2022. 12. 04.
Barbara, Borbála
: 409 Ft   : 388 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Vízügytől a rendőrségig – Mayer József rendőrkapitány másik arca

Fegyvári Vanda  |  2016. 03. 23., 20:44

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár „A főnök másik arca” című sorozatának keretein belül kedden délután újabb ismert vezető, ezúttal a Kalocsai Rendőrkapitányság munkáját irányító Mayer József mesélt életéről és pályafutásáról a kezdetektől napjainkig.

Az egybegyűlteket a konferanszié szerepét ezúttal is betöltő dr. Magóné Tóth Gyöngyi a Kulturális Központ és Könyvtár vezetője köszöntötte, majd a közel három éve Kalocsán szolgálatot teljesítő Mayer József belekezdett életútja időrendi sorrendben történő bemutatásába.

A Rendőrkapitányság vezetője először felmenőiről és gyermekkoráról beszélt és mutatott képeket a nagyérdeműnek. Mint megtudtuk, anyai nagyapja Hadikfalva kisbírója volt, édesanyja is ott született. A család onnan költözött Baja és Érsekcsanád térségébe, ahol édesanyja 1943-ig dolgozott egy helyi gazdaságban.
Édesapja fél évet húzott le egy pécsi bányában, ahol azonban hamar kiderült, hogy nem való neki a bányász élet. 1952-ben került Budapestre, és a csepeli rendőrségen állt munkába. Majd az élet ismét Pécsre sodorta – ott töltötte sorkatonaságát – , ahol rövidesen megismerkedett Mayer József édesanyjával, aki egészségügyi problémái miatt került Pécsre a Tüdőszanatóriumba.
A szülők 1954-ben Baján kötöttek házasságot.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Az élőszóhoz igazodva eközben már gyermekkori képek idézték a régmúlt hangulatát. Mayer József Baján, a Bartók Béla utcában született, ahol elmondása szerint nagyon szép időszakokat élt meg. A helyi Kossuth utcai óvodába járt 1963-1966-ig, ami közel volt lakhelyükhöz, így a kis József már 4 éves korában „nagyfiúsan”, egyedül sétált át az oviba.

Az 1965-ben készült iskolai felvételi kép tanúsága szerint József már izgatottan várta, hogy az óvodából végre az iskolapadba kerüljön. A Központi Fiú Általános Iskola Ének-zenei tagozatára 1966-ban nyert felvételt, ahol tanulmányait 1974-ig folytatta.
Ebből az időszakból egy osztályképet is mutatott, rajta osztályfőnöküket, Zsubori tanító nőt, akire, mint végtelen jóindulatú, türelmes pedagógusra, szeretettel emlékszik vissza.

Az általános iskolás évek után a Tóth Kálmán Gimnázium és Vízügyi Szakközépiskola vízépítés és vízgazdálkodási szakának tanulója lett (1974-1978). Viccesen megjegyezte: mielőtt bekerült az iskolába, csak azt tudta, hogy van vízcsap, de el sem tudta képzelni, hogy milyen lesz a vízügyi szakma. Végül szívéhez nőtt a választott hivatás.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Ebből az időszakból szívesen idézte fel a vízügyi osztály kitérőit a Bíróság és az Ügyészség épülete melletti Fehér hajó sörözőbe, vagy a szakmai gyakorlatokat a gátőrháznál.

Az érettségi bizonyítványt 1977. június 23-án szerezte meg, majd 1977. július elsején kezdett az első munkahelyén a Dél Bács-Kiskun Megyei Vízmű Vállalatnál:

Aki mostanában velem szeretne csatornát építtetni, nagyon meglepődne. A Vízműnél azonban néhány év múlva felhívták a kollektíva figyelmét, hogy kezdjenek el a környéken más lehetőség után nézni, mert nem volt biztos a vállalat további helyzete. A felhívás után pár nappal hívták be a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságra, ahol a százados invitálására

1985. december 1-jén lépett a rendőrség hivatásos állományába.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon 1990 áprilisáig dolgozott bűnügyi nyomozóként. Májusban a Bajai Rendőrkapitányságon állt munkába, ahol egészen 2004-ig szolgált. Pályafutását a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon folytatta 2013 októberéig, vagyis egészen addig, amíg 2013. október 16-án át nem került Kalocsára, jelenlegi munkahelyére.

Mayer József nagy büszkeséggel mesét arról, hogy 2002-ben megkapta a Baja Város Közbiztonságáért díjat. Aztán nagy meglepetésére – elég hamar – két és fél év után a Kunszentmiklósi Város Közbiztonságáért díjat is magáénak tudhatta.

Tisztesség, becsület, humánum. Az édesapjától tanult értékeket mai napig szem előtt tartja úgy a munkája során, mint magánéletében.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Feleségével 34 éve tartanak ki egymás mellett:

Meglátni, és együtt lenni jóban, rosszban, 34 éve – jellemezte kapcsolatukat nemes egyszerűséggel. Gyermekeik Tamás, Petra és Gábor, unokáik „a tűz meg a víz” Gréta és Gabriella.

Szabadidejében a nyári pihenését évtizedeken keresztül a Sugovica partjainál töltötte, ahol a „sugovicai révészként” ismerték. A hobbi és kikapcsolódás a rendőrkapitány számára a zene, de szeret fotózni és főzni is, főleg ha egy jó bajai halászléről van szó!

Mayer József bemutatkozása végén igazi lokálpatriótaként beszélt szülővárosáról, Bajáról, de mint az mondandójából egyértelműen kiderült: Kalocsa is végérvényesen a szívéhez nőtt.

Azt gondolom csodálatosan szép város Kalocsa. A kalocsaiak el sem tudják képzelni, hogy a belvárosi rész mennyire gyönyörű. Nagyon szép hely, élvezet végigmenni az utcákon, megvan a városnak a patinája. Régóta ismerem, és valahol mindig is benne volt a szívem csücskében, nem is tudom más városhoz hasonlítani. Felénk Baján azt mondják, hogy ha egyszer elmentél Bajáról, még mielőtt meghalsz, hazamész, bárhova sodort is a sors. A nyugdíjas éveimet én is Baján, a víz mellett szeretném tölteni. – hangzott a végszó A főnök másik arca című sorozat utolsó előtti rendezvényén.

Jövő héten Katus Györgyné óvodavezető bemutatkozása lesz a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szériájának utolsó momentuma. Kezdés ugyanúgy 17 órakor, a volt Tiszti Klub emeleti termében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 04., 07:00
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 03., 15:04
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek a Nosalty bögrés sütijét, hogy a lehető leggyorsabban tudjátok csillapítani a mák iránti epekedéseteket. Még >>>
2022. 12. 03., 12:36
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t. Még >>>
2022. 12. 03., 09:13
A harmadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 02., 22:06
Nagyvárad belvárosában találtak egy nemrég elpusztult példányt - írja a Főtér.ro. Még >>>
2022. 12. 02., 15:48
A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK