2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Honvédelmi nap – Koszorúzás Kalocsán, három helyszínen

Honvédelmi nap – Koszorúzás Kalocsán, három helyszínen
Illés György Cinó  |  2020. 05. 22., 08:15

A koronavírus-járvány nem tette lehetővé, hogy a korábban megszokott módon, a város iskolái tanulóinak bevonásával tartsanak katonai bemutatóval, toborzással egybekötött honvédelmi napot. Pedig ez lett volna az alkalom, hogy a tavalyi, a diákság távolmaradása miatt érdektelenségbe fulladt alkalom rossz emlékét eltöröljék a katonai hagyományok helyi letéteményesei. Talán jövőre…

A honvédelmi napok főszervezője, dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredes tavaly rendkívül csalódottan konstatálta a honvédelmi nap kapcsán, hogy a pozitív visszajelzések és a korábbi évek alkalmainak sikere ellenére alig néhány diák jelent meg invitálására a hagyományosan Csilás parkban található katonai emlékhely körül tartott rendezvényen, amelynek emiatt az előre jelzett időpontnál korábban véget is vetettek, amint arról portálunk is beszámolt.
Most

A JÁRVÁNYVESZÉLY MIATT NEM LEHETETT A SZOKOTT MÓDON MEGEMLÉKEZNI A HONVÉDELEM NAPJÁRÓL – ERRŐL DR. KOVÁCS GYÖRGY MÁR KORÁBBAN TÁJÉKOZTATTA PORTÁLUNKAT.

Ezzel együtt is méltó módon, ám szűk körben ünnepelték a város honvédelmi hagyományőrző és bajtársi szervezeteinek képviselői, valamint a városi önkormányzat a Magyar Honvédelem Napját, amelyet az akkori kormány határozata alapján1992. óta május 21-én ünneplünk, annak emlékére, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

Kalocsa lakossága, elsősorban, tanuló ifjúsága részére az elmúlt években megrendezett Honvédelmi Nap keretében, a megszokott, katonai tiszteletadással történt megemlékezések, katonai menetzene, haditechnikai bemutató, videó lövészet, katona-toborzás 2020-ban elmaradtak.
Az emléknap méltóságát e helyett koszorúzással pecsételték meg a katonai hagyományok helyi letéteményesei.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Filvig Géza / Facebook


A 2020. évi Honvédelmi Napon Kalocsa népe nevében a város polgármestere, valamint a Magyar Honvédséghez kötődő kalocsai szervezetek,

  • a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió, közhasznú szövetség
  • a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete
  • a Honvédség és Társadalom Baráti Köre
  • a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület
  • a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre
  • a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület


nevében azok vezetői, illetve képviselői koszorút helyeznek el több helyszínen, az alábbi ütemezés szerint:

  • 10.30-kor a Batthyány kormány emlékhelyén, az 1848-ban megalakult Honvédsereg 1849-es Tavaszi Hadjáratának csúcspontja, Budavár visszafoglalása171. évfordulója, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából,a szabadságharc honvédjeinek emlékezetére,
  • 10.45-kor a felújított és áttelepített Hősök szobránál, a Magyar Hősök Napja alkalmából, emlékezve azokra a katonákra és civilekre, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.
  • 11.00-kor a Kalocsa Katona Város emlékhelyen, Kalocsa Helyőrségben 1938. és 2015. között állomásozott gyalogos, vadászrepülő, harckocsizó, lövész, légvédelmitüzér és rakéta, páncélos, gépjármű-javító, pontonos-hidász, kiképző, speciális-propaganda és raktárbáziskatonai alakulatok, valamint katonazenekaremlékezetére.


Az eseményről megemlékezetett közéleti Facebook-oldalán dr. Filvig Géza polgármester is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK