2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

1848-ra emlékezett Kalocsa – Lakatos Melinda mondott ünnepi beszédet

Illés György Cinó  |  2019. 03. 16., 19:52

A város hagyományai jegyében március 15-én 11 órai kezdettel a ’48-asok terén tartotta ünnepi megemlékezését a kalocsai önkormányzat. A Belvárosi Általános Iskola diákjainak az ünnepség fényét a emelő műsora után Lakatos Melinda alpolgármester mondott ünnepi beszédet, majd megkoszorúzták az első felelős magyar kormány emlékművét.

Nemzeti hagyományaink szerint az ünnepélynek az elején a Himnusz, a végén a Szózat közös eléneklése adta a keretét.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A megemlékezés nyitányaként a Belvárosi Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak műsora fölidézte 1848. március 15. forradalmi eseményeit, valamint az azt közvetlenül megelőző időszak időszakát. Megidézték a 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatásának körülményeit is, ezzel megidézve a szabad magyar sajtó szellemét, amelyet szintén e napon ünneplünk 1990 óta, és amelynek alkalmából a Tomori Pál Könyvtárban előző nap tartott rendezvényen portálunk is képviseltette magát. A gyerekeket az előadásra Filvig Ágnes tanárnő készítette föl.

Ezt követően Lakatos Melinda alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
Mivel a 171 éve történteket a gyerekek színvonalas műsora az előzőekben már fölelevenítette, Lakatos Melinda nem a forradalom eseményeit idézte föl beszédében, hanem az ünnep üzenetéről kívánta elmondani a gondolatait.

„A szabadság az emberi élet lételeme, a létezés nélkülözhetetlen közege”

Mit jelent ez az ünnep?
A tavaszt, a téli kábulatból való ébredést, erőt, tenni akarást, önfeláldozást, áldozatkészséget és a piros-fehér zöld színek összetartó erejét, valamint a szabadság érzését, amelyért a márciusi ifjak családi békéjüket föláldozva szálltak harcba, s haltak meg érte – foglalta össze a szónok, majd elmondta: egy másik ország elnyomásától való szabadságot generációja ajándékba kapta, ezért „feledhetetlen feladatunk, hogy tiszteljük, és vigyázzuk biztonságát reggel és este”.A továbbiakban általánosságban fogalmazott meg gondolatokat a szabadságról.
Mint mondta:

A szabadság ott van, ott kell, hogy legyen a hétköznapokban is! Éreznünk kell a biztonságát reggel és este, amikor süt a Nap, és amikor felhős az ég! A szabadság érzésének mindig ott kell lennie biztonságot adó háttérként a döntéseinkhez, tetteinkhez, gondolatainkhoz!

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Azt is kifejtette, mint jelent a hétköznapokban számunkra a szabadság:

A hétköznapi szabadság olyankor mutatkozik meg, amikor szabadon választhatunk lakóhelyet, iskolát, szakkört a gyermekeinknek, amikor szabadon szervezhetjük utazásainkat, nem kell falakat dönteni, határokon rostokolni. Szabadság ott van, ahol a múltat és a hagyományokat tisztelik és megbecsülik, és senki nem ferdíti el a céljai érdekében. Szabadság ott van, ahol mindeni tudhatja az igazat, ahol a versenyben mindenki egyenlő esélyekkel indulhat.”
Lakatos Melinda szabadság ismérvei közt említette, hogy közösen döntünk, és nem félelemből döntünk, hogy egyeztetjük céljainkat, és elmondjuk, elmondhatjuk gondolatainkat.
Úgy vélte:

A szabadság az emberi élet lételeme, a létezés nélkülözhetetlen közege.”„Minket, magyarokat meghatároz a szabadságszeretet”

A szabadságból mindig könnyebb elvenni, mint hozzátenni, ahogy elszáll a szabadság, úgy erőtlenedik el az életünk is. Erőtlenül viszont nem tudunk szembenézni a jelen kihívásaival – mondta, majd újra a dicső múltra utalt:

Nekünk, magyaroknak büszkeségre okot adó múltunk van. Fontos az örökségünk, s időről időre föl kell idéznünk, hogy azért időnként küzdeni kell.”A forradalomra visszatérve Lakatos Melinda kiemelte: 1848-ban a szabadság megteremtette és erővel ruházta föl a nemzetet, a szabadság megrokkanása pedig elvette az erejét.
A továbbiakban nemzetünk szabadsághoz való ragaszkodásával kapcsolatos gondolatait osztotta meg a hallgatósággal az ünnepi szónok, mondván:

Minket, magyarokat meghatároz a szabadságszeretet, nem tudunk, és nem is akarunk lemondani róla. Néha hosszú ideig hallgatunk, tűrünk, de egyszer csak azt mondjuk: elég! És akkor a szabadságért mindenre képesek vagyunk, képesek vagyunk most is, ahogyan képesek voltak elődeink is.”Legyen tiszteletteljes, büszke az ünnep! – fejezte ki elvárását Lakatos Melinda, majd emlékeztetett, hogy a Márciusi Ifjak kiáltványain e mondat szerepelt: Mit kíván a magyar nemzet? Ennek szellemében tette föl maga is a kérdést:

Mit kíván a magyar nép, mit kívánunk mi, kalocsaiak?

Végül, mintegy aktualizálva a forradalom üzenetét, meg is válaszolva:

Talán mindenki nevében mondhatom a választ: Kívánjunk egy békében élő, fejlődő Kalocsát, egy várost, ahol jó élni, ahová jó hazatérni, amelyet büszkén mutathatunk meg az ide látogatóknak. Egy olyan várost, amelyre fölnéznek a régióban, és a híre a nagyvilágba is eljut. Ahol mindenki a város szebb jövője érdekében cselekszik, dolgozik, politikai hovatartozástól függetlenül. Kívánom, hogy a következő hónapok, és évek e gondolatok szellemében teljenek!”– zárta ünnepi beszédét az alpolgármester.

Koszorúzás

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az ünnepély záróaktusaként a város önkormányzata, annak intézményei, valamint a helyi politikai és társadalmi szervezetek, egyházak és fegyveres testüeltek koszorúkat helyeztek el az első felelős magyar kormány emlékművének lábazatánál.

– Kalocsa Város Önkormányzata nevében dr. Bálint József polgármester, Lakatos Melinda alpolgármester és dr. Kiss Csaba jegyző helyezett el koszorút. A továbbiakban koszorúit helyezte el az emlékműnél

– a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében Fülöp Ernő apát-kanonok, érseki irodaigazgató, dr. Mészáros István prépost-kanonok és Marton Gábor érseki szertartó,
– a Kalocsai Református Egyházközség képviseletében Bóna József és Csetvei János gondnok,
– a HIT Gyülekezete Kalocsa delegációja,

– Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala nevében dr. Bedics Andrea járási hivatalvezető és Simon Zoltán járási hivatalvezető helyettes,
– a Bajai Tankerületi Központ,
– a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai tagintézménye, a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Kalocsai Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskoláj és Kollégium küldöttei
– a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Kalocsa képviselői,
– Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje
– a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat

– a Fegyveres és rendvédelmi szervek, köztük a Kalocsai Fegyház és Börtön, a Kalocsa Városi Rendőrkapitányság és a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság küldöttei,
– az Országos Mentőszolgálat Kalocsai Mentőállomása,
– a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége- Dél-Alföldi Régiója, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, valamint a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület
– a Történelmi Vitézi Rend, a 1956 Magyar Nemzetőrség, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, valamint a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség küldöttei,

– a Békés Kalocsáért Egyesület
– a Demokratikus Koalíció Kalocsai Szervezete
– a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Kalocsai Szervezete
– a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és Jobbik Kalocsai Alapszervezet
– a Kalocsa Jövőjéért Egyesület
– a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezete,
– a Magyar Szocialista Párt Bács–Kiskun Megyei Területi Szövetség Helyi Szervezete,

– a Horvát Önkormányzat,
– a Német Önkormányzat,
– a Roma Nemzetiségi Önkormányzat,

– a KALOhírek.hu szerkesztősége,
– a Kalocsai Szent Kereszt Kórház,
– a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár,
– Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ,
– Kalocsa Városi Polgárőrsége,
– a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint
– a Viski Károly Múzeum delegációja.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az ünnepély és a koszorúzás végeztével az önkormányzat a sétálóutcába invitálta az egybegyűlteket, ahol a Kalocsa Város Tanácsa által az úrbéri rend eltörlésének megünneplése végett alkotott határozata értelmében a megjelenteket egy-egy pohár borral vendégelték meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK