2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egy napra szélesre tárta kapuját a Kiskőrösi Járásbíróság – Fiatalok Nyitott Bíróság programon ismerkedtek az igazságszolgáltatással

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 02., 21:21

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013-ban indította el Nyitott Bíróság programját, melynek keretében középiskolások kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb állampolgári jogaikról, kötelezettségeikről, az igazságszolgáltatás rendszeréről, menetéről. A első ilyen jellegű budapesti előadást „Attól félsz, amit nem ismersz” címmel tartották, ami jól kifejezi azt a törekvést, hogy az életbe kilépő fiatalok számára ne egy idegen, ijesztő szervezet legyen a bíróság és az igazságszolgáltatás. A Kiskőrösi Járásbíróságon immár második alkalommal, február 1-jén megtartott Nyitott Bíróság programon a helyi Petőfi Sándor Gimnázium két 11. évfolyamának diákjai egész délelőtt tartó előadásokon, bemutatókon ismerkedtek mások mellett az alapvető jogintézményekkel, a jogszabályok hierarchiájával, a rendőrség, az igazságszolgáltatás munkájával és szervezetrendszerével.

Az előadáson külön hangsúlyt kapott a hatalmi ágak szétválasztásából eredő bírói függetlenség, mint az egyik legfontosabb demokratikus alapelv. A Nyitott Bíróság program alkalom volt arra is, hogy a rendőrség egyfajta pályaorientációs, toborzó munkát végezzen a fiatalok körében.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kiskőrösi Járásbíróágon dr. Pirisi Levente, a Kiskőrösi Járásbíróság elnöke fogadott bennünket. Az elnök elmondta: az országos program részeként Kiskőrösön immár második alkalommal tartanak Nyílt Bíróság napot. 

A járásbíróság jó kapcsolatot ápol a Kiskőrösi Rendőrkapitánysággal, amelynek munkatársaival közösen szervezték a diákok életkorához, érdeklődésiköréhez igazított programot. A rendezvénylebonyolítására két bírósági tárgyalótermet biztosítottak az előadásoknak és bemutatóknak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A bíróság elnöke rámutatott: az életkori sajátosságoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalkori áldozattá válás, a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés, ittas vezetés, vagy éppen a fiatalok jogainak és a munka világába való belépésnek a kérdéseire. 

A programra az iskolák önkéntesen jelentkezhetnek, a résztvevők a bíróságokon tárgyalásokon, ítélethirdetéseken is ott lehetnek, hiszen a bírósági tárgyalások alapvetően nyilvánosak. Mint elhangzott: Dr. Pirisi Levente közreműködésével tavaly a tanulók a Kalocsai Fegyház és Börtönbe is ellátogattak, hogy az igazságszolgáltatás záró aktusáról, a büntetés-végrehajtásról is személyesen szerezzenek tapasztalatokat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság részéről Kuti Erika címzetes rendőr őrnagy tartott előadást, melyben a cselekvőképesség, az állampolgári jogok és kötelezettségek mellett a diákok tipikusnak mondható, konfliktussal járó élethelyzetek kezeléséhez is útmutatást kaptak. A cselekvőképességről, a büntetőjogi felelősségre vonás életkori határairól éppúgy szó esett, mint azokról a jogi rendelkezésekről, amelyek éppen a fiatalabb generációk védelme érdekében születtek. Hogy mennyire érdekelték a hallgatóságot az elmondottak, azt az is jelezte, hogy a 16-17 éves tanulók érezhető érdeklődéssel, rendkívül fegyelmezetten vettek részt az előadáson és számos kérdést is megfogalmaztak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szomszédos, erre ez alkalomra megnyitott tárgyalóteremben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság bevetési egyenruhába öltözött munkatársai fegyverzettechnikai és krimináltechnikai bemutatót tartottak. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy a rendőri hivatás iránt felkeltsék az érdeklődést az arra elhivatottságot érző fiatalokban. Ám hogy a vidámság se hiányozzon a programból, a vállalkozóbb kedvűek ittasságot, illetve tudatmódosító szer hatását szimuláló szemüvegben tesztelhették magukat, „ilyen állapotban” miként tudnak áthaladni a nem túl bonyolult, mégis nehezen vehető akadályokon.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei