2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Múzeumok éjszakája – Öt helyszínen zajlottak a programok

Illés György Cinó  |  2017. 06. 29., 10:24

Játékos vetélkedők és tudáspróbák, kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatmegnyitók és tárlatvezetések, népszerű-tudományos és kulturális programok sora jellemezte az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatát Kalocsán, ahol a Viski Károly Múzeum égisze alá tartozó négy alegységnek az érsekkerti dombbal kiegészült öt helyszínén délután öt órától folyamatosan zajlottak a programok. Az idei programsor több újítást hozott, köztük a székelykeresztúri testvérvárosunkból érkezett delegáció meglepetéseivel és a városunkban ez alkalomra átadott Vinczellér Imre állandó kiállítással.

Az egész rendezvény nyitánya – egyben talán a legtöbb látogatót vonzó rendezvénye – Vinczellér Imre állandó kiállításának megnyitója volt, amelyet az egykori zsinagóga épületében tartottak délután öt órakor.

A megnyitón egyébként – a művész és munkássága méltatása mellett – a létesítménynek a város és a múzeum birtokában lévő értékes műtárgygyűjtemény darabjainak állandó bemutatóhelyévé történő bővítése terveiről is szó esett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Schöffer-gyűjteményben

este héttől szintén kiállítás-megnyitóval várták az érdeklődőket. Itt „Rátok bízom” címmel dr. Molnár Istvánnak az 1950-70-es években Keresztúr-székben készült néprajzi dokumentumfotóiból készült válogatás kerül bemutatásra.
Ezzel párhuzamosan a fiatalabb korosztály Mácsainé Iván Éva művészettörténész múzeumpedagógiai foglalkozásának keretei közt vehetett részt a „Hétpróbások” kiképzésén.

Egyidejűleg a múzeumban is megkezdődtek a programok

Itt a különböző termekben és a folyosón különböző lehetőségek közül választhattak az érdeklődők, illetve kötetlen sorrendben járhatták végig a helyszíneket. Kötöttséget csak az udvaron zajló kulturális programok adott időpontja , így az Englerné Böttger Boglárka vezette Kalocsa Kamarakórus kilenc órakor kezdődött koncertje, valamint a székelykeresztúri Pódium Színház előadása jelentett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az utóbbi produkció során Zsidó Ferenc színdarabját láthatta az udvaron elhelyezett széksorokat színültig megtöltő közönség, Kiss László rendezésében. A Simogatórium című darabról a helyszínen megtudtuk, hogy világpremier, ugyanis a társulat e formában még odahaza sem mutatta be a művet.

A történet egyéként századunk közepén, a jövőben játszódik, azonban általa – időnként abszurdba hajló, szatirikus látásmódjával – korunk elidegenedett társadalmának, marketinges szakemberek által terelgetett fogyasztóerő-tömegeinek tart görbe tükröt a szerző.

A múzeum különböző termeiben fényképes trükkel vetkőzés nélkül lehetett cifra kalocsaiba öltözni, túrós sütemény-kiállítást nézegetni, illetve kóstolgatni, oda nem illő tárgyakat keresgélni, vagy a kapcsolódó, aratás témájú gyermekrajz-pályázat képeit nézegetni.

De lehetőség volt a múzeum igazgatójának tárlatvezetésével a múzeum állandó kiállításának értő magyarázatokkal kiegészülő megtekintésére, volt több különböző múzeumpedagógiai foglalkozás, mézeskalács-kiállítás és -vásár, sőt mézeskalács-figura készítés és sütés is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az oda nem illő tárgyakat egyébként még késő éjszaka is sokan keresgélték. Ottjártunkkor volt, aki már jó ideje bolyongva vizslatott az utolsó hiányzó darab után, mások egy-egy tárgy fölött tanakodtak, hogy vajon oda illik-e. Tehát a meghívó igazat írt: a program nem csak gyerekeknek szórakoztató, hanem bizony, próbára tette a tapasztaltabb generációkat is.

Mindeközben…

… a Városi Galériában igazi jósnő segítségével pillanthattak a jövőjükbe, akik nem bírják kivárni. Fél kilenctől ugyanott a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílott Mácsai István emlékkiállítást lehetett megtekinteni Lakatos Ervin vezetésével.

… az Érsekkertben, a dombon pedig kilenc órától Bagó Balázs amatőr csillagász várta a hasonló érdeklődésűeket, méghozzá hegedűszóval. A fakultatív programra lovas kocsival szállították oda az érdeklődőket.

Tűz! Tűz! Tűz!

Az egész rendezvénysorozat lezáró aktusa a Múzeumok éjszakájánál jóval régebbi hagyományokra visszatekintő Szent Iván-éji tűzgyújtással – és tűzugrással zárult, amelyet már megszokott módon a Viski Károly Múzeum udvarán tartottak meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK