, a jövőben játszódik, azonban általa – időnként abszurdba hajló, szatirikus látásmódjával – korunk elidegenedett társadalmának, marketinges szakemberek által terelgetett fogyasztóerő-tömegeinek tart görbe tükröt a szerző.

A múzeum különböző termeiben fényképes trükkel vetkőzés nélkül lehetett cifra kalocsaiba öltözni, túrós sütemény-kiállítást nézegetni, illetve kóstolgatni, oda nem illő tárgyakat keresgélni, vagy a kapcsolódó, aratás témájú gyermekrajz-pályázat képeit nézegetni.

De lehetőség volt a múzeum igazgatójának tárlatvezetésével a múzeum állandó kiállításának értő magyarázatokkal kiegészülő megtekintésére, volt több különböző múzeumpedagógiai foglalkozás, mézeskalács-kiállítás és -vásár, sőt mézeskalács-figura készítés és sütés is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az oda nem illő tárgyakat egyébként még késő éjszaka is sokan keresgélték. Ottjártunkkor volt, aki már jó ideje bolyongva vizslatott az utolsó hiányzó darab után, mások egy-egy tárgy fölött tanakodtak, hogy vajon oda illik-e. Tehát a meghívó igazat írt: a program nem csak gyerekeknek szórakoztató, hanem bizony, próbára tette a tapasztaltabb generációkat is.

Mindeközben…

… a Városi Galériában igazi jósnő segítségével pillanthattak a jövőjükbe, akik nem bírják kivárni. Fél kilenctől ugyanott a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílott Mácsai István emlékkiállítást lehetett megtekinteni Lakatos Ervin vezetésével.

… az Érsekkertben, a dombon pedig kilenc órától Bagó Balázs amatőr csillagász várta a hasonló érdeklődésűeket, méghozzá hegedűszóval. A fakultatív programra lovas kocsival szállították oda az érdeklődőket.

Tűz! Tűz! Tűz!

Az egész rendezvénysorozat lezáró aktusa a Múzeumok éjszakájánál jóval régebbi hagyományokra visszatekintő Szent Iván-éji tűzgyújtással – és tűzugrással zárult, amelyet már megszokott módon a Viski Károly Múzeum udvarán tartottak meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK