2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Itt vannak a kiskőrösi 28. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny eredményei!

2024. 04. 19., 08:18

Mint az esemény másnapján beszámoltunk róla, Kiskőrösön 2024. április 5-én, 28. alkalommal rendezték meg a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt, melynek először adott otthont a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ. A közel három évtizedre visszatekintő esemény főszervezője ezúttal Kiskőrös Város Önkormányzata, társszervezői a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, a Kiskőrösi Kadarka Kör, Kiskőrös Város Hegyközsége, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium és Technikum, valamint a Hazai Termék Kft. voltak.

Az eseményen Dr. Feldman Zsolt államtitkárnak a szőlészet és borászat aktualitásairól szóló előadásával párhuzamosan kezdődött meg a 64 tételből álló Kadarka borkollekció bírálata.

AZ ÍTÉSZEK 5 FEHÉR, 5 ROSÉ, 8 KADARKA SILLER, 42 KADARKA VÖRÖS, 1 KADARKA ROSÉ CUVÉE, ÉS 3 KADARKA VÖRÖS CUVÉE MINTÁT RANGSOROLTAK.

A borverseny csúcsbizottsága elnöke Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke volt. A csúcsbizottság tagjai: Madaras Zoltán – Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, Tóth Tamás – Csongrádi Borvidék elnöke, Frittmann János – Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke, Dr. Tarján Balázs – címzetes egyetemi tanár, borszakíró, Dr. Brazsil Dávid – Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára, Járvás Mónika – Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkár helyettese voltak.

A borversenyen három bizottság minősítette a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikum szőlész-borász tanulói által felszolgált borokat.

Ezúttal a verseny napján, április 5-én, szombaton délután 16 órakor hirdették ki az eredményeket és adták át a díjakat.   .

Frittmann János, a borverseny szakmai fővédnöke értékelése során kiemelte, hogy a kadarka az a fajta, ami még az ítészeket is a legjobban megosztja. A borverseny eredményei egy pillanatnyi benyomást tükröznek, hogy akkor és ott kire milyen benyomást tettek a borok, mit érzett, és természetesen az egyéni ízlést. Nem biztos, hogy ami az egyiknek ízlik, az a másik embernek is fog, de mégis ad egy irányvonalat a szakavatott bírák véleménye. A szakember arra biztatta a borászokat, hogy bátran mérettessék meg produktumaikat a borversenyeken, mert ebből csak tanulni lehet, segít a további munkában, fejlődésben. A fővédnök külön köszönetét fejezte ki a szervezőknek a több éves kitartásukért, munkájukért.

A bírálat során a következő eredmények születtek:

AZ IDEI BORVERSENY „KADARKA NAGYDÍJ” SZEKSZÁRDRA KERÜLT, A HALMOSI PINCÉSZET VITTE EL A I. LEGSZEBB KADARKÁÉRT JÁRÓ VÁNDORSERLEGET.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Második lett az MR Vinogradi Szabadka-Horgosi Homokvidék 2017-es évjáratú Fantazija kadarkája.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A villányi Jekl Pincészet 2021-es Kadarkája vihette el a „III. Legszebb kadarka” helyezettnek járó serleget.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Különdíjak:

Kiskőrös Város Különdíját”vehette át a Nagy aranyérmes, klasszikus kadarka pezsgőjéért a Szentpéteri Borpince.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A „Legszebb kiskőrösi kadarkát” a Vass Borászat készítette, a „Legszebb siller cuvée” pedig a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikum pincészetéből került ki.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A „Legjobban szereplő kiskőrösi hegyközségi tag” különdíjat az István Borház érdemelte ki.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Díjat kapott a Legsikeresebb feltörekvő borász” tanuló Ba Amina személyében.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa különdíját a kaskantyúi (Kunsági Borvidék) Kamondi Csaba vehette át tavalyi évjáratú kadarkájáért.

A legszebb cuvée-t a Szekszárdi borvidéken a Schieber Borászat készítette, míg a legjobb sillert a Halmosi Pincészet mutatta be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK