2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Múzeumok éjszakája – Öt helyszínen zajlottak a programok

Illés György Cinó  |  2017. 06. 29., 10:24

Játékos vetélkedők és tudáspróbák, kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatmegnyitók és tárlatvezetések, népszerű-tudományos és kulturális programok sora jellemezte az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatát Kalocsán, ahol a Viski Károly Múzeum égisze alá tartozó négy alegységnek az érsekkerti dombbal kiegészült öt helyszínén délután öt órától folyamatosan zajlottak a programok. Az idei programsor több újítást hozott, köztük a székelykeresztúri testvérvárosunkból érkezett delegáció meglepetéseivel és a városunkban ez alkalomra átadott Vinczellér Imre állandó kiállítással.

Az egész rendezvény nyitánya – egyben talán a legtöbb látogatót vonzó rendezvénye – Vinczellér Imre állandó kiállításának megnyitója volt, amelyet az egykori zsinagóga épületében tartottak délután öt órakor.

A megnyitón egyébként – a művész és munkássága méltatása mellett – a létesítménynek a város és a múzeum birtokában lévő értékes műtárgygyűjtemény darabjainak állandó bemutatóhelyévé történő bővítése terveiről is szó esett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Schöffer-gyűjteményben

este héttől szintén kiállítás-megnyitóval várták az érdeklődőket. Itt „Rátok bízom” címmel dr. Molnár Istvánnak az 1950-70-es években Keresztúr-székben készült néprajzi dokumentumfotóiból készült válogatás kerül bemutatásra.
Ezzel párhuzamosan a fiatalabb korosztály Mácsainé Iván Éva művészettörténész múzeumpedagógiai foglalkozásának keretei közt vehetett részt a „Hétpróbások” kiképzésén.

Egyidejűleg a múzeumban is megkezdődtek a programok

Itt a különböző termekben és a folyosón különböző lehetőségek közül választhattak az érdeklődők, illetve kötetlen sorrendben járhatták végig a helyszíneket. Kötöttséget csak az udvaron zajló kulturális programok adott időpontja , így az Englerné Böttger Boglárka vezette Kalocsa Kamarakórus kilenc órakor kezdődött koncertje, valamint a székelykeresztúri Pódium Színház előadása jelentett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az utóbbi produkció során Zsidó Ferenc színdarabját láthatta az udvaron elhelyezett széksorokat színültig megtöltő közönség, Kiss László rendezésében. A Simogatórium című darabról a helyszínen megtudtuk, hogy világpremier, ugyanis a társulat e formában még odahaza sem mutatta be a művet.

A történet egyéként századunk közepén, a jövőben játszódik, azonban általa – időnként abszurdba hajló, szatirikus látásmódjával – korunk elidegenedett társadalmának, marketinges szakemberek által terelgetett fogyasztóerő-tömegeinek tart görbe tükröt a szerző.

A múzeum különböző termeiben fényképes trükkel vetkőzés nélkül lehetett cifra kalocsaiba öltözni, túrós sütemény-kiállítást nézegetni, illetve kóstolgatni, oda nem illő tárgyakat keresgélni, vagy a kapcsolódó, aratás témájú gyermekrajz-pályázat képeit nézegetni.

De lehetőség volt a múzeum igazgatójának tárlatvezetésével a múzeum állandó kiállításának értő magyarázatokkal kiegészülő megtekintésére, volt több különböző múzeumpedagógiai foglalkozás, mézeskalács-kiállítás és -vásár, sőt mézeskalács-figura készítés és sütés is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az oda nem illő tárgyakat egyébként még késő éjszaka is sokan keresgélték. Ottjártunkkor volt, aki már jó ideje bolyongva vizslatott az utolsó hiányzó darab után, mások egy-egy tárgy fölött tanakodtak, hogy vajon oda illik-e. Tehát a meghívó igazat írt: a program nem csak gyerekeknek szórakoztató, hanem bizony, próbára tette a tapasztaltabb generációkat is.

Mindeközben…

… a Városi Galériában igazi jósnő segítségével pillanthattak a jövőjükbe, akik nem bírják kivárni. Fél kilenctől ugyanott a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílott Mácsai István emlékkiállítást lehetett megtekinteni Lakatos Ervin vezetésével.

… az Érsekkertben, a dombon pedig kilenc órától Bagó Balázs amatőr csillagász várta a hasonló érdeklődésűeket, méghozzá hegedűszóval. A fakultatív programra lovas kocsival szállították oda az érdeklődőket.

Tűz! Tűz! Tűz!

Az egész rendezvénysorozat lezáró aktusa a Múzeumok éjszakájánál jóval régebbi hagyományokra visszatekintő Szent Iván-éji tűzgyújtással – és tűzugrással zárult, amelyet már megszokott módon a Viski Károly Múzeum udvarán tartottak meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés