2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

XXVIII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön – Bulgáriából, Szlovákiából, Szerbiából is érkeztek borok

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 06., 09:02

Április 5-én egész napos szőlészeti-borászati - és Dutra traktor kiállítás mellett a Petőfi Sándor Művelődési Központban rendezték meg a XXVIII. Nemzetközi Kadarka Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön. A borverseny szakmai fővédnöke Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a Kunság Borvidék elnöke, társadalmi fővédnöke dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt, aki miközben a borbírálat zajlott, a szőlészet-borászat helyzetéről, a pályázati lehetőségekről tartott előadást a résztvevőknek.

Magyarországról az Egri, a Szekszárdi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Villányi, a Pécsi borvidékről küldték el a legjobb boraikat a pincészetek. Ezek mellett Bulgáriából, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek tételek. Három bizottság és egy csúcsbizottság értékelte a borokat. Az idei verseny főrendezője Kiskőrös önkormányzata, támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt, emellett a helyi borlovagrend, illetve a Petőfi középiskola borászdiákjai és tanárai segítették a rendezvény lebonyolítását.

A 10 órakor kezdődő megnyitón Domonyi László polgármester üdvözölte a neves borászokból álló vendégsereget és a vármegyéből származó Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkárt.
Domonyi László beszédében kiemelte:

A Kadarka borverseny azért is fontos, hogy magát, az egykor óriási presztízsnek örvendő Kadarka szőlőt, Kadarka bort életben tartsák. Egykor a vörösbor szinonimája volt idehaza a Kadarka, amelynek a termőterülete mára sajnos lecsökkent. Egyedi, gyönyörű bora van a kadarkának, amelyet meg kell ismertetni a fiatalokkal”– mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette,

Sajnos a borfogyasztás csökkent idehaza, ezért is kell a borokkal ismerkedő fiatalokkal megkedveltetni például a Kadarkát. A szőlőtermesztés és bortermelés olyan ősi kultúra, amelyet meg kell óvni. Kiskőrös a szőlőnek köszönheti ahol most tart, ezért is fontos megőrizni ennek a borversenynek a presztízsét”- fogalmazott Domonyi László polgármester. 

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke aláhúzta:

Meg kell őrizni a klasszikus magyar borokat, melyek közül a Kadarka a szívügye. Soltvadkerten, és szerencsére Kiskőrösön is készítenek ilyen borokat. A borfogyasztók a legjobb vörös borok között ne a Kadarkát keressék, hanem a Kadarkák között a legjobbat.”Az elnök után Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár köszöntötte röviden a résztvevőket, majd előadásában az idén kiírt, illetve kiírásra váró pályázatokról adott áttekintést.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint az előadásban egyebek mellett elhangzott:

Domonyi László polgármester úr, a város és elkötelezett magyar borászok szerencsére mindent megtesznek azért, hogy ezt az anno törökök elől menekülő szerbek által hozott és itt, a Kárpát-medencében egykor a legelterjedtebbé vált, vörösbort adó szőlőfajtát és annak borát megőrizzék a következő generációk számára. Nagy-nagy köszönet érte! Nem mellékesen érdemes megemlíteni, hogy április 8-29 között adhatóak be a borászati gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra a támogatási kérelmek.”A 64 benevezett bor bírálatát három szakmai és egy csúcsbizottság végezte. A borverseny eredményeiről külön cikkben tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK