2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bagó Zoltán: „Megvan az expolgi adatbázisa – És meglesz a Ferdié is” – Árulkodó üzenetváltások a polgármesterjelölt és a személyes adatokkal kufárkodók között

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 03., 11:39

Ahogy a Szívből Kalocsa kampányhoz kötődő belső ügyeit „Bagó Zoltán nem számol el a nála landolt kampánypénzekkel?” című cikkünkben felvillantottuk, újabb, igencsak elgondolkodtató, dokumentált információk jutottak birtokunkba. A portálunknak megszólalók olyan, vélhetően a közéleti botrányon túlmutató információkat osztottak meg velünk, amelyek még volt vezető tisztségviselővel kapcsolatban is kételyeket vetnek fel, bár azokat cáfolja. Bagó Zoltán, az egyesületként 2019. április 1-jétől bejegyzett Szívből Kalocsa polgármesterjelöltje 2019. április 3-án, 11 óra 39 perckor azt írta a később jelölőszervezetté vált Szívből Kalocsa csoport tagjainak szóló bejegyzésében, miután korábbi elmondása szerint dr. Bálint József, azóta leköszönt polgármesterrel találkozott: „Megvan az expolgi adatbázisa. „Még ugyanebben a percben alatta ez olvasható: „És meglessz a Ferdié is.” - „Király” írja válaszában 11 óra 46 perckor a név szerint ismert, de nem közszereplő marketinges.

Még a kalocsai politikai csatározások különlegességei között is unikumnak számító árulkodó bejegyzés csak egy bizonyíték a több közül, amelyek azt igazolják, hogy egy szűk, közéleti funkciók megszerzésére alakult csoport egyes tagjai szervezetszerűen szereztek meg, illetve próbáltak megszerezni személyes adatokat is tartalmazó adatbázisokat a helyhatósági választások győzelme reményében.

Ezeket aztán a háttérben dolgozók – a marketinges és Bagó Zoltán egy volt kalocsai hölgy munkatársa – rendszerezték, összefésülték, választókörzetekre bontották, majd e-mailben továbbították az egyesület választókörzeti jelöltjeinek.

A Szívből Kalocsa tételes elszámolásra és mandátuma visszaadására szólította fel Bagó Zoltánt, akit a viszont válaszadás lehetősége érdekében megkerestünk.
bővebben ...

Jó nagy adathalmaz, mégis kevés volt

A történet annak ellenére a jogosulatlan adatkezelés gyanúját veti fel, hogy a Szívből Kalocsa, mint jelölőszervezet legálisan is hozzájutott azon személyek adatainak egy részéhez, akik először az egyesület elődjének tekinthető, „A kalocsai Szentháromság térért” 1200 főt számláló Facebook csoporthoz csatlakoztak. Továbbá ötszázan pedig adataik egy részét is megadva aláírták a petíciót. Ezek az emberek akkor, 2017 októberétől persze még nem tudhatták, hogy a Facebook csoportból kinövő Szívből Kalocsának is szolgáltatnak adatokat. Ezzel a történettel ez legyen a legkisebb baj, ugyanis a Szentháromság tér ügyét a Szívből Kalocsa később is napirenden tartotta.

Más jelölőszervezetek gyakorlatához hasonlóan a piactéri kitelepülések alkalmával is sokan megadhatták adataikat, elérhetőségüket a Szívből Kalocsának, ha azzal szimpatizáltak.

És akkor még ott voltak az ajánlóívek, a Kisebbségi Önkormányzatra szavazók regisztrációs lapjai, amelyeken a személyes adatokat a visszaellenőrzés miatt precízen kellett szerepeltetni, a sajátkezű aláírással együtt. Ám úgy néz ki, mindez egyes, a választási győzelemre mindenáron törekvők esetében kevés volt.

Emlékeznek még, hogy Bagó Zoltán egykori iskolatársa mivel kereste meg a Szívből Kalocsa elődjének tekinthető, „A Kalocsai Szentháromság térért” Facebook csoport létrehozóját, Gyarmati-Simigh Dórát? Ha nem, segítünk.

Egy képviselőjelölti kampány-hozzájárulás 600 ezer, a beígért két alpolgármesteri szék várományosának hozzájárulása 2 millió forint volt. Ezt a pénzt a többség Bagó Zoltán kezébe elismervény nélkül adta, vagy utalta.
bővebben ...

Ahogy a nagy port kavart „Bagó Zoltán nem számol el a nála landolt kampánypénzekkel?” című interjúban elhangzott: A „jóbarát” azt mondta: „Bagó Zoltánnak a kutatásaihoz kellene az egyesületi adatbázis, ami a Szentháromság tér petíciójával kapcsolatban rendelkezésemre áll.”

Miután Gyarmati-Simigh Dóra kikérte magának, hogy hülyének nézik, mert szerinte biztosan másra kellenek az adatok, kiderült: Bagó Zoltán polgármesterjelölt szeretne lenni, ezt segíthetné a rendelkezésre álló, végül 1200 tagot számláló csoport, illetve a közel 500 fő adatait, aláírását tartalmazó adatbázis.

Ugyancsak adatok megszerzésére irányult az a Szívből Kalocsának végül 410 ezer forintba kerülő, kampánypénzből kifizetett adatgyűjtés, amelyet a gödöllői egyetemisták nyilvánvalóan jóhiszeműen, tanulmányaikkal összefüggésben is végeztek.

Ezek a hallgatók Bagó Zoltán címzetes egyetemi docens, későbbi polgármesterjelölt szervezésében gyűjtöttek állítólag olyan adatokat is, amelyek a Bagó féle polgármesteri program összeállításához jól jöttek. Legalábbis Bagó Zoltán ezzel indokolta a költségek átvállalását, és mint erről a nyilatkozatok szólnak, az egyetemisták szállását Bálint József polgármester intézte.

A Szívből Kalocsa most ennek az összegnek a jogszerű elköltéséről is elszámolást vár Bagó Zoltántól, akinek a kezéhez a kampány hozzájárulási összegek nagyobb része érkezett.

Bálint József a háttérből a Szívből Kalocsát támogatta?

Nyilatkozatok szólnak arról, hogy a Szívből Kalocsa Egyesület tagjai körében éppen a polgármesterjelölt Bagó Zoltán mondta, hogy a funkcióban lévő Bálint József polgármester őt, őket, mármint a Szívből Kalocsa jelöltjeit támogatja, és egy a kampányukat segítendő adatbázist is átad majd számukra.
A megszólalók szerint az egyesület tagjai közül sokan végig azt feltételezték, hogy Bálint József a háttérből őket támogatja.

Egyikük kijelentette, Bagó Zoltánt a választás napján, október 13-án este elsőként nem a szavazatszámláló bizottságokban ülő embereik, hanem Bálint József hívta telefonon és adatokkal alátámasztva tájékoztatta az akkor már világosan látszó vereségről. A beszélgetés nagyon bizalmasnak tűnt.

Hogy miért segítheti egy független polgármester adatbázissal éppen a Szívből Kalocsa polgármesterjelöltjét, Bagó Zoltánt, miért hívja a választás éjszakáján, azt a kérdést az egyesület egyes tagjai és mások is megpróbálták értelmezni.

Egyik vélemény szerint Bagó Zoltán és Bálint József között már a 2014-es választások idején, illetve azt megelőzően is volt egyfajta kölcsönös támogatás. A mostani választáson pedig két sértett embert hozott össze a politika: a Fideszből kényszerűen távozott Bagó Zoltánt és Bálint Józsefet, akit a kezdeményezésére létrehozott Békés Kalocsán belül „puccsoltak meg”, mint lehetséges polgármesterjelöltet.

Egy másik vélemény szerint Bagó Zoltán a 2014-es választáskor elárulta a sajátjait, szándékosan betett a Fidesznek azzal, hogy Fidesz – infókat szivárogtatott ki a polgármesterségre készülő Bálint Józsefnek, ezzel támogatta a háttérből.

Erre utalt Török Ferenc volt polgármester is, amikor gyakorlatilag ezt írta le a Bagó Zoltánnak címzett Facebook bejegyzésében:

(…) 2014-ben, amikor Bálint Jóskát támogattad velem szemben! Abba a hitbe ringattad szegényt, hogy a TE kormányzati kapcsolataiddal, a TE segítségeddel a helyi FIDESZ, vagy az országgyűlési képviselő kihagyásával is fejlődni fog a város. (...)"

A levélnek ezt a részét egyik érintett sem cáfolta azóta sem, még csak nem is tiltakozott ellene.

Ugyancsak nyilatkozatok szólnak arról, hogy Bagó Zoltán a közös összejövetelek alkalmával kedvenc szóhasználatával élve azt mondta, ha polgármesterré választják, Bálint József „nem lesz felkérdezve”, amivel arra utalt, hogy az elmúlt öt év esetleges szabálytalanságaival kapcsolatban nem vizsgálódnak, „szabad elvonulást biztosítanak számára”.

„Megvan az expolgi adatbázisa” – „Meglessz a Ferdié is”

A Szívből Kalocsa Egyesületet április 1-jén bejegyezték, majd mindjárt április 3-án, miután ezt megelőzően Bagó Zoltán azt mondta, hogy egykori iskolatársával elmennek Bálint József polgármesterhez az általa ígért adatbázisért, ez állt Bagó Zoltánnak a választásra szerveződött csoport tagjaihoz, a háttérmunkát végzőkhöz, köztük a marketingesnek írt bejegyzésében:
2019. április 3. 11 óra 39 perc
„Megvan az expolgi adatbázisa.”
Még ugyanebben a percben alatta ez olvasható:
„És meglessz a Ferdié is.”
„Király” – írja válaszában 11 óra 46 perckor a név szerint ismert, de nem közszereplő marketinges.

Nyilatkozatok támasztják alá, hogy Bagó Zoltán járt Bálint Józsefnél, megkapta az adatbázist, de azt nem tudta megnyitni.

Akik tudtak erről, azok körében nagy várakozás előzte meg az adatbázis érkezését. Bagó Zoltán a fa, vagy fautánzat külsejű pendrive adathordozót azzal adta át a portálunknak nyilatkozó személynek, hogy próbálja ő megnyitni.

A kép illusztráció!

A Bálint Józsefnek tulajdonított adathordozót a portálunknak nyilatkozó személynek sem sikerült megnyitni, így azt visszaadta Bagó Zoltánnak. A megszólaló úgy tudja, hogy Bagó Zoltán az adathordozót a régóta baráti körébe tartozó, a kampányt segítő, informatikában jártas személynek adta át azzal, hogy „vegye kezelésbe”.
A pendrive további sorsáról, illetve, hogy sikeres volt-e a megnyitási művelet, és főként, hogy mit tartalmazott az adathordozó, nincs információ.

A jelöltekhez e-mailben érkeznek az összefésült, leválogatott adatok

Ugyanakkor aláírt nyilatkozat szól arról, hogy az egyes legálisan, vagy a más célhoz kötötten megszerzett adatokat, ha volt ilyen, esetleg a Bálint Józsefnek tulajdonított adatbázisból nyert adatokat a marketinges, illetve egy régebben Bagó Zoltán közvetlen munkatársaként dolgozó hölgy összefésülte, összerendezte. Ezt követően választókörzetekre bontották, majd e-mailben valamennyi választókörzet jelöltjének megküldték.

Egyes jelöltek számára ekkor derült ki, hogy a kapott lista számos, a választókörzetét érintő személy esetében elavult. Több személyes adat akár az 5-10 évvel ezelőtti állapotot tükrözi. Másik adatok viszont teljesen lefedték a valóságot. A lista egyes használói ebből azt a következtetést vonták le: lehet, hogy mégis csak volt egy régebbi adatbázis, amit integrálhattak a frissebbekbe.

Miért, mihez kellett az adatbázis?

Felmerül a kérdés: egy olyan nagy adatbázis, ami a Szívből Kalocsának rendelkezésére állt, miért jöhetett jól a választásra készülő jelölőszervezetnek, vagy az egyes jelölteknek?

Ennyi adat, személyes adat birtokában miért kellett még a Békés Kalocsáért Egyesület és annak polgármesterjelöltje adatbázisa megszerzésére is minimum kísérletet tenni. Hogy erre előkészület történt, azt az igazolja, amit Bagó Zoltán írt: „És meglessz a Ferdié is”.
A lehetséges válasz: egyfelől azért, mert ezen adatok birtokában az egyes választókörzeti jelöltek és a pénzen fogadott „sáskák” eleve a velük szimpatizálókat kereshetik fel, érhetik el e-mailben. Az adatbázis alapján felkeresett személyek várható szavazatára ezzel is ráerősítenek.

Az adatok birtokában különösen a választásokat megelőző napokban, a választás napján szólíthatják meg a választópolgárokat telefonon, hangüzenet, vagy sms formájában, illetve elektronikus levélben.

Ki lehet az „expolgi”?

Nagy kérdés, ki lehet az állítólag Bálint Józseftől kapott adatbázissal összekötött „expolgi”?
Hogy az expolgármesternek tulajdonított adatbázist, vagy annak hitt adatbázist Bagó Zoltán átvette, a saját internetes bejegyzésén túl a portálunknak nyilatkozó személy is bizonyítja. Ahogy elmondta, ő még a kezében is tartotta azt a bizonyos fa, vagy fautánzat külsejű pendrive adathordozót, amit nem tudott megnyitni, és talán Bagó Zoltán informatikus barátja „vett kezelésbe”.

A Bagó Zoltán bejegyzésében szereplő expolgármester adatbázisa, amit állítása szerint Bálint Józseftől kapott, szűk körben kereshető, ugyanis Bálint József áprilisban még bőven aktív polgármestersége idején Török Gusztáv Andor és Török Ferenc voltak expolgármesterek. Esetleg, mint biztosan nem indulót, Bálint Józsefet is nevezhették expolgármesternek.

A megszólalók azt valószínűsítik, ha létezett ilyen adatbázis, az Bálint Józsefnél lehetett, mint akkori riválisánál, Török Ferencnél vagy annak környezetében.

Amennyiben Bálint Józsefnél, vagy általa is hozzáférhető helyen tárolták az „expolgi” adatbázisát, akkor az idő múlásának komoly szerepe lehet.

Egyrészt, hogy 5-6 év elteltével mennyire lehet aktuális egy vélhetően személyes adatokat is tartalmazó adathalmaz? Másrészt, egyáltalán mennyi ideig szabad állampolgárok összesített adatait tárolni, adatbázisként kezelni, rendszerezni, na’ és persze kufárkodni azzal?

Legalább ennyire fajsúlyos a kérdés: ki ígérhette meg Bagó Zoltánnak, hogy megszerzi a Bolvári Ferdinánd féle adatbázist. Hogy egy ilyen ígéret elhangzott, illetve ennek lehetősége felsejlett, arra Bagó Zoltán maga szolgáltat bizonyítékot bejegyzésével: „Meglessz a Ferdié is”

A háttérmunkát végző, az adatokkal dolgozó marketinges reakciója, „Király” azt jelzi, ennek is nagy hasznát akarták venni a választási kampányban.

A portálunknak megszólaló felhívta a figyelmünket az esetlegesen ebben a kérdésben is két közszereplő, Bagó Zoltán és Bálint József közötti összefüggésre.

Ahogy rámutatott, a „Meglessz a Ferdié is” bejegyzés azt követően született, hogy Bagó Zoltán elmondása szerint Bálint Józseffel találkozott, és állítása szerint tőle kapta a tényként kezelhetően fa, vagy fautánzatú külsejű pendrive-ot, amelyen az „expolgi” két kísérlettel sem megnyitható adatbázisa lehetett. Az is lehet, mivel Bálint József és a Békések kapcsolata a hírek szerint nem volt felhőtlen, más kakukktojást kell keresni.

Természetesen mindkét közszereplőt, Bagó Zoltánt és Bálint Józsefet is megkerestük, hogy adjanak választ a felmerült kérdésekre.

Dr. Bagó Zoltánhoz intézett, számára 2019. december 2-án eljuttatott kérdéseink:

– Milyen a közélethez köthető kapcsolat fűzte, fűzi Önt dr. Bálint Józsefhez, ennek a kapcsolatnak milyen időpont a kezdete?
– Mire alapozta azon kijelentéseit, hogy dr. Bálint József a Szívből Kalocsa jelöltjeit támogatja a háttérből? Mi indokolta azon kijelentéseit, hogy választási győzelem esetén dr. Bálint József „nem lesz felkérdezve”, „szabad elvonulást biztosítunk számára.”
– Miért dr. Bálint Józsefhez fordult, hogy a városban adatokat gyűjtő egyetemisták szállásbiztosításához nyújtson segítséget? Kellett-e fizetni, ha igen, mekkora összeget a hallgatók szállásáért, erről kivel egyezett meg?
– Mire alapozva állította, hogy egy a kampányukat segítő adatbázist kap dr. Bálint Józseftől? Ezt Ön kérte, vagy dr. Bálint József ajánlotta fel?
– Kért-e, átvett-e bármilyen adatbázist dr. Bálint Józseftől bármilyen célra? Ha igen, ezt milyen adathordozón kapta és mi volt a tartalma? Amennyiben az adathordozót átvette, az hol, mikor és milyen körülmények között történt?
– Kit takar az a személy, akit a közösségi médiában létrehozott csoport tagjai számára 2019. április 3-i bejegyzésében „expolgármesternek” nevez?
– Mire, kire alapozva írta ugyanezen, április 3-án tett bejegyzésében, hogy Bolvári Ferdinánd polgármesterjelölt adatbázisát is megszerzi(k)?

Amennyiben fenti kérdéseinken túl bármilyen kifejteni valója van, azt természetesen a kapott válaszokkal együtt – amennyiben azok személyiségi jogot nem sértenek, vagy nem irányulnak a jó hírnév megsértésére – közzé tesszük.

Dr. Bagó Zoltán válasza még december 2-án megérkezett, az alábbiakban közöljük:

Tisztelt Főszerkesztő Úr! 

A továbbiakban nem kívánok az Ön által szerkesztett portál tendenciózus és részrehajló kérdéseire válaszolni. 

Köszönettel: 
Dr. Bagó Zoltán"
Dr. Bálint Józsefnek küldött kérdéseink:

– Milyen közéleti kapcsolat fűzi Önt Dr. Bagó Zoltánhoz, ennek a kapcsolatnak milyen időpont a kezdete?
– Átadott-e Dr. Bagó Zoltán részére bármilyen olyan adatbázist, amely akár Dr. Bagó Zoltánt, akár a Szívből Kalocsa Egyesület képviselőjelöltjeit a 2019. évi önkormányzati választás kampányában segítheti? Ha igen, az milyen formában, kinek, kiknek a jelenlétében, milyen adathordozón történt? Mit, milyen adatokat tartalmazott ez az adatbázis?
– Az október 13-i helyhatósági választás napján beszélt-e és hányszor Dr. Bagó Zoltánnal? Mi volt ezeknek a beszélgetéseknek az indoka, tartalma különösen annak fényében, hogy Ön független polgármesternek mondta magát, és korábbi kijelentései szerint egyik jelöltet sem kívánta semmilyen formában támogatni.
– Volt-e tudomása arról, hogy a Szívből Kalocsa Egyesületen belül az volt a vélemény, hogy Ön az egyesület jelöltjeit a háttérből támogatja? Ön szerint mi lehetett ennek az alapja?

Amennyiben fenti kérdéseinken túl bármilyen kifejteni valója van a témával kapcsolatban, azt természetesen a kapott válaszokkal együtt – ha azok személyiségi jogot nem sértenek, vagy nem irányulnak a jó hírnév megsértésére – közzé tesszük.

Tisztelt Főszerkesztő Úr! 

Bagó Zoltán közszereplői tevékenységét azóta ismerem amióta önkormányzati képviselő lett Kalocsán. Abban az időben jegyző voltam és a választási iroda vezetője. Ezen kívül nem fűzött közéleti tevékenység dr. Bagó Zoltánhoz. 

Semminemű adatbázissal nem rendelkeztem, így azt senkinek nem adtam át. Sem dr. Bagó Zoltánt, sem a Szívből Kalocsa Egyesület képviselőjelöltjeit nem támogattam a választási kampányban. Tartottam magam kijelentésemhez, hogy egyik jelöltet sem támogatom! 

Október 13-án, az eredményeket az interneten keresztül kísértem figyelemmel. Az 50%-os feldolgozás után felhívtam dr. Filvig Gézát és gratuláltam a győzelméhez.
Ezt követően felhívtam dr. Bagó Zoltánt, hogy mit szól az addigi eredményéhez, elismerte vereségüket.

Ezenkívül a választás napján egyik jelölttel sem beszéltem. Nem volt tudomásom arról, hogy a Szívből Kalocsa Egyesület jelöltjeiben olyan vélemény alakult ki, hogy a háttérből támogatom Őket, erre nem adtam okot, nem találkoztam egyikőjükkel sem. 

Kérem Főszerkesztő Urat, hogy a jövőben kíméljen meg ilyen és hasonló kérdésektől, mert nem fogok válaszolni.
A Bagó kontra Simigh Dóra ügyhöz semmi közöm! 
A közéleti tevékenységemet egyszer és mindenkorra befejeztem!
Ezt kérem tiszteletben tartani, már nem vagyok közszereplő."
Dr. Bálint József a kérdések megválaszolását követően telefonon is megkereste szerkesztőségünket. A volt polgármester azt ígérte, hogy külön interjúban a választások egészét és a neki tulajdonított adatbázis ügyet is részletesebben kifejti.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK